Skip to main content

Ποια σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά στον νομό Θεσσαλονίκης(upd)

Τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στους αύλειους χώρους πολλών σχολικών συγκροτημάτων λόγω της χιονόπτωσης και του έντονου παγετού.

Αγώνα με το πυκνό χιόνι και τον πάγο δίνουν τα συνεργεία των δήμων στον νομό Θεσσαλονίκης προκειμένου να τεθούν κανονικά σε λειτουργία τα σχολικά συγκροτήματα.

Λόγω του έντονου παγετού στους αύλειους χώρους πολλών συγκροτημάτων, κλειστά θα παραμείνουν αύριο, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, τα σχολεία των δήμων Βόλβης, Ωραιοκάστρου, Λαγκαδά και Δέλτα. Ομοίως και τα σχολεία στον δήμο Καλαμαριάς, που δεν θα λειτουργήσουν για προληπτικούς λόγους. Κλειστά θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα οι σχολικές μονάδες και στον δήμο Θερμαϊκού.

Στη μάχη του αποχιονισμού έχουν ριχτεί και οι υπόλοιποι δήμοι του νομού Θεσσαλονίκης. Πέραν των προβλημάτων στις αυλές των σχολείων, τα συνεργεία των δήμων επιχειρούν και στο οδικό δίκτυο για την ασφαλή μετάβαση των μαθητών. Οι τελικές αποφάσεις για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων αναμένονται μετά το μεσημέρι, οπότε τα συνεργεία θα ολοκληρώσουν την επιχείρηση αποχιονισμού και οι διευθύνσεις των εκάστοτε σχολείων θα έχουν σαφή εικόνα για την κατάστασή τους.

Πάντως τα προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις αυλές των σχολείων, με τις υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις των μονάδων σε όλους τους δήμους να είναι σε καλή κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί πως στα σχολικά συγκροτήματα η θέρμανση λειτουργεί από το Σαββατοκύριακο.

Παράλληλα, κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολικά συγκροτήματα αύριο στους δήμους Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων - Μενεμένης, Παύλου Μελά και Κορδελιού - Ευόσμου. Στον δήμο Θέρμης θα λειτουργήσει το 80% των σχολείων, ενώ στον δήμο Χαλκηδόνος το κουδούνι θα χτυπήσει στις 9.00. Τέλος, ανοιχτά θα είναι τα σχολεία σε Πανόραμα και Πυλαία, ωστόσο κλειστά θα παραμείνουν τα συγκροτήματα στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη.

Αναλυτικά:

Κλειστά θα είναι αύριο τα σχολεία στον δήμο Βόλβης, ενώ αμφίβολος για τη λειτουργία τους και την Τετάρτη είναι ο δήμαρχος, Διαμαντής Λιάμας. Μιλώντας στη Voria.gr, τόνισε πως το χιόνι στις αυλές των σχολείων είναι αρκετό, με τα συνεργεία να δίνουν αγώνα αποχιονισμού. Ο ίδιος επεσήμανε πως βασική μέριμνα του δήμου είναι να λειτουργήσει σωστά το οδικό δίκτυο.

Ομοίως και στον δήμο Ωραιοκάστρου, όπου τα σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά. Το κυριότερο πρόβλημα εντοπίζεται στις αυλές των σχολικών μονάδων, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσουν και την Τετάρτη. Όπως σημείωσε ο δήμαρχος, Αστέριος Γαβότσης, ως επί το πλείστον οι αυλές των σχολείων έχουν πλαστικοποιημένο δάπεδο, γεγονός που καθιστά αδύνατο τον τεχνητό καθαρισμό και δυσχεραίνει τον αποχιονισμό λόγω χρόνου και κόστους. Οι εργαζόμενοι του δήμου, τόνισε, επιχειρούν σε πολλά σημεία δια χειρός, ενώ μάχη δίνεται και για τους στενούς δρόμους, όπου τα εκχιονιστικά και οι υδροφόρες αδυνατούν να περάσουν.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα σχολεία στον δήμο Λαγκαδά. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και του ισχυρού παγετού που επικρατεί στον δήμο, τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης δεν θα λειτουργήσουν.

Στους δρόμους βρίσκονται και τα συνεργεία του δήμου Καλαμαριάς, με τον δήμαρχο, Θεοδόση Μπακογλίδη να επισημαίνει στη Voria.gr πως τα περισσότερα σχολεία είναι σε καλή κατάσταση. Ωστόσο, αν και έχει ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός σε προαύλεια και πεζοδρόμια αποφασίστηκε αύριο τα σχολεία να μη λειτουργήσουν για λόγους ασφάλειας στη μετάβαση των μαθητών.

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια) του Δήμου Δέλτα θα παραμείνουν κλειστά αύριο λόγω αναμενόμενου παγετού, Όπως τόνισε στη Voria.gr o δήμαρχος Δέλτα Ευθύμης Φωτόπουλους, τα συνεργεία κατέβαλαν αρκετές προσπάθειες προχωρώντας σε συνεχείς ρίψεις αλατιού στις αυλές των σχολείων.

