Skip to main content

Καραβίας: Ενδιαφέρουσα η ιδέα της ΤτΕ για τα κόκκινα δάνεια

Ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας τόνισε πως η τράπεζα είναι μπροστά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τα κόκκινα δάνεια,

«Ενδιαφέρουσα ιδέα» χαρακτήρισε ο CEO της Eurobank Φωκίων Καραβίας το σχέδιο που φέρεται να επεξεργάζεται η Τράπεζα της Ελλάδας για μείωση των κόκκινων δανείων κατά το ήμισυ, όπως δημοσίευσε σήμερα το Bloomberg.

Σε συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους στο Κτήμα Γεροβασιλείου, στην Επανομή Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Go Ιnternational - Go In Thessaloniki, ο κ. Καραβίας έσπευσε, πάντως, να προσθέσει ότι καμία πρόταση δεν είναι αρκετή από μόνη της, καθώς, όπως ανέφερε, χρειάζεται συνδυασμός προτάσεων.

Ειδικά για την Eurobank, ο κ. Καραβίας τόνισε πως η τράπεζα είναι μπροστά από τους στόχους που έχουν τεθεί για τα κόκκινα δάνεια, υπενθυμίζοντας πως έχει καταθέσει συνεκτικό τριετές σχέδιο διαχείρισής τους που δεν επηρεάζει τα ίδια κεφάλαιά της.

Όπως ανέφερε, η χώρα μας έχει λόγους να αισιοδοξεί, καθώς βγήκε όρθια από μια βαθιά κρίση, αλλά θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειές της για αύξηση των επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων(ειδικά των ΑΞΕ), που ήδη βρίσκονται σε ανοδική πορεία, ενώ ως βασική πηγή ανησυχίας ο κ. Καραβίας ανέφερε τους πολιτικούς κινδύνους της προεκλογικής περιόδου.

«Το 2019 το τραπεζικό σύστημα θα γυρίσει σε θετική επιχειρηματική πιστωτική επέκταση. Η ανάπτυξη θα έρθει από δύο οδούς: μέσω επενδύσεων και μέσω της εξωστρέφειας της οικονομίας. Η ανάπτυξη δεν είναι ακόμη αρκετή, χρειάζεται επιτάχυνση όπως επίσης επιτάχυνση των άμεσων ξένων επενδύσεων (λόγω της αρνητικής αποταμίευσης) και επιτάχυνση των εξαγωγών», σημείωσε ο κ. Καραβίας.

Οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας που φαινεται ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις και χρηματοδότηση είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή, η βιομηχανία, οι μεταφορές και η ναυτιλία.

Ειδικά για τη Βόρεια Ελλάδα στελέχη της Eurobank εκτιμούν ότι το 2018 θα κλείσει με χρηματοδοτήσεις αυξημένες κατά 53 εκατ. ευρώ, έναντι του 2017, δηλαδή αύξηση κατά 7% (δείτε περισσότερα εδώ).

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί περιφέρεια πρώτης επιλογής για την ανάπτυξη των εργασιών της Eurobank, καθώς - μεταξύ άλλων- οι βορειοελλαδικές επιχειρήσεις εμφανίζουν τη μεγαλύτερη εξωστρέφεια σε σχέση με τις επιχειρήσεις στην υπόλοιπη χώρα, άποψη που ο ίδιος είχε την ευκαιρία να επιβεβαιώσει και κατά τη διάρκεια του Go In Thessaloniki (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Σε ό,τι αφορά το δίκτυο της τράπεζας, ο κ. Καραβίας διαβεβαίωσε ότι η Eurobank δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μείωση του δικτύου της το 2019, υπενθυμίζοντας ότι η Eurobank είναι η ελληνική τράπεζα που έχει προχώρησει στον πιο γενναίο περιορισμό του δικτύου της, από 628 καταστήματα στα 350 σήμερα, 100 καταστήματα δηλαδή λιγότερα από την αμέσως επόμενη τράπεζα με τον μικρότερο αριθμό καταστημάτων.

Το μείγμα της μείωσης των κόκκινων δανείων

Στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Καλαντώνης, σημειώνοντας ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κατά περίπου 55 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, από τα 88 δισ. ευρώ σήμερα στα 33 δισεκατομμύρια ευρώ (δείκτης NPEs από 45% στο 20%).

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, το 50% της μείωσης των κόκκινων δανείων θα προέλθει από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις χαρτοφυλακίων, (25% - 25%), ένα 30% από πλειστηριασμούς – ρευστοποιήσεις και ένα 20% από ρυθμίσεις. «Αν είχαμε διάστημα 5 ετών για να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, το μείγμα θα ήταν πιο ευνοϊκό υπέρ των ρυθμίσεων. Αλλά χρόνος δεν υπάρχει. Σκεφτείτε ότι ακόμα κι αν πιάσουμε τους στόχους το 2021, κάνοντας αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, θα είμαστε τρεις ή τεσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα NPEs (5-7%), και αυτός πρέπει να είναι απώτερος στόχος μας, να φθάσουμε στα ευρωπαϊκά επίπεδα», συμπλήρωσε.