Skip to main content

Ακίνητα στη Σαμοθράκη αναζητούν επενδυτές λόγω… κορωνοϊού

Έντονη η ζήτηση για ακίνητα στο νησί του Βόρειου Αιγαίου- Επενδυτές από όλο τον κόσμο αναζητούν από αγροκτήματα μέχρι παλιές μονοκατοικίες.

Τι κοινό έχει ένα γκρουπ τουριστών που παρακολουθεί πρόγραμμα θεραπευτικής yoga, ένας μουσικός, συγγενής βασιλικής οικογένειας, συγγραφείς, δημοσιογράφοι, αλλά και τουρίστες, από όλα τα σημεία του κόσμου, που αγαπούν τις εναλλακτικές διακοπές;  Όλοι δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στο πανέμορφο νησί της Σαμοθράκης που κερδίζει τουρίστες από όλη την υφήλιο, οι οποίοι επιθυμούν να συνδεθούν με τη φύση, να χαλαρώσουν περπατώντας σε πανέμορφα τοπία, να κολυμπήσουν σε όμορφες παραλίες, να γευτούν τοπικά εδέσματα και γιατί όχι να αποκτήσουν και το δικό τους κεραμίδι για παν ενδεχόμενο... όπως στις μέρες του κορωνοϊού που μας έκανε όλους πιο επιφυλακτικούς και έτοιμους, αν μας δινόταν η ευκαιρία να αποδράσουμε σε κάποιες πιο ήσυχες, με μικρό πληθυσμό, γωνιές της Ελλάδας.

Έτσι σκέφτηκε ζευγάρι Αυστραλών που διαθέτοντας εξοχική κατοικία στη Σαμοθράκη αποφάσισε στο άκουσμα της πανδημίας και πριν αυτή καλύψει με το πέπλο της την Ευρώπη, να ταξιδέψει για το νησί του Βόρειου Αιγαίου και να παραμείνει σε αυτό τους μήνες της κρίσης.

Και δεν είναι η μοναδική περίπτωση, καθώς το νησί του Αιόλου (κατά τη μυθολογία), φαίνεται να θέλγει ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Το γεγονός πως είναι απομακρυσμένο, με ιδιαίτερες ομορφιές, καταπράσινο και με άκρως ελκυστικές τιμές αποτελεί πρόκριμα για όσους θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο, οικόπεδο, αγρόκτημα είτε για εκμετάλλευση, είτε για εξοχική κατοικία.

«Μου τηλεφωνούν άνθρωποι από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία, Αυστρία, Ισραήλ που πέρυσι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ακίνητα και με ρωτούν αν είναι ακόμη διαθέσιμα. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη έκπληξη δεδομένης μάλιστα και της έντονης αβεβαιότητας που επικρατεί για τη θερινή περίοδο λόγω και του κορωνοϊού» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σαμοθράκης και ξενοδόχος, Γιάννης Γλήνιας, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μεσίτης στο νησί.

Όπως λέει ο ίδιος μπορεί να μην υπάρχει επί του παρόντος ενδιαφέρον για τις καλοκαιρινές διακοπές καθώς το τοπίο είναι αδιόρατο, για το πώς θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία και υπό ποιες προϋποθέσεις, ωστόσο το τηλέφωνο στο μεσιτικό του γραφείο δε σταματά να χτυπά.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε παλιές κατοικίες στη Χώρα που θέλουν αναπαλαίωση, είτε στα Αλώνια, στα Θερμά και στο Λάκωμα.

Τι ζητούν οι επενδυτές

Σύμφωνα με τον κ. Γλήνια στο παρελθόν αγόρασαν ακίνητα στο νησί και Άγγλοι και Γάλλοι αλλά και Βαλκάνιοι, με τους Ρουμάνους και του Βούλγαρους να αποτελούν σταθερή επενδυτική… αξία για τη Σαμοθράκη. Η διαφορά των Βαλκάνιων επενδυτών είναι πως προτιμούν ακίνητα που είναι πρώτα ή δεύτερα στη θάλασσα σε αντίθεση με άλλους αλλοδαπούς επενδυτές που δεν εστιάζουν τόσο στο σημείο που βρίσκεται το ακίνητο αρκεί να βλέπουν την «παρθένα» ομορφιά του τοπίου και να ξεκουράζονται.

Ενδεικτική είναι και η περίπτωση νεαρού μουσικού, συγγενή του βασιλιά του Βελγίου, που αγόρασε πρόσφατα οικόπεδο στη Σαμοθράκη, προκειμένου να οικοδομήσει σπιτάκια, στα οποία θα φιλοξενούνται φίλοι του μουσικοί για να απομονώνονται και να συνθέτουν. Βασική πρoϋπόθεση για τον νεαρό μουσικό, που βρίσκεται στη φάση της αδειοδότησης του project, που θέλει να υλοποιήσει, ήταν το οικόπεδο να είναι απομονωμένο.
 
Την ίδια ώρα έντονο είναι το ενδιαφέρον και από Ισραηλινούς, οι οποίοι προκρίνουν συνήθως αγροκτήματα  για να επενδύσουν, ενώ βάζουν στο μικροσκόπιο οικόπεδα που θα μπορούσαν να επιλεγούν για τη δημιουργία τουριστικών καταλυμμάτων.

Το νησί έχει γίνει άλλωστε γνωστό στο Ισραήλ την τελευταία πενταετία καθώς εταιρεία που διαχειρίζονται Ισραηλινοί και Αυστραλοί διοργανώνει προγράμματα θεραπευτικής yoga 7 έως 10 ημερών. Τα προγράμματα ξεκινούν από τον Απρίλιο. Η υλοποίηση των προγραμμάτων γίνεται σε κάποια από τις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού, την οποία κλείνει η εταιρεία.

Εκλυστικές οι τιμές πώλησης

Δελεαστικό πάντως για τους επενδυτές είναι το γεγονός πως οι τιμές αγοράς ακινήτου είναι ιδιαίτερα χαμηλές.

Χαρακτηριστικά για την αγορά παραλιακού οικοπέδου  4 στρμ. ο ενδιαφερόμενος προ οικονομικής κρίσης θα έπρεπε να δαπανήσει από 30.000 έως 35.000 ευρώ ανά στρμ. Πλέον η τιμή του στρμ. έχει προσγειωθεί στα 15.000 έως 20.000 ευρώ.

Για μονοκατοικία στη Χώρα, που εκτείνεται σε δύο ορόφους, συνολικού εμβαδού 70τμ ο εν δυνάμει επενδυτής θα κληθεί να καταβάλει από 35.000 έως 55.000 ευρώ, ανάλογα με το σημείο και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ακίνητο.