Skip to main content

Καλαμαριά: 3.000 κυβικά μπάζων σε αυτοσχέδια χωματερή στη Μίκρα

Ο δήμος Καλαμαριάς απομάκρυνε ήδη 2.000 κυβικά μπαζών από την αυτοσχέδια χωματερή στη Μίκρα. Μέχρι τον Ιούνιο αναμένεται να διαρκέσει ο καθαρισμός.

Ως τις αρχές του καλοκαιριού(πιθανώς ως το τέλος Ιουνίου) αναμένεται να διαρκέσει ο καθαρισμός της αυτοσχέδιας χωματερής κυρίως μπάζων και ογκωδών αντικειμένων από την περιοχή της Μίκρας στην Καλαμαριά.

Ο χώρος που βρίσκεται ανάμεσα στην οδό Ικάρων, που οδηγεί στην Εθνική Σχολή Δικαστών και το αθλητικό κέντρο της Μίκρας αποτελεί διαχρονικά «αγαπημένο» όσων απορρίπτουν ανεξέλεγκτα μπάζα, ογκώδη, σκουπίδια και απόβλητα κλαδέματος. Ωστόσο, το προηγούμενο καλοκαίρι συγκέντρωσε απίστευτες ποσότητες, οι οποίες πολλαπλασιάστηκαν, εξαιτίας της καθυστέρησης έγκρισης της νέας σύμβασης καθαρισμού από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 5.000 κυβικά μέτρα απορριμμάτων!

Ο χώρος είναι ενιαίος, με αμφισβητούμενο μάλιστα ιδιοκτησιακό καθεστώς, ωστόσο ο Δήμος ξεπέρασε τα γραφειοκρατικά εμπόδια και πλέον απομακρύνει διαρκώς υλικά, προκειμένου να δώσει οριστικό τέλος στην αυτοσχέδια χωματερή, στην οποία μάλιστα γίνεται και πλιάτσικο και... διαλογή από άγνωστους πιθανόν Ρομά, που έχουν στήσει και ορισμένα τσαντήρια παραδίπλα.


Η κατάσταση είναι αποκρουστική, ενώ και οι καταγγελίες πολιτών που συνήθως κάνουν περιπάτους στην περιοχή, είναι διαρκείς.

«Όχι μόνο είναι σε γνώση μας το πρόβλημα, αλλά εδώ και δυο μήνες κάθε μέρα συνεργείο του Δήμου καθαρίζει, καθαρίζει και τελειωμό δεν έχει...», είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης, ο οποίος τόνισε ότι προ διμήνου υπογράφηκε η σχετική σύμβαση και μέχρι σήμερα έχουν ήδη απομακρυνθεί 2.000 κυβικά απορριμμάτων.

Ο Δήμος επί χρόνια επιχειρεί να βάλει τάξη στο συγκεκριμένο χάος, από την προηγούμενη ακόμη διοίκηση, όμως η καθυστέρηση στην ανανέωση της σχετικής σύμβασης διόγκωσε το πρόβλημα και συσσώρευσε πολύ μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων στην περιοχή.

«Με την υπογραφή της σύμβασης καθαρισμού, αρχίσαμε να απομακρύνουμε τα κλαδιά και τα υλικά κλαδεύσεων. Με μεγάλους κάδους έγινε εφικτό σε σύντομο χρονικό διάστημα να απομακρύνουμε σχεδόν τις μισές από τις συγκεντρωμένες ποσότητες. Τώρα το έργο μας είναι πιο δύσκολο, διότι μιλάμε για μπάζα, ογκώδη και σκουπίδια, που απομακρύνονται με μικρότερης χωρητικότητας κάδους κι έτσι δημιουργείται χρονική υστέρηση. Με τον κορωνοϊό ο καθαρισμός επιβραδύνθηκε, όμως πιστεύουμε πως τα υπόλοιπα περίπου 3.000 κ.μ. υλικών θα απομακρυνθούν μέχρι την έναρξη του καλοκαιριού και θα καθαρίσει οριστικά ο χώρος. Στο μεσοδιάστημα τοποθετήσαμε προειδοποιητικές πινακίδες απαγόρευσης απόρριψης πάσης φύσεως υλικών, ενώ έχουμε και φύλαξη, ώστε να αποτρέπουμε νέες απορρίψεις. Επίσης, σε συνεννόηση με την Αστυνομία ήδη πήγαν αυτόφωρο τρεις ασυνείδητοι που επιχείρησαν να ρίξουν μπάζα στην ίδια περιοχή. Υπολογίζουμε ότι απομακρύναμε από τα υλικά κλαδέματος περίπου 150 κυβικά ημερησίως, ενώ τώρα απομακρύνουμε περίπου 70. Θα χρειαστεί σχεδόν διπλάσιος χρόνος για να απαλλαχτούμε από αυτό το βάσανο», εξήγησε ο κ. Δαρδαμανέλης.