Skip to main content

Μενδώνη για Βενιζέλου: Να σταματήσει να είναι γιοφύρι της Άρτας

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει οι αρχαιότητες του Μετρό να εργαλειοποιούνται προς όφελος πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Υπόθεση που προκαλεί μια πολυετή συζήτηση χαρακτήρισε αυτή των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη αναφερόμενη στη νέα «μάχη» για το εάν πρέπει να αποσπαστούν και να επανατοποθετηθούν ή να παραμείνουν στο σημείο παράλληλα με την κατασκευή.

Αποφεύγοντας για μια ακόμα φορά να πάρει σαφή θέση επί του θέματος, η κ. Μενδώνη μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά, σημείωσε ότι  τα ευρήματα στο σταθμό «Βενιζέλου» έγιναν αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού ανήγγειλε αυτό το οποίο επιθυμεί να συμβεί στο σταθμό «Βενιζέλου» διότι σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία προφανώς είχε στη διάθεση του και ο πρωθυπουργός, θεώρησαν ότι είναι η καλύτερη λυση για να κατασκευαστεί μετρό. Εδώ δεν πάμε καθόλου στα θέματα των αρχαιοτήτων, για να κατασκευαστεί μετρό. Το κομμάτι των αρχαιοτήτων δεν μπορεί να βγει εκτός γιατί είναι μέρος αυτής όλης της συζήτησης και οι αρχαιότητες είναι αυτές οι οποίες χρησιμοποιούνται, τουλάχιστον από κάποιους φορείς, κι αυτές γίνονται μοχλός πίεσης για τη μια ή για την άλλη λύση».

Σύμφωνα με την υπουργό, «αυτό το οποίο ενδιαφέρει την κυβέρνηση, και προφανώς αυτό εννοούσε και ο πρωθυπουργός, είναι οτι η Θεσσαλονίκη πρέπει επιτέλους να αποκτήσει μετρό και να σταματήσει να υπάρχει αυτό το «γεφύρι της Άρτας». Νομίζω ότι αυτό είναι το δεδομένο και σε αυτό πρέπει να μείνουμε».

Σύννομη με το ΣτΕ η απόφαση απόσπασης

Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή, η κ. Μενδώνη τόνισε ότι την περίοδο 2013-2014 το υπουργειο Πολιτισμού είχε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις για τη διαχείριση των ευρημάτων στο σταθμό «Βενιζέλου».

«Αποφάσεις οι οποίες ειδικά η μια, η κρίσιμη απόφαση, εκκριθεί απολύτως σύννομη από το ΣτΕ το 2016, από εκεί και πέρα με την αλλαγή της κυβέρνησης η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να διαχειριστεί με ένα διαφορετικό τρόπο τις αρχαιότητες χωρίς να περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, όπως συνήθως γίνεται, έκανε μια συγκεκριμενη επιλογή. Σήμερα επισήμως φάκελος από την Αττικό Μετρό με τα πλήρη δεδομένα και τα πλήρη στοιχεία δεν έχει έρθει στο υπουργειο Πολιτισμού γι’ αυτό και το υπουργειο Πολιτισμού δεν είναι ακόμα σε θέση να αξιολογήσει τα δεδομένα σήμερα. Θα πάρουμε σαφή θέση τη στιγμή που θα έχουμε όλα τα δεδομένα! Θα εκτιμηθούν τα πάντα», εξήγησε η κ. Μενδώνη.

Η υπουργός Πολιτισμού ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο θα εφαρμόσει απολύτως τις διατάξεις του νόμου 3028 του 2002, δηλαδή του λεγόμενου «αρχαιολογικού νόμου», όμως νομολογιακά οφείλει να συν-αξιολογήσει τις οικονομικές και αναπτυξιακές παραμέτρους.

«Ένας από τους βασικούς στόχους και των αναπτυξιακών πολιτικών είναι η απόλυτη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος, της πολιτιστικής κληρονομίας και η ανάδειξη τους άρα δεν τίθεται θέμα αγκυλώσεων. Αυτό το οποίο θέλει ιδιαίτερη προσοχή, και το λέω από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου στο υπουργείο Πολιτισμού, είναι ότι δεν νοείται εργαλειοποίηση των αρχαιοτήτων. Δε νοείται εργαλειοποίηση κατα βούληση και κατά περίπτωση από διάφορες ομάδες των ευρημάτων σε ανασκαφές», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε χαλαρά την Αμφίπολη

Η Λίνα Μενδώνη σε σχετική ερώτηση για το θέμα του μνημείου της Αμφίπολης στον τύμβο του Καστά άφησε σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδωσε τη δέουσα προσοχή στην εν λόγω αρχαιολογική ανασκαφή.

«Υπήρχε μια πολύ χαλαρή προσέγγιση των έργων που πρέπει να γίνουν στην Αμφίπολη από την προηγούμενη κυβερνηση. Η Αμφίπολη δεν είναι μόνο το συγκεκριμένο μνημειακό συγκρότημα στον τύμβο Καστά, είναι ένας μείζων αρχαιολογικός χώρος στον οποίο πρέπει να δοθεί προτεραιότητα», είπε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε η πρόθεση του υπουργείου είναι να αξιοποιήσει απολύτως τις δυνατότητες που προσφέρουν τα σημερινά χρηματοδοτικά εργαλεία  στα οποία έχει ενταχτεί η προστασία, η ανάδειξη και η συντήρηση του συγκεκριμένου μνημείου στο τύμβο Καστά.

«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτείται από το περιφερειακό υπηρεσιακό πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, από την Περιφέρεια δηλαδή. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε σήμερα είναι για να μη χαθούν οι πόροι και οι δυνατότητες στο μνημείο είναι να τηρήσουμε απολύτως τα χρονοδιαγράμματα τα οποία έχουν καθυστερήσει», ανέφερε η υπουργός.

Η κ. Μενδώνη τόνισε ότι η Αμφίπολη, μαζί με άλλους εξίσου σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, που όπωε είπε θα «αποτελέσουν προορισμούς και να συνθέσουν πολιτιστική διαδρομή στη Μακεδονία.  Είναι και αναπτυξιακό εργαλείο ο πολιτισμός. Είναι ο τέταρτος πυλώνας στη βιώσιμη ανάπτυξη».