Την εκτίμηση πως τα σχολεία θα παραμείνουν αύριο κλειστά εξέφρασε μιλώντας στη Voria.gr ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης. Το χιόνι στους αύλειους χώρους των σχολικών μονάδων είναι αρκετό, τόνισε ο ίδιος, ενώ από το πρωί τα συνεργεία επιχειρούν στα σημεία. Νεότερη ενημέρωση από τον δήμο θα υπάρξει το απόγευμα.

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη 8 Ιανουαρίου, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, όπου υπάρχουν ζητήματα, εντός των σχολικών αυλών, αυτά θα αντιμετωπίζονται από τις υπηρεσίες του δήμου. «Τα σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά και όπου χρειαστεί όλες οι υπηρεσίες του δήμου θα συνδράμουν είτε με την παροχή αλατιού, είτε με υδροφόρες, εφόσον μπορούν να εισέλθουν εντός του σχολικού κτηρίου», τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Αλέξανδρος Μπαρμπουνάκης. Νωρίτερα, ο δήμος προχώρησε σε νεότερη ενημέρωση προς τους διευθυντές/διευθύντριες των σχολείων για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από την κακοκαιρία και για την ομαλή λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων.

Διαδρόμους εντός και εκτός των σχολείων επιχειρούν να ανοίξουν τα συνεργεία του δήμου Νεάπολης-Συκεών για την ασφαλή πρόσβαση των μαθητών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, Σίμο Δανιηλίδη, οι εγκαταστάσεις στα σχολεία είναι άριστες, «τα συστήματα άντεξαν», ωστόσο παραμένει ο πάγος στους αύλειους χώρους. Μετά από συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Συκεών και Πεύκων, ενώ κανονικά θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες σε Νεάπολη και Άγιο Παύλο.

Σε καλή κατάσταση βρίσκονται τα σχολεία στο μεγαλύτερο μέρος του δήμου Θέρμης. Προβλήματα εντοπίζονται στη δημοτική κοινότητα Μίκρας και της τοπικής κοινότητας Περιστεράς, όπου τα συνεργεία του δήμου καταβάλλουν αρκετές προσπάθειες για τον αποχιονισμό των αυλών. Αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν όλες οι σχολικές μονάδες της Δημοτικής Ενότητας Μίκρας (Κάτω Σχολάρι, Καρδία, Πλαγιάρι, Τρίλοφος) εκτός του 2ου ΓΕΛ Μίκρας (κτήριο ΙΕΚ Θέρμης) το οποίο θα λειτουργήσει κανονικά, καθώς και οι σχολικές μονάδες της τοπικής κοινότητας Περιστεράς. Σε όλες τις άλλες τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών καθώς και σε όλες τις τοπικές κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης, τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν κανονικά.

Τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι και Χορτιάτη αποτέλεσαν τα «αγκάθια» στον δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη. Ήδη πριν τις εορτές αλλά και την περασμένη εβδομάδα ο δήμος είχε δώσει οδηγίες στους διευθυντές για την προστασία από το ψύχος. Όπως επεσήμανε στη Voria.gr ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, οι σχολικές μονάδες σε Πανόραμα και Πυλαία δεν έχουν κανένα πρόβλημα και θα λειτουργήσουν κανονικά, ωστόσο όλα τα σχολεία στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη δε θα λειτουργήσουν αύριο.

Στους δρόμους βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή του χιονιά τα συνεργεία του δήμου Χαλκηδόνος, με τον δήμαρχο Ιωάννη Τσουκνιδά να εκτιμά πως τα σχολεία θα λειτουργήσουν αύριο κανονικά. Οι περισσότεροι αύλειοι χώροι είναι σε καλή κατάσταση, ωστόσο αποφασίτηκε λόγω του παγετού τα σχολεία να ανοίξουν στις 09.00 το πρωί. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στις δημοτικές κοινότητες Βαθυλάκκου, Ν. Μεσήμβριας και στις τοπικές κοινότητες Αγχιάλου και Ξηροχωρίου.

Κανονικά θα λειτουργήσουν τα σχολεία στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου, με τα συνεργεία του δήμου να έχουν ρίξει αλάτι στις αυλές και να έχουν προχωρήσει στον απαραίτητο αποχιονισμό. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος, Πέτρος Σούλας, στη Voria.gr, σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, θα αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση, κλειστό θα παραμείνει μόνο το 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου, ενώ τα υπόλοιπα θα λειτουργήσουν κανονικά.

Κανονικά θα λειτουργήσουν αύριο, Τρίτη, οι σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια) και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί σε Σταυρούπολη, Πολίχνη, Ευκαρπία του δήμου Παύλου Μελά. Από το πρωί, σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη τα συνεργεία του δήμου βρίσκονταν στους δρόμους για αποχιονισμό.

Τέλος, ανοιχτά θα είναι τα σχολεία και στον δήμο Αμπελοκήπων - Μενεμένης. Ήδη από χθες, σύμφωνα με τον δήμαρχο, Λάζαρο Κυρίζογλου, οι εργαζόμενοι του δήμου έχουν ρίξει αλάτι και θαλασσόνερο, ενώ όλο το Σαββατοκύριακο η θέρμανση ήταν ανοιχτή.