Skip to main content

Ο Κούκος που έμαθε τους Θεσσαλονικείς να τρώνε… τυροπιτάκι

Με την τρίτη γενιά στο προσκήνιο η Κούκος Τυροπιτάκι, που «άνθισε» στην Περαία, συνεχίζει την ιστορία της, γράφοντας νέα κεφάλαια και στη Θεσσαλονίκη

Για να το γευτούν περίμεναν υπομονετικά σε ουρές. Παρέες το αγόραζαν με τις… λαμαρίνες για να το απολαύσουν, ενώ μεγάλωσε γενιές Θεσσαλονικέων που ακόμα θυμούνται τη μυρωδιά του όσο ψηνόταν. Η Κούκος Τυροπιτάκι, που απογειώθηκε με το ομώνυμο τυροπιτάκι της στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 στην Περαία, μετρά 67 χρόνια ιστορίας και τρεις γενιές.

Εδώ και λίγα χρόνια μάλιστα έκανε την άφιξή της και στη Θεσσαλονίκη, όπου έχουν ανοίξει ήδη δύο καταστήματα «Κούκος», στο κέντρο και στην Εξοχή, ενώ σχεδιάζεται ακόμα ένα στην Πολίχνη εντός του 2020. Με παρακαταθήκη την παραδοσιακή συνταγή του παππού τους, Γιώργου Κούκου και τις μνήμες τους από το εργαστήρι του, όπου έπλασαν χιλιάδες τυροπιτάκια σαν παιδιά, αλλά και με διάθεση ανανέωσης και εκσυγχρονισμού τα αδέρφια Παύλος και Γιώργος Κούκος δημιουργούν πλέον το αύριο της «νόστιμης» αυτής οικογενειακής, επιχειρηματικής ιστορίας, εμπλουτίζοντάς την.

Ο Γιώργος Κούκος επί το έργον στην Περαία

 Από το Ασβεστοχώρι στην Περαία

Η ιστορία ξεκίνησε το 1953 από τον Γιώργο Κούκο, γέννημα θρέμμα Ασβεστοχωρίτη, ο οποίος άνοιξε ένα γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο στο Ασβεστοχώρι, με το όνομα «Κούκος» και σήμα κατατεθέν τα σιροπιαστά, το γαλακτομπούρεκο και τους φρέσκους λουκουμάδες. Η περιοχή ήταν εκείνη την εποχή προορισμός εκδρομής, οπότε ο Γιώργος Κούκος το θεώρησε μια καλή ευκαιρία να δημιουργήσει ένα μαγαζί όπου θα μπορούσε να «φιλεύει» τους επισκέπτες. Τότε ήταν που εμπνεύστηκε και μια δική του ζύμη σφολιάτα για τυροπιτάκια, η οποία έμελλε να αφήσει ιστορία.

Το 1971 ο Γιώργος Κούκος έκανε ένα ακόμα βήμα. Επέλεξε την παραλία της Περαίας –τουριστικού θέρετρου της εποχής- για να δημιουργήσει ένα μικρό μαγαζί, μόλις 40 τ.μ., αυτή τη φορά μόνο για τυροπιτάκια. Η φήμη του δεν άργησε να διαδοθεί από στόμα σε στόμα και να δημιουργήσει γενιές φανατικών… οπαδών.

Το γαλακτοπωλείο-ζαχαροπλαστείο Κούκος στο Ασβεστοχώρι-Γιώργος Κούκος

Άλλωστε, έφτανε να μυρίσει κανείς τα τυροπιτάκια όσο ψήνονταν για να πειστεί να δοκιμάσει. Πέρα όμως από τις μυρωδιές και τις γεύσεις ρόλο στο να γίνει το μαγαζί σημείο συνάντησης για τους Θεσσαλονικείς έπαιξε και το επικοινωνιακό χάρισμα του Γιώργου Κούκου.

