Skip to main content

Κανίδου: Αναγκαία η γυναικεία αντίληψη για την επίλυση των προβλημάτων

Συνέντευξη στη Voria.gr της Νικολέττας Κανίδου, υποψήφιας κοινοτικής συμβούλου Συκεών με την παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» του Σίμου Δανιηλίδη.

Την πρώτη της συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές καταγράφει φέτος η Νικολέττα Κανίδου, που συμμετέχει ως υποψήφια κοινοτική σύμβουλος Συκεών με την παράταξη «Νέα Αυτοδιοίκηση» του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη.

Με σημαντική επαγγελματική διαδρομή στον χώρο των επιχειρήσεων ως διευθυντικό στέλεχος, η κ. Κανίδου μιλά στην Voria.gr για την απόφασή της να συμμετέχει στις εκλογές, τη συμπόρευση με τον Σίμο Δανιηλίδη, αλλά και τη γυναικεία ποσόστωση στα ψηφοδέλτια των εκλογών.

Για ποιον λόγο αποφασίσατε να κατεβείτε για πρώτη φορά στις φετινές αυτοδιοικητικές εκλογές;

Κάθε απόφαση που παίρνω γίνεται  με λογική σκέψη. Αυτήν την απόφαση την πήρα με γνώμονα την καρδιά μέσα σε δευτερόλεπτα. Με αίσθημα απόλυτης ευθύνης θα διεκδικήσω την εκλογή μου στην Δημοτική Κοινότητα Συκεών (ΤΟΠΙΚΟ).
 
Ως υποψήφια σύμβουλος της Δημοτικής Ενότητας Συκεών, θεωρώ χρέος μου ως  νέος άνθρωπος που βρίσκομαι σε μια παραγωγική ηλικία να ασχοληθώ ενεργά με την τοπική αυτοδιοίκηση γιατί από εμάς εξαρτάται η πρόοδος και εξέλιξη αυτού του τόπου.

Το μεγάλο κίνητρο είναι η υψηλή ιεράρχηση της ενασχόλησης με τα κοινά έναντι των στενών ατομικών συμφερόντων. Η ιδιότητα της μητέρας είναι αλήθεια ότι μετέχει ιδιαίτερα σε μια τέτοια απόφαση κι αυτό γιατί επιθυμώ το παιδί μου να ζει και να μεγαλώνει σε ένα πολύ αναβαθμισμένο περιβάλλον. Επίσης, λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας έχω γνώση και μεγάλη εμπειρία για πολλά θέματα που αγγίζουν και αφορούν το κοινωνικό σύνολο.

Θέλω οι Συκιές που αγαπώ να είναι μια καθαρή και ασφαλής πόλη με κοινωνική, οικονομική και με πολιτιστική ταυτότητα.

Τι σας οδήγησε στη συμπόρευση με τον συνδυασμό του Σίμου Δανιηλίδη;

Ο δήμαρχος μάς έχει κάνει ένα πρότυπο δήμου. Αποτελούμε ένα δήμο εκσυγχρονισμένο σε όλα τα επίπεδα με υποδομές και με προγράμματα. Έχει βελτιώσει την ποιότητα ζωής και τη λειτουργία της πόλης. Έχει στηρίξει τη δημόσια Παιδεία. Έχει στηρίξει και καλλιεργήσει τις Τέχνες, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Πιστεύω ότι μπορούμε να συνεχίσουμε το ήδη υπάρχον θετικό έργο και να το βελτιώσουμε με γνώμονα πάντα τον πολίτη και τον δήμο μας. Είναι στο χέρι μας και μπορούμε και έχουμε και ευθύνη για τον βέλτιστο του δήμου μας. Εγώ θα προσπαθήσω να βάλω ένα λιθαράκι ακόμη στην προσπάθεια για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
 
Πώς κρίνετε την αύξηση της ποσόστωσης του γυναικείου φύλου στα ψηφοδέλτια;

Είναι αναγκαία η παρουσία της θηλυκής ποιότητας στην άσκηση της διοίκησης γιατί τα προβλήματα πάντα είναι σύνθετα. Η γυναικεία αντίληψη για την επίλυση ενός προβλήματος είναι η κοινή συνισταμένη όλων των απόψεων, όλων των αποχρώσεων, γιατί τίποτα δεν είναι μαύρο – άσπρο.

