Skip to main content

Νέος διαγωνισμός για την απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από Σταυρούπολη

Το πρόβλημα που κληροδότησε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού ακόμη ταλαιπωρεί την περιοχή της Σταυρούπολης. Οι ενέργειες της ΠΚΜ.

Την ακύρωση του προηγούμενου διαγωνισμού και τη διενέργεια νέου για την απομάκρυνση των πέντε τόνων εγκαταλειμμένων φυτοφαρμάκων, σε κτήριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Σταυρούπολη, αποφάσισε σήμερα η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας.

Τα φυτοφάρμακα είχαν αγοραστεί πριν από 30 χρόνια από τον Εθνικό Οργανισμό Καπνού, ο οποίος αν και καταργήθηκε δεν κατέστρεψε τα φυτοφάρμακα ως όφειλε, οπότε βρίσκονται στο συγκεκριμένο κτήριο επί 13 χρόνια. Η Περιφέρεια κληρονόμησε το πρόβλημα, καθώς το κτήριο παραχωρήθηκε στην πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης το 2005. Προσπάθησε να το επιλύσει και στο παρελθόν ζητώντας την απόσυρση από την εταιρία που τα εισάγει, για να μην επιβαρυνθεί με το κόστος διαχείρισης, όμως δεν έγινε τίποτα. Στη συνέχεια ανέλαβε η ίδια να λύσει το πρόβλημα με τη διαδικασία της απομάκρυνσης, όμως η νομική της υπηρεσία συνέστησε να μη συνεχιστεί η διαδικασία του τρέχοντος διαγωνισμού, επειδή προέκυψαν ζητήματα κατά τη διάρκεια της κατάθεσης και της εξέτασης των προσφορών.

Η οικονομική επιτροπή υιοθέτησε την εισήγηση της νομικής υπηρεσίας κι έτσι αποφασίστηκε η διενέργεια νέου διαγωνισμού, ώστε να μην καθυστερήσει πολύ η απομάκρυνση.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθανάσιος Μπασδάνης, απείχε από την ψηφοφορία, ενώ ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, συμφώνησε στη διενέργεια νέου διαγωνισμού και πρότεινε να υιοθετηθεί η πρακτική της σύντμησης του χρόνου των προθεσμιών για να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος, συμφώνησε επίσης στο νέο διαγωνισμό και ζήτησε να περιοριστούν οι καθυστερήσεις.

Τα φυτοφάρμακα έχουν καταγραφεί πρώτα το 2002 όταν έγινε η εκκαθάριση του Εθνικού Οργανισμού Καπνού και ακολούθως το 2012. Ο διαγωνισμός απομάκρυνσης διενεργήθηκε το 2015, όμως αργότερα προέκυψαν χαμηλότερες προσφορές, χωρίς να είναι τελικές. Δεν είχε υπολογιστεί η έγκριση από ναυτιλιακή εταιρία που θα μεταφέρει τα φυτοφάρμακα στο εξωτερικό για καταστροφή...