Skip to main content

Κουκάκη: Η φάρμα από το Κιλκίς που έγινε διεθνές brand

Τα προϊόντα της Φάρμα Κουκάκη ταξιδεύουν σε 20 χώρες- Πώς μία μικρή οικογενειακή αγελαδοτροφική μονάδα έγινε ανερχόμενη δύναμη με πλήθος προϊόντων.

Προσήλωση στην παράδοση, επιμονή στην ποιότητα, παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων, έμφαση στις επενδύσεις  και παρουσία σε μεγάλες αγορές του κόσμου αποτελούν τα συστατικά της επιτυχίας για τη συνεχώς ανερχόμενη γαλακτοβιομηχανία Κουκάκη, που κερδίζει διαρκώς μερίδια αγοράς και ορκισμένους... οπαδούς των γεύσεων της.  

Η βορειοελλαδική γαλακτοβιομηχανία, που  εν μέσω κρίσης, χάρη στα ποιοτικά της προϊόντα ενισχύθηκε σημαντικά, υλοποιεί επενδύσεις ύψους περί τα 9 εκατ. ευρώ, με ορίζοντα πενταετίας. Οι επενδύσεις, που θα ολοκληρωθούν το 2022 αφορούν στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού και την επέκταση της παραγωγικής δομής του εργοστασίου.  

Παράλληλα στα σχέδια της εταιρείας περιλαμβάνεται και η προσθήκη νέων προϊόντων, προσανατολισμένα στις απαιτήσεις του καταναλωτή.

Η μεγέθυνση της εταιρείας καταδεικνύεται και από τον υπερδιπλασιασμό του τζίρου της την τελευταία δεκαετία, καθώς  από τα 11,5 εκατ. ευρώ του 2008, το 2018 ο κύκλος εργασιών της άγγιξε περί τα 30 εκατ. ευρώ.



Όλα ξεκίνησαν το 1977

Η σχέση της οικογένειας Κουκάκη με το γάλα έχει τις ρίζες της στο 1977, όταν σε μια περιοχή μεταξύ Πάϊκου και Κρουσίων στο Κιλκίς, πρωτολειτούργησε η αγελαδοτροφική μονάδα της οικογένειας. Η ταχύτατη ανάπτυξή της, την οδήγησε το 1999 σε καθετοποίηση της παραγωγής, με την προσθήκη σύγχρονης μονάδας παστερίωσης.  

Δέκα χρόνια αργότερα, το 2009, η μονάδα παραγωγής μαζί με τα γραφεία διοίκησης εγκαταστάθηκαν σε νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις. Παράλληλα το κέντρο διανομής των προϊόντων της μαζί με τη δομή της εμπορικής διεύθυνσης, μεταφέρθηκαν σε νέες εγκαταστάσεις στη Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης.

Την ίδια χρονιά, η γαλακτοβιομηχανία εισέρχεται στο στραγγιστό γιαούρτι και το 2011 στην κατηγορία του κεφίρ. Τα δύο αυτά προϊόντα αποτέλεσαν τον πολιορκητικό κριό για να ξεκινήσει η εξαγωγική της δραστηριότητα. Το 2012, η Φάρμα Κουκάκη, που παράγει όλα της τα προϊόντα με 100% ελληνικό γάλα, μπαίνει δυναμικά σε μία νέα για αυτήν κατηγορία, αυτή των φυσικών χυμών ψυγείου. Τα σχέδια της δεν σταματούν εδώ καθώς επεκτείνεται  και  στα επιδόρπια (ρυζόγαλο, κρέμα σοκολάτα και κρέμα βανίλια) υπό την ονομασία «Γλυκισματοποιείον».

Σήμερα η Φάρμα Κουκάκη παράγει προϊόντα γάλακτος με τις πιο αυστηρές προδιαγραφές ποιότητας της ΕΕ και σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα πιστοποίησης έχοντας σαν στόχο, τη διάθεση τους στην ελληνική αγορά αλλά και στις χώρες του εξωτερικού.

Απασχολεί περί τα 100 άτομα προσωπικό, παράγει περίπου 60 κωδικούς προϊόντων, έχοντας ηγετική θέση σε αγορές της Βόρειας Ελλάδας σε ορισμένα προϊόντα (ρυζόγαλα, κρέμες, σοκολατούχο γάλα), ενώ κάνει και σημαντικές επενδύσεις στο χώρο του γιαουρτιού.

Χρονιά ορόσημο το 2011 για τις εξαγωγές

Το ταξίδι των προϊόντων Κουκάκη εκτός των ελληνικών τειχών ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2011 όταν επετεύχθη η πρώτη στρατηγική συνεργασία με αντιπρόσωπο και διανομέα γαλακτοκομικών, ελληνικών προϊόντων στην Ιταλία.

Πλέον έχει παρουσία σε 20 χώρες με την Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία και Σουηδία να αποτελούν τα πιο δυνατά της εξαγωγικά χαρτιά, ενώ εξάγει σε Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Κύπρο, Κόσοβο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κ.α. Αξίζει να σημειωθεί πως 1 στα 5 γιαούρτια που παράγει σήμερα η Φάρμα Κουκάκη καταναλώνεται εκτός Ελλάδος, καθώς μαζί με το κεφίρ αποτελούν τα προϊόντα που στηρίζουν την εξαγωγική δραστηριότητα της εταιρείας.