Skip to main content

Ωραιόκαστρο: Η εκλογή Τσακίρη βάζει τέλος στις παραδοσιακές ισορροπίες

Οι κάτοικοι του Ωραιοκάστρου γύρισαν την πλάτη στο παλιό σκηνικό και στήριξαν μαζικά την εκλογή του new entry στις φετινές δημοτικές εκλογές.

Σαρωτικός ήταν ο νέος δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης λαμβάνοντας 69,27%, έναντι του ανθυποψηφίου του και νυν δημάρχου, Αστέριου Γαβότση (30,73%), στο χτεσινό δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών.

Αφενός η φρέσκια υποψηφιότητα του κ. Τσακίρη έκανε κλικ στην κοινωνία του Ωραιοκάστρου, αφετέρου για διαφορετικούς λόγους η διοίκηση του κ. Γαβότση αποδείχτηκε ότι είχε υποστεί σημαντική φθορά στην τοπική κοινωνία.

Το πρόβλημα για τον κ. Γαβότση είχε διαφανεί εγκαίρως. H φετινή εκστρατεία του άλλωστε άρχισε περιέργως αργά σε σχέση με των υπολοίπω, την ώρα που ο κ. Τσακίρης έκανε προεκλογικό αγώνα, ανεξάρτητα από το «μπάχαλο» που επικρατούσε με τις άλλες κεντροδεξιές υποψηφιότητες στην περιοχή και τις ρήξεις στην παράταξη Γαβότση και στην παλαιά παράταξη του πρώην δημάρχου, Δημήτρη Σαραμάντου.

Ο κ. Τσακίρης ήταν η νέα είσοδος στα δημοτικά του Ωραιοκάστρου. Είναι γνωστό «γαλάζιο» στέλεχος στην τοπική κοινωνία, προέρχεται από την έδρα του δήμου, το Ωραιόκαστρο, όπου έχει στήσει και τη ζωή του και δραστηριοποιείται επαγγελματικά. Συνεπώς, από την πρώτη στιγμή της προεκλογικής περιόδου θεωρήθηκε δικαίως ως μια πολύ δυναμική υποψηφιότητα, ικανή να διεκδικήσει τη δημαρχία.

Απέφυγε να κομματικοποιήσει την υποψηφιότητά του, απευθύνθηκε στην τοπική κοινωνία και τελικά κατόρθωσε να βγει πρώτος σε ψήφους στον πρώτο γύρο των εκλογών, με διαφορά και αφήνοντας πίσω του να... σφάζονται οι άλλοι υποψήφιοι.

Οι οποίοι ήταν κυρίως προερχόμενοι από την κεντροδεξιά (συνολικά πέντε από τους επτά).

Ο κατακερματισμός των δυνάμεων ήταν δεδομένος από τη στιγμή που υπήρχαν τόσες πολλές παρατάξεις με κοινή πολιτική αναφορά.

Για να κατανοήσει κάποιος το πλαίσιο στο οποίο έγιναν οι φετινές εκλογές στο Ωραιόκαστρο θα πρέπει να ανατρέξει στις δημοτικές του 2014. Τότε, ο κ. Γαβότσης είχε συνεργαστεί στο δεύτερο γύρο με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, αφήνοντας πίσω του τελικά τον Δημήτρη Σαραμάντο, που στον πρώτο γύρο είχε έρθει πρώτος.

Η ανατροπή αυτή είχε ονοματεπώνυμο, αφού η συνεργασία Γαβότση – Παπακωνσταντίνου στο δεύτερο γύρο χάρισε στον πρώτο τη δημαρχία.

Φέτος ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέβασε τη δική του παράταξη.

Ο κ. Σαραμάντος δεν ήταν υποψήφιος και η παράταξή του έσπασε στην παράταξη του Γιώργου Πολυχρονίδη, ο οποίος πήρε και ένα κομμάτι της παράταξης Γαβότση και στην παράταξη του Παντελή Σκαρλάτου.

Αποτέλεσμα όλου αυτού του κατακερματισμού ήταν να πάρει τα ηνία η υποψηφιότητα Τσακίρη, λαμβάνοντας στον πρώτο γύρο ποσοστό 24,35% και 5.041 ψήφους, όταν κατά σειρά οι κ.κ. Γαβότσης, Σκαρλάτος, Πολυχρονίδης και Παπακωνσταντίνου λάμβαναν από 3.851 έως 3.133 ψήφους.

Η δυναμική είχε καταγραφεί ήδη από τον πρώτο γύρο. Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρατήθηκε από την ηγεσία της παράταξής του και οι αναταράξεις πλέον στο σκηνικό που διαμορφώθηκε με την πρωτιά Τσακίρη ήταν κομβικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο γύρο οι ψηφοφόροι στράφηκαν μαζικά, παρά την αύξηση της αποχής, στην υποψηφιότητα Τσακίρη. Ο νέος δήμαρχος πήρε διπλάσιες ψήφους χτες σε σχέση με τον πρώτο γύρο(άλλες 5.000) κι ο κ. Γαβότσης μόλις 600. Στην έδρα του δήμου, στο Ωραιόκαστρο μάλιστα η διαφορά ήταν αποστομωτική: 5.573 ψηφοδέλτια και 78,45% για τον κ. Τσακίρη, 1.531 ψηφοδέλτια και 21,55% για τον κ. Γαβότση.

Η συντριπτική νίκη και η μαζική επιλογή των πολιτών στον κ. Τσακίρη, οδήγησαν τον κ. Γαβότση στην παραίτησή του από επικεφαλής της παράταξής του και από τη θέση του δημάρχου.

Το νέο σκηνικό στο Ωραιόκαστρο ουσιαστικά βάζει οριστικό τέλος στις ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί εδώ και πολλά χρόνια στην περιοχή και γεννά προσδοκίες από τη νέα διοίκηση και τον ίδιο το δήμαρχο.