Skip to main content

Λαοθάλασσα στη Νέα Μηχανιώνα για τα Εννιάμερα της Παναγίας

Το παρών έδωσαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Πατουλίδου και Κ. Πάλλας, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Φ. Παπάς και πλήθος κόσμου

Τα γιορτινά της φόρεσε η Νέα Μηχανιώνα, όπου με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για τα Εννιάμερα της Θεοτόκου. Εκδηλώσεις, αναφέρει η δημοτική αρχή Θερμαϊκού, κατά τη διάρκεια των οποίων μια «λαοθάλασσα» ευλαβών πιστών, κάθε ηλικίας και από κάθε γωνιά της χώρας, κατέκλυσε για άλλη μία χρονιά τόσο τον οικισμό όσο και την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, επιθυμώντας να προσκυνήσει την εικόνα της Παναγίας Φανερωμένης ή «Μηχανιώτισσας», όπως είθισται να αποκαλείται και να ζητήσει την ευλογία της.

«Μια εικόνα, σύμφωνα με μαρτυρίες, θαυματουργή, αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία του τόπου, η οποία μεταφέρθηκε από τους ξεριζωμένους πρόσφυγες, που ξεκίνησαν από την Κύζικο της Μικράς Ασίας αναζητώντας νέα πατρίδα, στη Νέα Μηχανιώνα, προστατεύοντάς τους και τροφοδοτώντας τους με κουράγιο κι ελπίδα καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού», αναφέρει ο δήμος Θερμαϊκού.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα στο μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης, ο οποίος ανεγέρθηκε από το μακαριστό Μητροπολίτη Ν. Κρήνης & Καλαμαριάς κύρο Προκόπιο.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου – παραμονή της εορτής – τελέσθηκε ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, του οποίου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Βρουούλων κ. Παντελεήμονος, Ιόππης κ. Δαμασκηνού, Κασσανδρείας κ. Νικοδήμου και του σεπτού Ποιμενάρχου της Εκκλησίας της Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιουστίνου.

Ακολούθησε η καθιερωμένη, μεγαλειώδης περιφορά της Εικόνας στους δρόμους της Ν. Μηχανιώνας, υπό τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, των Φιλαρμονικών του Δήμου Θερμαϊκού και της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ενώ το «παρών» έδωσαν πολιτικοί παράγοντες του τόπου, οι Αντιπεριφερειάρχες, Β. Πατουλίδου και Κ. Πάλλας, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης, Φ. Παπάς και φυσικά ένα πλήθος κόσμου.

Την επομένη, Παρασκευή 23 Αυγούστου – ανήμερα της γιορτής – πραγματοποιήθηκε Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ. Νικόδημου.