Skip to main content

Πανόραμα: Νέα πνοή στο άλσος απέναντι από τα «Αστέρια»

Φιλόδοξο σχέδιο του δήμου Πυλαίας Χορτιάτη για την ανάπλαση του Λόφου Ανάληψης - Νέο σχολείο στην Εξοχή και κλειστό γυμναστήριο στον Χορτιάτη

Ένα φιλόδοξο σχέδιο ανάπλασης στον Λόφο Ανάληψης ετοιμάζει ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη.

 Ο δήμος θα ξεκινήσει μελέτη για την αναμόρφωση του άλσους στο Πανόραμα, απέναντι από το ξενοδοχείο «Αστέρια».

Στόχος είναι να γίνουν ήπιες αναπλάσεις με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον, όπως η δημιουργία χώρου περιπάτου και η ανάπτυξη φωτισμού. «Ευελπιστούμε να έχουμε ανάδοχο μελέτης μέσα στο 2020» δήλωσε στη voria.gr, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Βιώσιμης Κινητικότητας Πάρις Τσογκαρλίδης, διευκρινίζοντας ότι η μελέτη θα γίνει σε συνεργασία με το δασαρχείο και με τη σύμφωνη γνώμη αυτού. 

Η δημοτική αρχή θα προχωρήσει στη σύνταξη της μελέτης καθώς αντιλαμβάνεται πως ο Λόφος Ανάληψης είναι ένα σημαντικό σημείο για την ανάπτυξη και ανάδειξη του Πανοράματος. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε βάθος τετραετίας.

Νέο σχολείο και γυμναστήριο από το 2020

Παράλληλα από την αρχή του επόμενου έτους, ξεκινούν επίσης δύο σημαντικά έργα, το το 12θέσιο δημοτικό σχολείο στην Εξοχή, στην οδό Αγίου Στεφάνου και το κλειστό γυμναστήριο στον Χορτιάτη στη θέση Λούστρα. Και τα δύο έργα αναμένεται να παραδοθούν σε 24 μήνες.

Το σχολείο δυναμικής 600 μαθητών είναι συνολικού προϋπολογισμού 2.324.737  και έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Το κτήριο θα διαθέτει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και παρασκήνια, εργαστήρια πληροφορικής, αισθητικής αγωγής, ξένων γλωσσών, αίθουσα φαγητού με κουζίνα και κυλικείο, 12 αίθουσες διδασκαλίας και χώρους διοίκησης και βιβλιοθήκη, γραφείο για ιατρείο και αίθουσα φυσικών επιστημών και χώρο φύλακα, βοηθητικούς και αποθηκευτικούς χώρους.

Το κλειστό γυμναστήριο, επιφάνειας περίπου 1.200 τ.μ., θα αποτελείται από δύο κτήρια, την κεντρική σάλα με το γήπεδο και τις κερκίδες χωρητικότητας περίπου 300 θέσεων, καθώς και το κτήριο που θα στεγάσει τις βοηθητικές υπηρεσίες (αποδυτήρια, χώροι υγιεινής, ιατρείο, κυλικείο κ.ο.κ.). Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου θα δημιουργηθεί ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ με κερκίδες καθώς και θέσεις στάθμευσης.

Το κτήριο καλύπτει τις προδιαγραφές της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ενώ θα είναι πλήρως προσβάσιμο για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Εκτός από την αθλητική και την κοινωνική του σημασία, το νέο γυμναστήριο του Χορτιάτη έχει και θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και υψηλή ενεργειακή απόδοση αφού μεταξύ άλλων διαθέτει φωτοβολταϊκούς και ηλιακούς συλλέκτες, αντλίες θερμότητας, φωτιστικά σώματα LED με κεντρικό σύστημα ελέγχου της κατανάλωσης ενέργειας.