Skip to main content

Μπίλλιας: Τα υπουργεία να συντονιστούν με την περιφερειακή δυναμική

Τα αρμόδια υπουργεία οφείλουν να συντονιστούν με την περιφερειακή δυναμική και να λύσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα, τόνισε ο κ. Μπίλλιας.

Τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Πάρις Μπίλλιας ως Υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον Συνδυασμό «Αλληλεγγύη» του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ο κ. Μπίλλιας συναντήθηκε με τον Διευθυντή κ. Παρασκευά Χατζηπαρασκευά και στελέχη της Διεύθυνσης, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία υλοποίησης των έργων που υλοποιεί η ΠΚΜ. Ειδικότερα ενημερώθηκε για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς και την εξέλιξη των οδικών έργων.

«Αυτό που διαπίστωσα, είναι πως το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών και τα συναρμόδια Υπουργεία που εμπλέκονται στην ροή και κατανομή των ευρωπαϊκών πόρων οφείλουν να συντονιστούν με την περιφερειακή δυναμική και να λύσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση», τόνισε μετά τη σχετική ενημέρωση ο κ. Πάρις Μπίλλιας.

«Η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων στελεχώνεται από άξιους και ευσυνείδητους συναδέλφους, που προσπαθούν και έχουν καταφέρει σε σημαντικό βαθμό και σε πείσμα γραφειοκρατικών αγκυλώσεων και καθυστερήσεων να προχωρήσουν την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλονίκης, με τους καθαρισμούς ρεμάτων, και άλλα απαιτούμενα έργα, σε Αλιάκμονα, Αξιό, στις ανατολικές περιοχές, καθώς και στους γύρω νομούς. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα οι αναγκαίες εργασίες στο παράκτιο ανάχωμα στο Καλοχώρι, που βυθίζονται στο τέλμα της κρατικής γραφειοκρατίας, με απαιτήσεις αναζήτησης εγγράφων και σχεδίων της δεκαετίας του 1960! Και βέβαια, οι διαδικασίες που αφορούν τη διάθεση των προβλεπόμενων πόρων για υλοποίηση μεγαλύτερων έργων, σκοντάφτουν, άλλοτε στις δημοσιονομικές συνέπειες της κρίσης και άλλοτε στις εγγενείς αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού. Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στον τομέα των οδικών έργων, με αρκετές μελέτες να βρίσκονται σε εκκρεμότητα και να οδεύουν προς… ανάγκη επικαιροποίησης.
Η επόμενη μέρα, θα βρει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχυμένη σε τεχνογνωσία και ελπίζω οι συμπολίτες μου να με τιμήσουν για να συνδράμω σ` αυτή την κατεύθυνση. Όμως για να πετύχουμε νέα ρεκόρ στον τομέα της απορρόφησης πόρων και υλοποίησης έργων, απαιτείται και οι κεντρικές δομές του Κράτους να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.», ανέφερε μετά την επισκεψή του ο κ. Μπίλλιας.