Skip to main content

Κοζάνη: Δύο ορφανά κρούσματα - Ο Χαρδαλιάς στα χωριά της καραντίνας

Από τα 19 δείγματα που ελήφθησαν από Δραγασιά και Δαμασκηνιά, τέσσερα βρέθηκαν θετικά. Δύο ορφανά κρούσματα σε Σιάτιστα και Γαλατινή.

«Βρισκόμαστε σε έναν Γολγοθά, έναν Γολγοθά που όλοι οι Έλληνες πρέπει να τον ανέβουμε χέρι – χέρι», είπε στην αρχή της τοποθέτησής του από τη Νεάπολη Κοζάνης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε παρουσία φορέων της περιοχής για τα χωριά της καραντίνας, Δαμασκηνιά και Δραγασιά.

Από τα 19 δείγματα που ελήφθησαν από τα δύο χωριά από γιατρούς του ΕΟΔΥ, τέσσερα βρέθηκαν θετικά. Παράλληλα, στη σύσκεψη ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής γνωστοποίησε ότι υπάρχουν δύο ορφανά κρούσματα σε Γαλατινή και Σιάτιστα.

Σε δηλώσεις του ο κ.Χαρδαλιάς τόνισε ότι η παράταση της καραντίνας για μία εβδομάδα αποφασίστηκε καθαρά προληπτικά. «Είμαστε πολύ περήφανοι για τους κατοίκους της Δαμασκηνιάς και της Δραγασιάς», είπε.

Διαβάστε: Κορωνοϊός: Κατέληξε στο ΑΧΕΠΑ 64χρονος από τη Δαμασκηνιά

«Οι κάτοικοι εδώ που έχουν μείνει απομονωμένοι για 14 μέρες στέλνουν ένα πολύ δυνατό μήνυμα: Αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν η ευγνωμοσύνη μας προς τους γιατρούς και τους νοσηλευτές είναι να μείνουμε στο σπίτι», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

«Το θέμα αφορά όλη την υφήλιο. Στην Ελλάδα παλεύουμε με αποφασιστικότητα και είμαστε ακόμη στην αρχή. Αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Έχουμε μπροστά μας να διαβούμε ένα βουνό. Πέρα από την ευθύνη του κράτους, που έκανε και κάνει ότι πρέπει, αυτή η μάχη θα κριθεί στην ατομική ευθύνη του καθενός», προσέθεσε, καλώντας τους Έλληνες να δείξουν υπομονή και να κάνουν τη θυσία να μείνουν σπίτι, ώστε να δώσουν χώρο στα νοσοκομεία να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που πρέπει», είπε ο ίδιος στη διάρκεια της σύσκεψης.

Σύμφωνα με το e-ptolemeos.gr, o υπουργός αναφέρθηκε στην πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα υπουργεία Υγείας και στην Πολιτική Προστασία, λέγοντας πως είναι «ώρες ευθύνης» για όλους, προσθέτοντας πως «θα κατορθώσουμε να επιστρέψουμε στις οικογένειές μας και τις συνήθειές μας», μιλώντας για έναν «αόρατο εχθρό». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως ακόμη τίποτα δεν κρίθηκε, ο Απρίλιος είναι κρίσιμος μήνας, και για κάθε σενάριο υπάρχει σχέδιο από πλευράς κυβέρνησης.

Ο δήμαρχος Βοϊου Χρήστος Ζευκλής τόνισε πως υπήρξαν προβλήματα στην περιοχή, ενώ επιβεβαίωσε τα δύο κρούσματα σε Γαλατινή και Σιάτιστα, λέγοντας πως και τα δύο κρούσματα είναι «ορφανά», δεν ξέρει κανείς από που αρρώστησαν, κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο σημαίνει ότι «υποψήφιοι να αρρωστήσουμε είμαστε όλοι». Κάλεσε τον κόσμο να μείνουν στο σπίτι, κάτι που φαίνεται και στην πράξη, καλώντας τον κόσμο να περιοριστεί στο σπίτι.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης αναφέρθηκε πως στην περιοχή της Δ. Μακεδονίας υπάρχουν οι περισσότεροι νεκροί σε ολόκληρη τη χώρα, αφού 8 στα συνολικά 32 θύματα είναι στην περιφέρεια Δ. Μ. Αναφέρθηκε στην άψογη συνεργασία, άμεση ανταπόκριση και υποστήριξη από την πολιτική προστασία και το Υπ. Υγείας.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κατάσταση στα δύο χωριά και στην επιβολή της καραντίνας με στόχο να ελεγχθεί η κατάσταση, τόνισε πως πλέον στο χωριό υπάρχουν ελάχιστα κρούσματα. Για την Καστοριά που είναι επίσης εστία, ο περιφερειάρχης είπε πως δυναμώνεται το νοσοκομείο, ενώ κάλεσε τον κόσμο επίσης να μένει σπίτι, όπως λένε οι ειδικοί.

Ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε και στην εγκατάσταση του μηχανήματος που ετοιμάζεται να έρθει στην περιοχή, προκειμένου να γίνεται από τη Δ. Μακεδονία ο έλεγχος για κορωνοϊό στους πολίτες, με στόχο να περιοριστεί στο ελάχιστο ο χρόνος αναμονής, που μέχρι στιγμής αγγίζει τις 4-5 ημέρες.

Ακόμη, ο περιφερειάρχης μετέφερε το αίτημα των φορέων της Καστοριάς για εφαρμογή έκτακτων μέτρων, λέγοντας πως αναμένονται οι εισηγήσεις των αρμοδίων τοπικών φορέων για το σε ποιες περιοχές μπορούν να υποστηριχθούν έκτακτα μέτρα, με την τελική απόφαση να κληθεί να την αναλάβει η κυβέρνηση.

Φωτογραφία-βίντεο: e-ptolemeos.gr