Skip to main content

Μεγάλος σεισμός 5,1 ταρακούνησε την Αθήνα - Συνεχείς μετασεισμοί

Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται κοντά στην Πάρνηθα. Σημειώνονται μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 4,2 βαθμούς.

Ισχυρός σεισμός 5,1 βαθμών έπληξε την Αττική στις 14:13 με επίκεντρο τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας πάνω από τη Μάνδρα και τη Μαγούλα, 23 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Ο πρώτος υπολογισμός τοποθετεί το εστιακό βάθος του σεισμού στα 9 χιλιόμετρα, για αυτό συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα. Έως τώρα έχουν καταγραφεί δέκα μετασεισμοί, με τον ισχυρότερο, στις 15:11, να αγγίζει τους 4,2 βαθμούς. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το επίκεντρο είναι  κοντά στο ρήγμα που είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας την 7η Σεπτεμβρίου του 1999.

Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς. Ένα παλιό σπίτι κατέρρευσε στη Δραπετσώνα όπως και ένα ακατοίκητο σπίτι στα Πετράλωνα. Επίσης, υπάρχουν αναφορές για πτώση σοβάδων εντός σπιτιού στην οδό Ερμού 90, ενώ έχουν προκληθεί ζημιές σε ένα όχημα που ήταν σταθμευμένο μπροστά από το κτήριο από την πτώση κεραμιδιών. 

Μέχρι στιγμής υπάρχει η αναφορά μόνο για μία γυναίκα τραυματία που τραυματίστηκε στην Πατησίων από πτώση σοβάδων, ενώ η πυροσβεστική έχει δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερες από 15 κλήσεις για απεγκλωβισμούς από ασανσέρ.

Ακόμη, λόγω του ισχυρού σεισμού έπεσαν σοβάδες στους διαδρόμους του κτηρίου όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, σύμφωνα με το kathimerini.gr

Παράλληλα, έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας.

Σε πολλές περιοχές καταγράφονται προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες λόγω υπερφόρτωσης των δικτύων. Στην Αθήνα και στον Πειραιά καταγράφονται διακοπές ρεύματος.

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτες διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Σύμφωνα με τον καθηγητή και πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, δεν έχει εξακριβωθεί ακόμα το ρήγμα που τον προκάλεσε, δηλαδή εάν προέρχεται από το ίδιο ρήγμα που προκάλεσε τον φονικό σεισμό του 1999 ή από κάποιο παρακλάδι αυτού.

Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι θα πρέπει οι πολίτες για τις επόμενες ώρες να είναι ήρεμοι, ενώ επισήμανε ότι οι επιστήμονες παρακολουθούν τη μετασεισμική δραστηριότητα μέχρι να βεβαιωθούν εάν ήταν ο κύριος σεισμός.

Πηγή: kathimerini.gr