Skip to main content

Η... επιστροφή του κορωνοϊού: Στη Βόρεια Ελλάδα τα 2/3 των κρουσμάτων

Έρευνα της Voria.gr για τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου-Οι περιοχές στο κόκκινο, η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Στη Βόρεια Ελλάδα εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού που επιβεβαιώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου σε όλη τη χώρα, θέτοντας έτσι την περιοχή στο επίκεντρο της νέας έξαρσης της πανδημίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα και έχει ανησυχήσει κυβέρνηση και επιστημονική κοινότητα.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση της καθημερινής γεωγραφικής κατανομής του ΕΟΔΥ που παρουσιάζει σήμερα η Voria.gr, το διάστημα 1 έως 15 Ιουλίου επιβεβαιώθηκαν στη χώρα 507 νέα κρούσματα κορωνοϊού, εκ των οποίων τα 278 είναι εισαγόμενα και τα 229 αφορούν σε εγχώρια περιστατικά.

Από το σύνολο των εγχώριων κρουσμάτων, δηλαδή τις 229 νέες μολύνσεις, τα 148 εντοπίστηκαν σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης, την ώρα που τα υπόλοιπα 81 εντοπίστηκαν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με επίκεντρο την Αττική (59 κρούσματα).

Με άλλα λόγια, στη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία κατοικεί περίπου το 25% του πληθυσμού της χώρας, έχει εντοπιστεί στο πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου το 65% των επιβεβαιωμένων εγχώριων κρουσμάτων, ήτοι τα 2/3 των νέων μολύνσεων στη χώρα.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως στη Βόρεια Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί αναλογική διασπορά του ιού, καθώς το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου φέρουν οι - ήδη από την αρχή της πανδημίας - «κόκκινες» περιοχές της Ξάνθης (57 επιβεβαιωμένα κρούσματα), της Καστοριάς (16 επιβεβαιωμένα κρούσματα) και της Κοζάνης (10 επιβεβαιωμένα κρούσματα), ενώ στη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα έχουν εντοπιστεί 38 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου πως στις 2 Ιουλίου η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έθεσε εκ νέου σε καραντίνα με επιπλέον περιοριστικά μέτρα τέσσερις δήμους της Ξάνθης, στην Καστοριά μέσα σε μόλις μία εβδομάδα (24 Ιουνίου με 1 Ιουλίου) επιβεβαιώθηκαν 17 νέα κρούσματα και στην Κοζάνη στις 12 Ιουλίου καταγράφηκαν 7 νέα κρούσματα σε μία ημέρα, εκ των οποίων το ένα εισαγόμενο. Στη Θεσσαλονίκη από την άλλη, υπάρχει αύξηση των ασθενών με κορωνοϊό - ιδίως τα βαριά περιστατικά - στο ΑΧΕΠΑ, όπου, σύμφωνα με δηλώσεις του αναπληρωτή καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στην Α ́ Παθολογική Κλινική του νοσοκομείου, Συμεών Μεταλλίδη, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 15 ασθενείς.

Στην υπόλοιπη Μακεδονία και τη Θράκη τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουν ως εξής:

Στην Ημαθία 7 κρούσματα, σε Χαλκιδική, Καβάλα και Δράμα από 3 κρούσματα η εκάστοτε Περιφερειακή Ενότητα, στα Γρεβενά 2 κρούσματα (τα πρώτα περιστατικά της περιοχής που επιβεβαιώθηκαν την περασμένη Τρίτη), στις Σέρρες και την Πιερία από 1 κρούσμα, ενώ Φλώρινα, Πέλλα και Κιλκίς δεν καταγράφουν κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η νέα ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων συνδέεται αφενός με το άνοιγμα των συνόρων και την είσοδο στη χώρα πολλών επισκεπτών ή τουριστών που ήταν θετικοί στον κορωνοϊό, αφετέρου με τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από τους πολίτες. Αξίζει δε να αναφερθεί, πως ήδη το ΑΠΘ έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, κυρίως για ασυμπτωματικούς φορείς, μετά την επανεμφάνιση ποσοτήτων συγκέντρωσης του νέου ιού στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης από αρχές Ιουνίου και έπειτα - γεγονός που όπως σημείωνε σε σχετική ανακοίνωση «δεν συνάδει με την ήρεμη κλινική εικόνα στα νοσοκομεία της πόλης» -, ενώ όπως ανέφερε την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, στα σύνορα του Προμαχώνα τα θετικά δείγματα που ελήφθησαν από τουρίστες είναι τετραπλάσια σε σχέση με αυτά του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα για τον έλεγχο της διασποράς του ιού, απαγορεύοντας τα πανηγύρια, αυστηροποιώντας τους ελέγχους στα σύνορα του Προμαχώνα και εντατικοποιώντας, όπως αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, τους ελέγχους σε κέντρα διασκέδασης και μέρη όπου συνωστίζεται ο πληθυσμός. Πάντως, ήδη στην επιστημονική κοινότητα έχει σημάνει συναγερμός σε Θεσσαλονίκη και Αττική για τα «ορφανά» κρούσματα.