Skip to main content

Κάθοδος των αρτοποιείων Αφοί Σταγκίδη στην Αθήνα - Το σχέδιο επέκτασης

Μετά την εδραίωση στη Θεσσαλονίκη με είκοσι καταστήματα, η εταιρεία εστίασης ξεκινά το επιχειρηματικό της... ταξίδι εκτός πόλης.

Η αγάπη για τη δουλειά, η μεθοδικότητα και το μεράκι αποτέλεσαν τα κύρια συστατικά για την καθιέρωση της αλυσίδας αρτοποιείων Αφοί Σταγκίδη, στη Θεσσαλονίκη. Με τα καταστήματα της επιχείρησης να αριθμούν πλέον τα είκοσι, η Αφοί Σταγκίδη έβαλε πλώρη για να κατακτήσει και το καταναλωτικό κοινό της Αθήνας, ανοίγοντας το πρώτο της κατάστημα, το Μάρτιο, στην καρδιά της πρωτεύουσας.

Για τον δημιουργό της αλυσίδας, Πόλυ Σταγκίδη, ο χώρος της εστίασης δεν ήταν άγνωστος καθώς δούλεψε για χρόνια δίπλα στον πατέρα του, που διατηρούσε ταβέρνα, στην Αξιούπολη Κιλκίς. Μπολιασμένος από μικρός σε ένα χώρο που αγαπούσε, στα 22 του αποφάσισε να ανοίξει τα φτερά του.

Ήρθε στη Θεσσαλονίκη αρχικά για να παίξει μπάσκετ στο Μέγα Αλέξανδρο, ομάδα της Γ΄ Εθνικής, έχοντας πάρει μεταγραφή από την ομάδα της Αξιούπολης, στην οποία ήταν αρχηγός της.

Όπως θυμάται, μιλώντας στη Voria.gr, ο κ. Σταγκίδης, ασχολήθηκε πέντε χρόνια με το μπάσκετ, αλλά από την ώρα που ήρθε στη Θεσσαλονίκη, τον έτρωγε το επιχειρηματικό… σαράκι για να αποκτήσει κάτι δικό του.

Το καλοκαίρι του 1995, ανοίγει το πρώτο του κατάστημα, στην οδό Μαρασλή 53, στη Χαριλάου, ένα πρατήριο άρτου. Την ιδέα του την έδωσε, όπως λέει, ένας γνωστός φούρναρης της γιαγιάς του, που όπως όλα δείχνουν, 24 χρόνια μετά, έπραξε σωστά.

Ένα χρόνο αργότερα, συνεταιρίζεται με τον αδερφό του, το Νίκο και ανοίγουν δεύτερο κατάστημα στην οδό Βενιζέλου.



«Η ανάπτυξη ήταν αλματώδης, με πλήρη καθετοποιήση, κάθε χρόνο ανοίγαμε και ένα ακόμη κατάστημα. Σήμερα τα καταστήματα αριθμούν τα 20 στη Θεσσαλονίκη. Μετά την πρόσφατη έλευση μας στην Αθήνα, όπου τα μηνύματα είναι ιδιαιτέρως θετικά, σκεφτόμαστε τη δημιουργία ενός καταστήματος κάθε χρόνο και στην πρωτεύουσα» τονίζει ο κ. Σταγκίδης, υπογραμμίζοντας πως στα μελλοντικά σχέδια της επιχείρησης είναι και το άνοιγμα καταστημάτων σε νησιά που έχουν τουριστική κίνηση οκτώ μήνες το χρόνο.

Μεσογειακή κουζίνα με open kitchen

Όταν η κρίση χτύπησε την πόρτα των επιχειρήσεων της χώρας, ο κ. Σταγκίδης αποφάσισε να μην καθίσει με δεμένα τα χέρια, καθώς έβλεπε το τζίρο των καταστημάτων του να διολισθαίνει. Αποφάσισε να ‘εισαγάγει’ πέρα από τα αρτοποιήματα, το ψωμί και τα γλυκά και τη μεσογειακή κουζίνα στα καταστήματα του κέντρου, με πιάτα σε ιδιαίτερα οικονομικές τιμές.



Η αρχή έγινε πριν πέντε χρόνια από το κατάστημα της αλυσίδας στην οδό Μητροπόλεως και Βενιζέλου και στα καταστήματα του κέντρου.  Όπως αποδείχθηκε η επιλογή του φαγητού ενίσχυσε το τζίρο καθώς ένα πολυσύνθετο αρτοποιείο είναι πάντα πιο ελκυστικό για τον πελάτη. «Το φαγητό ετοιμάζεται μπροστά στον πελάτη» εξηγεί ο κ. Σταγκίδης, υπογραμμίζοντας πως ανάμεσα στα δυνατά χαρτιά της Αφοί Σταγκίδη είναι η τσιαπάτα, λόγω της συνταγής που χρησιμοποιείται αλλά και ο φυσικός χυμός πορτοκάλι, εξαιτίας της άκρως ανταγωνιστικής τιμής στην οποία πωλείται.

Το άνοιγμα στην Αθήνα     

Με νέο concept, που φαίνεται και από τον σχεδιασμό του χώρου που επελέγη, η αλυσίδα άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα, πριν από δύο μήνες. Στο κατάστημα λειτουργεί και το self service, στοιχείο που στα καταστήματα της Θεσσαλονίκης, επί του παρόντος δεν υπάρχει. Στο κατάστημα, που βρίσκεται στην Ακαδημίας 96, στην πλατεία Κάνιγγος και εκτείνεται σε 170 τμ, οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, το φαγητό τους και να προμηθευτούν τα αρτοποιήματα και τα γλυκά που επιθυμούν.

Όπως αναφέρει ο κ. Σταγκίδης το βιοτικό επίπεδο στην Αθήνα είναι σαφώς υψηλότερο από αυτό της Θεσσαλονίκης, και αυτό επιβεβαιώνεται καθώς οι αποδείξεις που κόβονται είναι διπλάσιας αξίας από τις αντίστοιχες της Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του καταστήματος υλοποίησε η θεσσαλονικιώτικη εταιρεία PROJECT4, που διαθέτει πορτφόλιο έργων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη,  Γερμανία και Λονδίνο και παρέχει ολοκληρωμένο πακέτο υπηρεσιών από νομική υποστήριξη και επενδυτικές προτάσεις με πλήρη αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και διαχείριση κατασκευών.