Ο «Κούκος» πρόσφερε μία ακόμα καινοτομία για την εποχή. Άνοιγε στις 6 το απόγευμα και έψηνε τυροπιτάκια μέχρι αργά, με αποτέλεσμα να εξελιχθεί σε αγαπημένη απογευματινή και βραδινή συνήθεια. Υπήρχαν φορές που περίμεναν έως και 50 άτομα στην ουρά για να τα προμηθευτούν ζεστά, ενώ δεν ήταν λίγοι οι Θεσσαλονικείς που επισκέπτονταν την Περαία μόνο και μόνο για να τα γευτούν ή οι νεαροί που ολοκλήρωναν τη νύχτα τους εκεί. Η επιτυχία συνεχίστηκε τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90, με τον γιο του Γιώργου Κούκου, Κωνσταντίνο να παίρνει την σκυτάλη. Μάλιστα, εκείνες τις εποχές το μικρό μαγαζάκι έφτασε να πουλάει πάνω από 10.000 τυροπιτάκια την ημέρα.

Ένα από τα καταστήματα Κούκος στη Θεσσαλονίκη

 


Η τρίτη γενιά και το πάντρεμα παράδοσης και σύγχρονων τεχνικών

Η οικογενειακή ιστορία όμως δεν σταμάτησε στην Περαία. Η τρίτη γενιά, ο Παύλος και ο Γιώργος Κούκος, μεγαλωμένη μέσα στο εργαστήρι του παππού και εξοικειωμένη με τις ζύμες και τις μυρωδιές της ψημένης σφολιάτας, πέρασε την Κούκος Τυροπιτάκι σε ένα άλλο επίπεδο. Ο Παύλος μάλιστα σπούδασε αρτοζαχαροπλάστης, βάζοντας με τον αδερφό του σε εφαρμογή τα νέα σχέδια για την επιχείρηση.

Το 2017 τα δύο αδέρφια άνοιξαν το κατάστημα «Κούκος» στην οδό Βογατσικού στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και εκτός από τα θρυλικά τυροπιτάκια του παππού τους, δημιούργησαν μια μεγάλη γκάμα με προϊόντα ζύμης, από κουρού και χωριάτικες πίτες μέχρι κουλούρι Θεσσαλονίκης, που είναι και από τα πλέον ευπώλητα είδη τους. Χαρακτηριστικό στο κατάστημα είναι το ανοιχτό εργαστήριο, όπου οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν πώς δημιουργούνται αυτά που αγοράζουν και συχνά να παρακολουθούν τον Παύλο Κούκο να «παίζει» με τις ζύμες, παντρεύοντας την παράδοση με τις σύγχρονες μεθόδους αρτοζαχαροπλαστικής.

Παύλος Κούκος

 «Πολλοί Θεσσαλονικείς, όταν ανοίξαμε στο κέντρο της πόλης, έρχονταν συγκινημένοι και μοιράζονταν μαζί μας τις αναμνήσεις τους από την Περαία» λέει στη Voria.gr ο Παύλος Κούκος, ο οποίος υπογραμμίζει την έμφαση που δόθηκε από την πρώτη στιγμή στη χρήση ποιοτικών πρώτων υλών σε συνδυασμό με προσιτές τιμές. Στο κατάστημα υπάρχουν, μεταξύ άλλων, κρύα σάντουιτς και μπάρες, όλα παρασκευασμένα στο μαγαζί, αλλά και καφές, ενώ η μυρωδιά από τα θρυλικά τυροπιτάκια συνεχίζει να διαχέεται, αυτή τη φορά σε όλη τη Βογατσικού.


Το καλοκαίρι του 2019 τα δύο αδέρφια άνοιξαν ένα ακόμα κατάστημα, με τη μορφή αρτοζαχαροπλαστείου, στην Εξοχή, απέναντι από το νοσοκομείο Παπανικολάου, σε μια… επιστροφή στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η οικογενειακή ιστορία. Εντός του 2020 δε σχεδιάζουν το άνοιγμα ενός ακόμα καταστήματος, στην Πολίχνη. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα ο Παύλος και ο Γιώργος Κούκος έχουν γίνει αποδέκτες ενδιαφέροντος και από άλλες πόλεις για franchising, κάτι που εξετάζουν υπό προϋποθέσεις.