Skip to main content

Με τρεις γαλάζιες σημαίες βραβεύθηκαν οι ακτές του Δήμου Θερμαϊκού

Αφορούν την παραλία σε Νέους Επιβάτες, Τουρμπαλί και Ποταμό. «Η βράβευση επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα των υδάτων μας», λέει ο δήμαρχος.

Τρείς γαλάζιες σημαίες θα κοσμούν το φετινό καλοκαίρι της ακτές του δήμου Θερμαϊκού, προσκαλώντας τους επισκέπτες του να απολαύσουν την κολύμβησή τους σε παραλίες άριστης κατάστασης και εξαιρετικής ποιότητας υδάτων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι ακτές που έλαβαν την πιστοποίηση αυτή είναι των Ν. Επιβατών, ο Ποταμός στην Επανομή και το Τουρμπαλί στη Ν. Μηχανιώνα, ενώ παρά την «καλή» ποιότητα των υδάτων, που επιβεβαιώνεται με τα δύο έγγραφα υπ’ αρ. πρωτ.: 1551 της 17ης Απριλίου 2018 από την Υπεύθυνη Συντονισμού Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία» της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης και σύμφωνα με την αξιολόγηση της Εθνικής Επιτροπή Κρίσεων (αρμόδια για την εξέταση και την αξιολόγηση των αιτήσεων υποψηφιότητας), η βράβευση των ακτών Πλατεία Μνήμης και Κοχύλι στην Περαία δεν υποστηρίχθηκαν.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική», ενώ καμία άλλη διαβάθμιση, ούτε «Καλή», δεν γίνεται αποδεκτή από το Πρόγραμμα.

Οι αξιολογήσεις της ποιότητας των νερών κολύμβησης πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με την ιδιαιτέρως αυστηρή νέα Οδηγία 2006/7/ΕΛ, η οποία υπολογίζει το επίπεδο ποιότητας με τρόπο λογαριθμικό, λαμβάνοντας υπόψη τις αξιολογήσεις της τετραετίας 2014 – 2017. Κατά συνέπεια «αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όταν παρουσιάζονται υψηλές τιμές στις μικροβιολογικές παραμέτρους, έστω και σε λίγες δειγματοληψίες, να οδηγούν στην κατάταξη της ακτής σε ποιοτική κατηγορία κατώτερη της εξαιρετικής», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά και στα προαναφερθέντα έγγραφα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση που οι πραγματοποιημένες ιδιωτικά από διαπιστευμένο εργαστήριο αναλύσεις παρουσιάζουν εξαιρετική ποιότητα.

Η «Γαλάζια Σημαία», βραβείο που απονέμεται από το 1987 και αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, απονέμεται σε ακτές και μαρίνες, οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Η κατάταξη πραγματοποιείται σε μία εκ των τεσσάρων διαβαθμίσεων ποιότητας υδάτων, που έχουν ορισθεί και οι οποίες είναι «Εξαιρετική», «Καλή», «Επαρκής» και «Ανεπαρκής».

Η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ επιθεωρητές, από τον Εθνικό Χειριστή αλλά και το Διεθνή Συντονιστή, επισκέπτονται, πολλές φορές απροειδοποίητα, τις βραβευμένες ακτές της χώρας μεταξύ Ιουλίου και Αυγούστου και μαρίνες σε όλη τη διάρκεια του έτους και ελέγχουν αν τηρούνται τα κριτήρια του Προγράμματος.

Για τη βράβευση ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, ανέφερε: «Η βράβευση των τριών ακτών του Δήμου μας, Ν. Επιβατών, Ποταμού και Τουρμπαλί, επιβεβαιώνει την υψηλή ποιότητα των υδάτων μας. Η καταλληλότητα και ασφάλεια των παραλιών μας είναι τεκμηριωμένη και επιβεβαιώνεται ακόμα και στην περίπτωση των δύο παραλιών, που δεν έλαβαν το βραβείο, αλλά κατατάσσονται στην καλής ποιότητας κατηγορία, σύμφωνα με την αξιολόγηση της Εθνικής Επιτροπής Κρίσεων».