Skip to main content

Κόπτσης: Δεν κλείνει το ΓΕΛ Σοχού - Δέσμευση για τους αναπληρωτές

Από Μάιο αλλάζουν τα πράγματα με τους αναπληρωτές, είπε ο Αλ. Κόπτσης - Το λύκειο Σοχού λειτουργεί με ένα παιδί - Τι είπε για το σχολείο στο Άδενδρο

Φέτος εγκρίθηκαν στην Κεντρική Μακεδονία 453 ολιγομελή τμήματα στα ΓΕΛ και 255 στα ΕΠΑΛ, τόνισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 96,5 Θεσσαλονίκης ο Αλέξανδρος Κόπτσης, διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο ίδιος έκανε λόγο ακόμη και για τμήμα με ένα παιδί το οποίο λειτουργεί αυτή τη στιγμή στο λύκειο Σοχού Θεσσαλονίκης. Ακόμη, απαντώντας στους φόβους που εξέφρασαν μαθητές του σχολείου στον ραδιοφωνικό σταθμό περί κλεισίματος του σχολείου, ο κ. Κόπτσης δεσμεύθηκε ότι δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος. Αναγνώρισε την έλλειψη καθηγητών σε μαθήματα προσανατολισμού την οποία κατήγγειλαν οι μαθητές, εξηγώντας πως τυπικά δεν υπάρχει θέμα στελέχωσης, ωστόσο πρακτικά οι διορισμοί «ανακαλούνται από τους εκπαιδευτικούς γιατί είναι μακριά» το σχολείο στο οποίο τοποθετούνται και απαιτεί επιπλέον χρόνο ο διορισμός νέων καθηγητών.

Σε σχέση με τη σημερινή διαμαρτυρία από μαθητές του 2ου γυμνασίου-λυκείου Χαλκηδόνας, στις σιδηροδρομικές γραμμές στο Άδενδρο, με αίτημα να εγκριθεί το ολιγομελές τμήμα προσανατολισμού της γ' λυκείου, ο κ. Κόπτσης ξεκαθάρισε ότι «το συγκεκριμένο τμήμα είναι με τρία παιδιά» τα οποία «αναγκάστηκαν, προς το παρόν τουλάχιστον, να πηγαίνουν με μία απόσταση οχτώ χιλιομέτρων γιατί η ίδια ειδικότητα με πολλούς περισσότερους μαθητές και ένα πλήρες τμήμα υπήρχε στα οχτώ χιλιόμετρα στο 1ο Χαλκηδόνας και όχι στο 2ο που είναι τώρα τα παιδιά». Ο ίδιος τόνισε πως «τη μεταφορά των παιδιών την αναλαμβάνει η περιφέρεια».

Εστιάζοντας στην άρνηση εκπαιδευτικών να διδάξουν σε σχολεία όπου τοποθετούνται και δημιουργούν κενά, περιέγραψε πως «έρχονται αναπληρωτές που λένε: Εγώ δεν πηγαίνω στον Άγιο Νικόλαο Χαλκιδικής, δεν πηγαίνω στο Άδενδρο, γιατί είναι μακριά και ανακαλούν. Αυτό κάνει 15-20 μέρες, ένα μήνα, μέχρι να γίνουν οι καινούργιες προσλήψεις για να ξανατοποθετηθεί αναπληρωτής».

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε πως αυτό «θα αλλάξει, σας το υπόσχομαι και με τις επαφές με την πολιτική ηγεσία θα αλλάξουν πάρα πολλά πράγματα, από τον προσεχή Μάιο ξεκινούν ήδη».

Ειδικότερα, είπε ότι «περάσανε από το κατώφλι της κεντρικής Μακεδονίας μέχρι αυτήν τη στιγμή, εάν βάλουμε προσλήψεις αναπληρωτών και αποσπάσεις, 4.500 αναπληρωτές», δηλαδή, «περίπου μέχρι σήμερα, χωρίς να γίνει η τρίτη φάση των προσλήψεων των αναπληρωτών 1.000 περισσότεροι τουλάχιστον από πέρυσι».

Επιπλέον διεμήνυσε ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών που τοποθετούνται σε διοικητικές θέσεις και συμπλήρωσε πως υπάρχει «ένας υπερβολικά μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών οι οποίοι ζητούνε άδειες αναρρωτικές, πηγαίνουν σε δευτεροβάθμιες επιτροπές και ασκούν διοικητικό έργο μόνο, συν όσους αρνούνται να αναλάβουν μία θέση την οποία τους όρισε η Πολιτεία».