Skip to main content

Η εκκρεμότητα με τον Αξιό και το παραμύθι του Greek Stream

H διαχείριση των υδάτων του Αξιού ποταμού, η στήριξη της Σερβίας στην Κύπρο και το τέλος του παραμυθιού με τον Greek Stream.

Ο Πάνος Καμμένος χάρηκε υπερβολικά την υπουργοποίησή του -δεν το έκρυψε άλλωστε- και αποτέλειωσε το κόμμα του. Θα μείνει στην ιστορία ως ο πολιτικός που με την παρουσία του στην κυβέρνηση της Αριστεράς, υπογράφηκε η Συμφωνία των Πρεσπών. Η προσπάθεια με πατριωτικούς λαρυγγισμούς να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν έπεισαν.

Τουλάχιστον, ο Καμμένος και τα υπουργοποιηθέντα στελέχη του, θα έχουν να διηγούνται στα εγγόνια τους τι ωραία που ήταν η υπουργική καρέκλα. Το ότι συνέβαλαν στην εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους Σλάβους των Σκοπίων, αυτό δεν θα το πουν.

Οριστικό, μετά την δήλωση Πούτιν: «Το TurkStream είναι ένα έργο που θα μεταφέρει το ρωσικό αέριο μέσω αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα παρακάμπτοντας την Ουκρανία και μετά μέσω της Βουλγαρίας, της Σερβίας και της Ουγγαρίας». Ο Τσίπρας μέσα στις αυταπάτες του, είχε μιλήσει για Greek Stream. Πάει κι αυτό.

Πολύ σημαντικό πρόβλημα για την επόμενη κυβέρνηση θα είναι η διαχείριση των υδάτων και συγκεκριμένα του Αξιού. Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεψε το συγκεκριμένο θέμα το οποίο τα επόμενα χρόνια θα είναι σημείο έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο Αξιός θα είναι και αυτός θύμα της υδάτινης εκμετάλλευσης και η γειτονική χώρα με την ένταξη της στην Ε.Ε και την αποδέσμευση κεφαλαίων από την EBRD, θα προχωρήσει σε δημιουργία φραγμάτων για τον έλεγχο των υδάτων.

Ούτε και με τους Βουλγάρους επιδιώξαμε συμφωνία για την διαχείριση των υδάτων. Όταν είναι υψηλά τα ποσοστά βροχόπτωσης, οι Βούλγαροι ανοίγουν τα φράγματα και πλημμυρίζει ο Έβρος. Με τα Σκόπια, το πρόβλημα θα είναι αντίστροφο. Και οι δύο χώρες, μας στέλνουν μέσω Αξιού, Νέστου και Έβρου, ό,τι απόβλητα έχουν. Εμείς στον ύπνο μας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάσιτς, στο πλευρό της Κύπρου με δημόσια δήλωση: «Η Σερβία με μεγάλη ανησυχία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και καταδικάζει κάθε ενέργεια που δεν είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. Από την Τουρκία αναμένεται να σέβεται τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου, ούτως ώστε να αποφευχθεί η ένταση που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια της εν λόγω περιοχής».

Η Lutfhansa δημοσίευσε στην ιστοσελίδας της φωτογραφία με τη Θεσσαλονίκη. Και έσπευσαν Σκοπιανοί να διαμαρτυρηθούν: «Όχι αυτό το όνομα, ονομάζεται Solun και πάντα θα είναι Solun για τους "Μακεδόνες"». Κατά τα άλλα, Τσίπρας και Κοτζιάς διαβεβαίωναν ότι θα εξαλειφθούν οι επεκτατικές βλέψεις. [Αν εγώ πω ότι το Μοναστήρι είναι ελληνικό -που είναι- πώς θα με χαρακτηρίσουν οι εν Ελλάδι "προοδευτικοί";]

Το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης  συνέταξε μια λίστα με τις  διασημότερες προσωπικότητες της Παγκόσμιας Ιστορίας, από το  4.000 π.Χ μέχρι και το 2010 μ.Χ. Έξι αρχαίοι Έλληνες φιγουράρουν στην πρώτη δεκάδα των πιο διάσημων προσωπικοτήτων όλων των εποχών, σύμφωνα με την λίστα του διάσημου πανεπιστημίου ΜΙΤ.

Στην κορυφή της παγκόσμιας λίστας της ειδικής ιστοσελίδας του πανεπιστημίου, Pantheon, βρίσκεται ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, ο οποίος ακολουθείται από τον δάσκαλό του Πλάτωνα. Στη δεκάδα υπάρχουν ακόμα ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Όμηρος και ο Πυθαγόρας. [Ο φιλομαθής Καρανίκας, είχε παρουσιάσει βιβλία που διάβασε. Κανένα ελληνικό].