Skip to main content

Κοζάνη: Αναπτυξιακές προτάσεις επαγγελματιών στη μετά λιγνίτη εποχή

Κείμενο προτάσεων κατέθεσε η διοίκηση του Επιμελητηρίου της Κοζάνης στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Σε πέντε άξονες κινείται η αναπτυξιακή πρόταση του Επιμελητηρίου Κοζάνης αναφορικά με την εισαγωγή της Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Το κείμενο προτάσεων κατατέθηκε προχθές από από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Νίκο Σαρρή στον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο κ. Σαρρής επισήμανε στον κ. Γεωργιάδη ότι η περιφέρεια δυτικής Μακεδονίας  ανήκει σε μια κλειστή ομάδα σαράντα ενός Περιφερειών σε δώδεκα χώρες Μέλη, με έντονη λιγνιτική δραστηριότητα, για τις οποίες προβλέπεται ελαχιστοποίηση της εν λόγω δραστηριότητας, με ταυτόχρονη μείωση των εκπομπών, το γρηγορότερο δυνατόν.

Παράλληλα τονίστηκε η φθίνουσα πορεία της τοπικής οικονομίας που έχει ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει τη διαφοροποίηση της παραγωγικής της δομής και σε βάθος χρόνου να αντικατασταθεί η οικονομική δραστηριότητα η οποία παραδοσιακά προερχόταν από τη βιομηχανία λιγνίτη.

Σύμφωνα με το Επιμελητηρίο Κοζάνης η αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να συνδεθεί με  τους εξής άξονες:

1. Ειδικό φορολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς, με διευκόλυνση των επιχειρήσεων για την πρόσβασή τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία.

2. Περιβαλλοντική αποκατάσταση και επανάχρηση των περιοχών ορυχείων λιγνίτη με διευθέτηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, ενίσχυση της βιομηχανικής κουλτούρας και κληρονομιάς της περιοχής και την επανακατάρτιση του εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας λιγνίτη.

3. Δίκτυα μεταφορών και συγκοινωνιών με σιδηροδρομική σύνδεση της Περιφέρειας με τους εγγύτερους λιμένες με έντονη εμπορική δραστηριότητα (Θεσσαλονίκη, Ηγουμενίτσα).

4. Ίδρυση τεχνολογικών πάρκων, θερμοκοιτίδων και συνεργατικών σχηματισμών για την προώθηση της έρευνας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας.

5. Ψηφιακός μετασχηματισμός του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, με κίνητρα για νέες υποδομές, κατάρτιση του εργατικού δυναμικού για την ενίσχυση των δεξιοτήτων του στις ΤΠΕ και κίνητρα προς τις επιχειρήσεις για απασχόληση προσωπικού με υψηλή κατάρτιση για την έρευνα και την ανάπτυξη υπηρεσιών και προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Ιδιαίτερη βαρύτητα οι επαγγελματίες της περιοχής δίνουν στην καινοτομία για την οποία το το Επιμελητήριο έχει υποβάλλει πρόταση στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης για υποβολή προτάσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία, η οποία αφορά την χρηματοδότηση Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, για την υποστήριξη των  Προτεραιοτήτων Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της Μετάβασής της σε Οικονομικό και Ενεργειακό Μοντέλο Μηδενικής Λιγνιτικής Εξάρτησης. Επιπλέον, το Επιμελητήριο Κοζάνης διαθέτει τις υποδομές και βρίσκεται σε αυξημένο επίπεδο ωρίμανσης για φιλοξενία Θερμοκοιτίδας Επιχειρήσεων.

«Το Επιμελητήριο Κοζάνης  πληροί όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να φιλοξενήσει Κέντρο Επαγγελματικής και Επιχειρηματικής Αριστείας για την για την επαγγελματική ενδυνάμωση των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των άμεσα πληττομένων από την παύση της λιγνιτικής δραστηριότητας, και την προσαρμογή τους στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο προτάσεων.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι  η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση εξακολουθεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένη. Το Επιμελητήριο έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση του Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας (Τ.Α.ΔΥ.Μ.) το οποίο ιδρύθηκε το 2016 με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Ταμείο στοχεύει στη βοήθεια προς τις τοπικές ΜΜΕ με τη μορφή μικρών επιχειρηματικών δανείων με χαμηλό επιτόκιο και χρηματοδότηση σε έργα έρευνας και ανάπτυξης με προστιθέμενη αξία για την τοπική οικονομία. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Κοζάνης, η λειτουργία του Ταμείου θα βοηθήσει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων σε πλείστα αναπτυξιακά προγράμματα (π.χ. Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ, Προσκλήσεις στο πλαίσιο της Έξυπνης Εξειδίκευσης - RIS), θα ενισχύσει τη ρευστότητα και την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων.

«Προτείνουμε την ενεργοποίηση του Τ.Α.Δ.Υ.Μ., τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων για τη μετάβαση της Περιφέρειας αλλά και των πόρων του υφιστάμενου και του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη χρηματοδότηση δράσεων και έργων ώστε η  Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να είναι πρωτοπόρος στη μετάβαση σε οικονομικό μοντέλο με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.  Οι προκλήσεις του εγχειρήματος είναι τεράστιες, αλλά από την άλλη πλευρά παρουσιάζονται ευκαιρίες οι οποίες δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μακροσκελή πρόταση του Επιμελητηρίου Κοζάνης.