Skip to main content

Κατερίνη: Έρχονται πρόστιμα για παράνομες... γλάστρες και ζαρντινιέρες

Εκστρατεία κατά της συρρίκνωσης του δημόσιου χώρου ξεκινά ο δήμος Κατερίνης επιδιώκοντας την απομάκρυνση παρτεριών και γλαστρών έξω από καταστήματα.

Με πρόστιμα που φτάνουν τα 400 ευρώ κινδυνεύουν οι ιδιοκτήτες καφέ μπαρ στην Κατερίνη, όχι όμως για τραπεζοκαθίσματα αλλά για παράνομα τοποθετημένες ζαρντινέρες και γλάστρες.

Σύμφωνα με τον δήμο της Κατερίνης συνεργεία της δημοτικής αστυνομίας κατέγραψαν δεκάδες σημεία στον αστικό ιστό, από τα οποία χρήζουν απομάκρυνσης γλάστρες, παρτέρια, ζαρτινιέρες, καθώς αφενός συρρικνώνουν σημαντικά το χώρο που αντιστοιχεί στους πεζούς καθιστώντας τον μη λειτουργικό και ενίοτε απροσπέλαστο και αφετέρου εμποδίζουν την πρόσβαση οχημάτων μπροστά από εισόδους χώρων στάθμευσης οχημάτων ή διόδους πολυκατοικιών και άλλων κτιρίων.

Σε πρώτη φάση επιδιώκεται να ευαισθητοποιηθούν οι δημότες, ενώ θα ακολουθήσει η συγκρότηση μικτών κλιμακίων της Δημοτικής Αστυνομίας και της διεύθυνσης τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, αντίστοιχα, τα οποία θα προχωρήσουν στις διαδικασίες απομάκρυνσης των ογκωδών αυτών αντικειμένων.

Ο δήμος μάλιστα σημειώνει ότι τα εμπόδια αυτά στα πεζοδρόμια αναγκάζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα να συνοδεύονται από κάποιο συγγενικό ή φιλικό τους πρόσωπο, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα να κινηθούν αυτόνομα, ενώ απαγορευτικός είναι ο περίπατος και για τα άτομα με προβλήματα όρασης ή η διέλευση με ένα καρότσι μωρού.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η κατάληψη επιφάνειας πεζόδρομου για oιαδήπoτε άλλη χρήση, εκτός από αυτήν που έχει κατασκευαστεί, απαγορεύεται εφόσον παρεμποδίζεται η κυκλοφορία των πεζών, ως και η είσοδος – έξοδος οχημάτων άμεσης ανάγκης ή εξυπηρέτησης των παρoδίων, ενώ αυτός που παραβαίνει τις σχετικές διατάξεις τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο 400  ευρώ.