Skip to main content

Μαθητές από το Πανόραμα παντρεύουν την τεχνολογία με τις διακρίσεις

Μαθητές από το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος συμμετέχουν στον διαγωνισμό Formula 1 in schools και ετοιμάζονται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη.

Συνδυάζουν το χόμπι με την εκμάθηση, μαθαίνουν να συνεργάζονται και να εκφράζουν τη δημιουργικότητα τους, απολαμβάνουν τους καρπούς των κόπων τους και επιβραβεύονται για τα αποτελέσματα τους. Ο λόγος για την ομάδα Blute Racers, από το 1ο ΓΕΛ Πανοράματος, που συμμετέχει για τριτη συνεχή χρόνια, στο πλαίσιο του σχολικού προγράμματος αγωγής σταδιοδρομίας, στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διαγωνισμο Formula 1 in schools. Πρόκειται για έξι μαθητές της β´ και γ´ λυκείου που συμμετέχουν σε έναν απο τους μεγαλυτέρους διαγωνισμούς τεχνολογιας στον κόσμο.

Το F1 in schools βοηθάει τους μαθητές να αποκτήσουν βιωματικές εμπειρίες και βασικές γνώσεις πάνω στις νέες τεχνολογίες, στη μηχανική και στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.

Όπως εξηγεί ο Δημήτρης Καλπακίδης, μαθητής της β´ λυκείου, μηχανικός και σχεδιαστής του αμαξιδίου που συμμετέχει στο διαγωνισμό «την πρώτη χρονιά, η ομάδα μας κατέκτησε την 11η θέση πανελλαδικά αποσπώντας παράλληλα δυο βραβεία, καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας και εξόχου ευ αγωνίζεσθαι, ενώ ταυτόχρονα έκανε αισθητή την παρουσία της ως ομάδα αποφασισμένη να διακριθεί στους παγκόσμιους τελικούς. Η δεύτερη χρονιά αποτέλεσε επίσης σημαντική χρονιά. Με την ομάδα μας να κατακτά την 8η θέση πανελλαδικά, μια θέση πριν την πρόκριση στους παγκόσμιους τελικούς, κι έχοντας βελτιωθεί σε κάθε επίπεδο καταφέραμε να σφραγίσουμε μια θέση ανάμεσα στις καλύτερες ελληνικές ομάδες».



Η ομάδα Blute Racers, τη δεύτερη χρονια συμμετοχής της αποσπώντας τρία νέα βραβεία μεταξύ των οποίων της καλύτερης ιστοσελίδας και της καινοτόμου σκέψης, έθεσε νέα ρεκόρ ταχύτητας στο μονοθέσιο αμαξίδιο της (πιάνοντας τα 20 μέτρα σε 96 εκατοστά του δευτερολέπτου). Ο χρόνος ήταν ο πέμπτος καλύτερος χρόνος ανάμεσα στις ελληνικές ομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επτά πρώτες ομάδες από κάθε χώρα ταξιδεύουν για το παγκόσμιο πρωτάθλημα που φέτος θα διεξαχθεί στη Σιγκαπούρη. Φέτος η ομάδα Blute Racers, με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Ιεροδιακονου, φιλοδοξεί να τα καταφέρει και να κάνει αισθητή της παρουσία της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. «Έχουμε βελτιώσει το αμαξίδιο μας και συγκεκριμένα το σύστημα αξόνων»λέει χαρακτηριστικά ο Δημήτρης.

Βέβαια για να βρεθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα, τα παιδιά θα πρέπει πρώτα να κερδίσουν μια θέση στους 16, θεση για την οποία θα διαγωνιστούν στους προκριματικούς στην Αθήνα, στις 15 Μαρτίου και εν συνέχεια θα πρέπει να καταταχθούν μεταξύ των επτά πρώτων ομάδων στους τελικούς που θα ακολουθήσουν. Αν και έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους, οι Blute Racers δηλώνουν αισιόδοξοι και έτοιμοι για την αναμέτρηση.

Λίγα λόγια για το προγραμμα F1 in Schools

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1999, στην Αγγλία και σήμερα υλοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες με τη συμμετοχή 17000 μαθητών.
Το F1 in Schoolsείναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός τεχνολογίας στον κόσμο και ένα από τα πιο ολοκληρωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Οι μαθητές ανακαλύπτουν τη φυσική, τις νέες τεχνολογίες, τη μηχανική και τα μαθηματικά μέσα από τον σχεδιασμό και την κατασκευή μικρών μοντέλων F1 αυτοκινήτων, τα οποία είναι από ειδικό Model Block και κινούνται με φυσίγγια πεπιεσμένου αέρα.




Ονόματα και αρμοδιότητες των παιδιών στην κεντρική φωτογραφία από τα αριστερά προς τα δεξιά:

Αλεξανδρος Κοντοκωστόπουλος (γραφίστας)
Δημήτρης Καλπακίδης (μηχανικός και σχεδιαστής του αμαξιδιου)
Βίλλη Σαράντη (εύρεση χορηγών και και προοθηση στα social media)
Βάγια Χατζησυμεών (εύρεση χορηγών και προώθηση στα social media)
Παναγιώτης Αντωνιάδης (αρχηγός)
Αλέξανδρος Μπρέντας (2ος μηχανικός)