Skip to main content

Καραγιάννης: Απαράδεκτη εξαίρεση των καπνοπαραγωγών της Θεσσαλονίκης

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξαίρεσε τους παραγωγούς καπνού του νομού από τις αποζημιώσεις. Διαμαρτυρία Καραγιάννη και επιστολή στο υπουργείο.

Διαμαρτύρεται για την εξαίρεση του νομού Θεσσαλονίκης και άλλων καπνοπαραγωγών περιοχών της χώρας από τις ενισχύσεις που ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο δήμαρχος Λαγκαδά και αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης.

Ο κ. Καραγιάννης κάνει λόγο για «απαράδεκτη εξαίρεση» των καπνοπαραγωγών πολλών περιοχών, παρότι τη σχετική ενίσχυση – αποζημίωση θα έπρεπε να αφορά σε όλους τους καπνοπαραγωγούς της χώρας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε προχτές τις ενισχύσεις de minimis (ήσσονος σημασίας) 8,2 εκ. ευρώ στους καπνοπαραγωγούς της ποικιλίας «Μπασμά», αφού πρώτα ο υπουργός, Σταύρος Αραχωβίτης, συναντήθηκε με βουλευτές και εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Καπνού, συνεταιρισμών και ομάδων καπνοπαραγωγών.

«Ενώ το υπουργείο ανακοίνωσε το ποσό της ενίσχυσης (από 65 έως 100 ευρώ ανά στρέμμα), περιόρισε τις επιλέξιμες περιοχές και δεν συμπεριέλαβε τους καπνοπαραγωγούς της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών. Ο δήμος Λαγκαδά είναι καπνοπαραγωγός περιοχή, η μεγαλύτερη στο νομό Θεσσαλονίκης και υπάρχουν πολλοί παραγωγοί σε Αρέθουσα, Ζαγκλιβέρι, Καλαμωτό, Βερτίσκο, που εξαιρούνται της αποζημίωσης. Δηλαδή επειδή ο υπουργός είχε στη συνάντησή του βουλευτές από τη Θράκη και τις Σέρρες έκρινε επιλέξιμους τους καπνοπαραγωγούς του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας, της Δράμας και των Σερρών και άφησε τους υπόλοιπους εκτός ενισχύσεων; Είναι μια καταφανής αδικία, την οποία οφείλει να διορθώσει άμεσα το υπουργείο. Εμείς θα στείλουμε και επιστολή στον υπουργό, προκειμένου να ενταχθούν οι καπνοπαραγωγοί μας στο πακέτο των ενισχύσεων και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να μην περάσει αυτή η άνιση μεταχείριση», τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Το υπουργείο προφανώς γνωρίζοντας ότι θα υπάρξουν ενστάσεις από τις περιοχές που εξαιρέθηκαν, στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «εξαντλήθηκε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο ώστε το συνολικό ποσό να διαμορφωθεί στα 8,2 εκ. ευρώ. Δεσμεύτηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό έπειτα από επίμονες προσπάθειες της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου οι καλλιεργητές που είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, λόγω προσβολής των φυτειών καπνού από συνδυασμό παθογόνων αιτιών, που δεν καλύπτει ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ».

Πάντως, οι καπνοπαραγωγοί τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη είναι σε αναστάτωση και υποστηρίζουν ότι θα πιέσουν με κάθε τρόπο, ώστε να ενταχθεί και ο νομός στο πακέτο των ενισχύσεων.