Skip to main content

Νέα επίθεση από αγέλη σκύλων στα Κωνσταντινουπολίτικα - Πού μαζεύονται

Μετά τον θάνατο του 65χρονου από αγέλη στο Ελαιόρεμα, καταγράφονται νέα περιστατικά σε Κρυονέρι και Κωνσταντινουπολίτικα. Οι κινήσεις των δήμων,

Τις έντονες διαμαρτυρίες και την ανησυχία τους για αγέλες αδέσποτων ζώων, που επιτίθενται σε κατοίκους και περαστικούς σε γειτονικές περιοχές από το Πανόραμα και την Πυλαία, όπου έχασε τη ζωή του ένας 65χρονος συμπολίτης από μια τέτοια επίθεση, εκφράζουν κάτοικοι των Κωνσταντινουπολίτικων.

Θεσσαλονίκη: Κατέληξε ο 65χρονος, που δέχθηκε επίθεση από αγέλη σκύλων

Μάλιστα, σχετικές φωτογραφίες αγέλης, την οποία χαρακτηρίζουν επικίνδυνη και καταγγέλλουν επιθέσεις της, έχουν αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.



Στη σελίδα του Συλλόγου Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης σε χθεσινή ανάρτηση αναφέρεται: «Προχθές έχασε τη μάχη για τη ζωή ένας άνθρωπος από δάγκωμα σκύλου στο Ελαιόρεμα, λίγο πιο κάτω από εμάς.

Σήμερα είχαμε ένα νέο δάγκωμα(σσ το απόγευμα της Κυριακής) σε 22άχρονο στο Σέιχ Σου. Σύμφωνα με μαρτυρία κατοίκου, πριν λίγο ένας ηλικιωμένος έτρεχε να σωθεί κυνηγημένος από τη αγέλη που βλέπετε. Η ίδια αγέλη στις 6.30 το πρωί κυνήγησε συγκάτοικό μας σε όλη τη οδό Βισβίζη η οποία, όπως λέει, ευτυχώς ήταν μέσα στο αυτοκίνητό της. Εδώ και 20 μέρες (ίσως και περισσότερο) έχουμε ειδοποιήσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πυλαίας Χορτιάτη να κάνει κάτι με την αγέλη που βλέπετε και κάθε μέρα τρομοκρατεί περαστικούς στο Συνοικισμό μας. Δεν είμαστε ειδικοί, είμαστε φιλόζωοι -έχουμε ζώα στο σπίτι που δεν τα έχουμε εγκαταλείψει, αλλά σεβόμαστε την ανθρώπινη ζωή. Πρέπει άμεσα ο Δήμος να κάνει κάτι. Δεν μπορεί να περιμένουμε ένα νέο δάγκωμα για να παρέμβει. Ένα δάγκωμα με συνέπεια κίνδυνο ή απώλεια ανθρώπινης ζωής. Αύριο ας καλέσουμε στο 15195 ΟΛΟΙ όσοι γνωρίζουμε το θέμα για να ζητήσουμε παρέμβαση».

Την ανάρτηση ακολούθησαν πολλά σχόλια – καταγγελίες, όπου αναφέρονται διάφορες επιθέσεις, όπως η επίθεση αγέλης σε δύο 12χρονα παιδιά πριν από δυο εβδομάδες μπροστά στο τοπικό σούπερ μάρκετ, ενώ οι καταγγελίες για ανάλογες επιθέσεις διαδέχονται η μία την άλλη. Πολίτες καταγγέλλουν επίσης ότι πιθανώς η αγέλη να μην είναι μία, αλλά περισσότερες και εκφράζουν τις ανησυχίες τους, παρά το γεγονός ότι όπως σημειώνουν πολλοί δίνουν νερό και τροφή στα αδέσποτα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά το θάνατο του 65χρονου, στο σχετικό θέμα που είχε αναδείξει η Voria.gr και την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε υπάλληλο του δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, που είχε εντολή να μαζέψει τα σκυλιά της συγκεκριμένης αγέλης και μελών φιλοζωικής οργάνωσης (η οποία πήρε μάλιστα τη δικαστική οδό), πλέον η νέα επίθεση στον 22χρονο έχει προκαλέσει την μήνι πολλών κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Ο 22χρονος νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο μετά την επίθεση.

Η αγέλη, που επιτέθηκε στον 65χρονο κατά τη διάρκιεια της προπόνησης αποτελούταν από περίπου δέκα σκυλιά, όπως ανέφεραν οι κάτοικοι και επιβεβαίωσε ο δήμος.

