Skip to main content

Μελέτη για την προστασία του περιβάλλοντος στη Μηχανιώνα

Στόχος η αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής υποβάθμισης και της άναρχης δόμησης στην περιοχή - Ειδικές προβλέψεις για συγκεκριμένα σημεία

Την εκπόνηση μελέτης για την αντιμετώπιση της υποβάθμισης του περιβάλλοντος και κυρίως της άναρχης δόμησης στην περιοχή της Νέας Μηχανιώνας ενέκρινε στη σημερινή συνεδρίασή της η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης.

Η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου της Μηχανιώνας περιλαμβάνει την περιοχή τουρισμού και αναψυχής, το Διεθνές Πανεπιστήμιο, την περιοχή αναψυχής στην αρχαία πόλη βορειοδυτικά του οικισμού, τις αλυκές, τον φάρο και το οχυρό του Μεγάλου Καράμπουρνου στο Αγγελοχώρι.

Η μελέτη περιλαμβάνει προτάσεις για τον καθορισμό των όρων και των περιορισμών δόμησης, όπως και των χρήσεων γης ανά περιοχή και παράλληλα την οριοθέτηση των ζωνών περιβαλλοντικής προστασίας και τη χωροθέτηση έργων τεχνικής και κοινωνικής υποδομής.

Ειδικές προβλέψεις γίνονται για τον αρχαιολογικό χώρο «Τούμπα Τάμπια», την περιοχή του βοτανικού πάρκου, δυτικά της Τούμπας, την ανάδειξη της χλωρίδας της ευρύτερης περιοχής, το αλιευτικό καταφύγιο, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση χώρου φορτοεκφόρτωσης και την περιοχή οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από τις αλυκές (ΠΟΑΥ).

Κρίσιμη παράμετρος για την περιβαλλοντική ταυτότητα της όλης περιοχής είναι ο υγρότοπος της λιμνοθάλασσας Αγγελοχωρίου, ενώ έχουν ήδη καταγραφεί 11 τύποι οικοτόπων και στις περιοχές προστασίας και οικοανάπτυξης, πλην των αλυκών περιλαμβάνονται και ορισμένα βόρεια απόκρημνα παράκτια τμήματα της Μηχανιώνας.

Η επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Δέσποινα Χαραλαμπίδου, εξήγησε ότι επί πολλά χρόνια συζητείται αυτή η μελέτη και ψήφισε λευκό, ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Συμμετέχω», Χρυσούλα Παλιαδέλη, δήλωσε παρούσα, βάζοντας το ερώτημα αν απαιτείται η υποβολή γνωματεύσεων από την αρχαιολογική υπηρεσία.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Θεόδωρος Ιγνατιάδης, επισήμανε ότι κυρίαρχο κριτήριο στο χωρικό σχεδιασμό είναι η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, ενώ η επικεφαλής της παράταξης «Πολίτες Μπροστά», Νιόβη Παυλίδου, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει πρόνοια, ώστε το περιεχόμενο της μελέτης να είναι σύμφωνο με το χωροταξικό πλαίσιο που διέπει όλη την περιοχή.