Απλά θα ήθελα η συμμετοχή των γυναικών να υπάρχει από βούληση και επιλογή και όχι από υποχρεωτική ποσόστωση. Είμαι εδώ επειδή το θέλω και με ενοχλεί η κατ΄ ανάγκη συμμετοχή όπως προβλέπεται από τον  «Κλεισθένη»

Χρειάζονται βέβαια ψυχικά αποθέματα, χρειάζεται χρόνος και λόγω της διάρθρωσης της σημερινής οικογένειας η συμμετοχή των ανδρών στα κοινά του τόπου καθίσταται ευκολότερη σε σχέση με τις γυναίκες. Υπάρχει βέβαια  και μια αμφισβήτηση αρκετές φορές  από συνεργάτες και συνάδελφους και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την πολιτική διαδρομή μιας γυναίκας.

Είναι πολλές φορές, όχι πάντα, που το ανδρικό μοντέλο βλέπει με καχυποψία και σεξισμό τις γυναίκες με πολιτική και κοινωνική ενασχόληση. Είναι όμως θέμα επιλογής το να θέλεις να προσφέρεις στο δημόσιο συμφέρον, είναι στάση ζωής, παρά τις αντιξοότητες και το γεγονός ότι είναι επιβαρυμένη με διπλούς και τριπλούς ρόλους (εργαζομένη-μητέρα-φροντίδα γονέων) που αφαιρούν προϋποθέσεις που θα έδιναν ίσες ευκαιρίες.

Χρειάζεται λοιπόν να επιδεικνύουμε δύναμη, να καταβάλουμε προσπάθειες ώστε να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες αλλαγές σε νοοτροπίες και υποδομές που θα βελτιώσουν τη θέση και τη ζωή των γυναικών. Έχουμε τη δυνατότητα και πρέπει συνδυάζοντας τη γνώση και την ευαισθησία να συμβάλλουμε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην επίλυση πολλών προβλημάτων, στη διαμόρφωση της πολιτικής και στη λήψη των αποφάσεων.

Ποια είναι η Νικολέττα Κανίδου

Αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κάπου κοντά στην περιοχή Διοικητηρίου, απ΄ τα πολύ νεανικά μου χρόνια η ζωή την έστειλε στις Συκιές που τις αγάπησε κι έγιναν το σπίτι της.

Αν και από οικογένεια νομικών την κέρδισε ο κόσμος των οικονομικών και των επιχειρήσεων.

Έχει σπουδάσει Οικονομικά  και είναι κάτοχος  Διπλώματος Digital Marketing. Είναι Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια του ΜΒΑ  Mediterranean College.

Εργάστηκε ως Διευθυντικό Στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες των Φαρμάκων και των Δομικών υλικών, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι Σύμβουλος Διαφήμισης σε μεγάλη Ελληνική Ιδιωτική Εταιρεία.

Είναι μητέρα μιας έφηβης κόρης, ενώ συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος της είναι ο σύζυγός της που εργάζεται σε μεγάλη Ελληνική Εταιρία Δομικών Υλικών.

Όπως αναφέρει η ίδια, η κόρη της έγινε αφορμή να ασχοληθεί με  τα κοινά και να προσφέρει εθελοντικά  από τη θέση του Προέδρου  της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης του 4ου Συστήματος Προσκόπων Συκεών καθώς επίσης και ως Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Γυμνασίου Φωκά Συκεών.

Έτσι αφουγκράστηκε τον παλμό κι ένιωσε το ρυθμό της πόλης κι αποφασίζοντας να συνεισφέρει και αυτή.