Οι κινήσεις του δήμου Θεσσαλονίκης και του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη

Πλην όμως, όπως διαβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Πυλαίας – Χορτιάτη, Γιάννης Καρτάλης, «τα σκυλιά της συγκεκριμένης αγέλης, έπειτα από όσα έγιναν περισυλλέχτηκαν στο σύνολό τους και πλέον από την Καθαρά Δευτέρα στην περιοχή του Ελαιορέματος δεν υπάρχει αγέλη αδέσποτων. Τα σκυλιά της συγκεκριμένης αγέλης τα βρήκαμε και τα απομονώσαμε. Δεν έχουν σχέση με την αγέλη που επιτέθηκε στον 22χρονο. Η αγέλη που μαζεύτηκε ήταν στην περιοχή της 'Διακονίας', ενώ η χτεσινή αγέλη είναι σε απόσταση μεγαλύτερη του χιλιομέτρου, στο Σέιχ Σου, στο πάρκο Κρυονερίου. Ωστόσο, και οι δυο αγέλες εμφανίστηκαν από τις παρυφές του Σέιχ Σου».

Στα λοφάκια στο τέρμα της οδού Σεφέρη είναι το σημείο που μαζεύονται τα σκυλιά της αγέλης της χτεσινής επίθεσης, κάτι που έχει κινητοποιήσει και τον δήμο Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Δημητριάδη, «η επίθεση έγινε μέσα στο Σέιχ Σου και δεν είναι δικαιοδοσία του δήμου Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, επειδή έχουμε θορυβηθεί εδώ και καιρό από τις διαμαρτυρίες των πολιτών είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ώστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, κάνοντας μόνον ό,τι προβλέπει ο νόμος. Μίλησα με την Αστυνομία, επιλήφθηκα του ζητήματος και συνεννοήθηκα με τους ομολόγους μου των δήμων Νεάπολης – Συκεών και Πυλαίας – Χορτιάτη, ώστε από κοινού να δώσουμε μια λύση, διότι φοβόμαστε την εξέλιξη της κατάστασης. Συντονισμένα θα κινητοποιηθούμε και για τη συγκεκριμένη και για άλλες αγέλες στο Σέιχ Σου. Ενημερώνουμε τον κόσμο να προσέχει, διότι υπάρχουν πολλά σκυλιά και μάλιστα κάποια επικίνδυνα. Έχει γίνει από εμάς ένας πρώτος έλεγχος και στείλαμε ως δήμος υπάλληλο στην περιοχή. Όλα όμως θέλω να επισημάνω θα γίνουν βάσει όσων προβλέπει η νομοθεσία».

Το μεγάλο πρόβλημα, όπως επισημαίνει και ο κ. Καρτάλης, είναι ότι η νομοθεσία για τα αδέσποτα προβλέπει πως δεν μπορεί ο δήμος να επέμβει προληπτικά, αλλά κατασταλτικά. «Γνωρίζαμε για την αγέλη, μια μέρα προτού επιτεθούν στον 65χρονο ενημέρωνα το δημοτικό συμβούλιο για το πρόβλημα. Όμως, εάν δεν εκδηλωθεί επίθεση σε άνθρωπο και δεν βεβαιωθεί ότι τον έχουν δαγκώσει, ο δήμος δεν επιτρέπεται από το νόμο να μαζέψει τα σκυλιά και την αγέλη. Περισυλλέξαμε τα σκυλιά, τα στειρώσαμε, τα εμβολιάσαμε, τους τοποθετήσαμε τσιπ και όσα δεν κρίνονται επικίνδυνα και επιθετικά τα αφήνουμε στο φυσικό τους περιβάλλον. Όσα δείχνουν επιθετική συμπεριφορά κρατούνται στο ενδιαίτημα του δήμου. Έχουμε εκεί κρατημένα σκυλιά εδώ και πέντε χρόνια, επειδή είναι επιθετικά και θέλουμε να προστατεύσουμε τους πολίτες. Κάνουμε τα πάντα σύμφωνα με το νόμο. Πολιτική βούληση δική μας είναι να μην ελευθερώνονται επιθετικά σκυλιά. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και με τις φιλοζωικές οργανώσεις σε Πυλαία, Πανόραμα και Χορτιάτη», επισήμανε.

Πριν από ένα χρόνο ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών Πυλαίας Θεσσαλονίκης είχε μαζέψει 100 υπογραφές και είχε κάνει σχετικό υπόμνημα στον δήμο για τα αδέσποτα.