Skip to main content

ΚΚΕ: Να μην κλείσει το Κέντρο Υγείας Πύλης Αξιού

Στο ίδιο κτήριο λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140-150.000 άτομα ετησίως.

Την αντίδραση του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο τομέας Υγείας Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ αναφορικά με τη φημολογία περί μετακίνησης και λουκέτου στο Κέντρο Υγείας της Πύλης Αξιού.

Όπως τονίζεται το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας είναι ένα από τα δύο του δήμου Θεσσαλονίκης που λειτουργούν σε δύο βάρδιες αλλά το μόνο που διαθέτει απογευματινά εργαστήρια (μικροβιολογικά, ακτινολογικά), Εξυπηρετεί ασθενείς από όλη την πόλη, ιδιαίτερα από τις δυτικές συνοικίες, ενώ για το 2018 είχε επισκεψιμότητα κοντά στις 100.000 ασθενείς.

Παράλληλα στο ίδιο κτήριο λειτουργούν υπηρεσίες του ΕΦΚΑ αλλά και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που εξυπηρετεί περίπου 140-150.000 άτομα ετησίως.

«Το κλείσιμο του ΚΥ Πύλης Αξιού θα επιδεινώσει την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση. Θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερες δυσκολίες σε όσους έχουν ανάγκη για δωρεάν παροχές υγείας. Θα οδηγήσει ακόμα περισσότερους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα της υγείας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα όπως επισημαίνεται, στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας η ευρύτερη περιοχή υστερεί, καθώς στην ανατολική Θεσσαλονίκη λειτουργούν 5 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και στη Δυτική 7.

Το μοναδικό ΚΥ αστικού τύπου είναι του Ευόσμου, όπου υπάρχει  ακτινολογικό και μικροβιολογικό εργαστήριο, λειτουργεί όλο το 24ωρο με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό.

Το προσωπικό στην ΠΦΥ είναι κυρίως αποσπασμένο από άλλες δομές και οι γιατροί επίσης μετακινούνται από νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, για να καλύψουν τις εφημερίες. Το μόνιμο προσωπικό είναι ηλικιακά επιβαρυμένο όπως και το ιατρικό όπου οι περισσότεροι γιατροί είναι κοντά στην σύνταξη. Το υπόλοιπο προσωπικό είναι επικουρικοί με 8μηνες συμβάσεις.
    
Για τις ανάγκες διάγνωσης, για όλη την πόλη αλλά και τα περίχωρα λειτουργούν μόλις 3 μικροβιολογικά εργαστήρια (Πύλη Αξιού, Τούμπα και Βότση) με πολλές ελλείψεις σε αντιδραστήρια. Για ακτινογραφίες υπάρχουν μόνο 6 ιατρεία και για μαστογραφίες μόλις δύο. Συνέπεια των παραπάνω είναι πολλοί άνθρωποι να ωθούνται να πάνε σε ιδιώτες.