Skip to main content

Ποιοι είναι οι υποψήφιοι για τις πρυτανικές εκλογές στο ΑΠΘ

Δύο οι διεκδικητές του αξιώματος του πρύτανη. Εάν δεν εμφανιστεί τρίτος υποψήφιος, τότε ο νέος πρύτανης θα αναδειχθεί στις 11 Ιουνίου

Παράλληλα με την προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων σε δήμους και περιφέρειες καθώς και στην ευρωβουλή, προεκλογικές ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθώς στις 11 Ιουνίου πρόκειται να γίνουν εκλογές για την ανάδειξη των νέων πρυτανικών αρχών. Για την ανάδειξη δηλαδή του πρύτανη και των τεσσάρων αντιπρυτάνεων.

Οι υποψήφιοι πρυτάνεις

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, οι υποψήφιοι για τη θέση του πρύτανη είναι δύο: ο Θόδωρος Λαόπουλος, νυν αντιπρύτανης και εκ των στενότερων συνεργατών του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα και ο πρόεδρος του τμήματος Κτηνιατρικής Νίκος Παπαϊωάννου ο οποίος δημοσιοποίησε την υποψηφιότητά του με ηλεκτρονική επιστολή την οποία απέστειλε στις 18 Ιανουαρίου προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας (καθηγητές και διοικητικούς υπαλλήλους).

Σύμφωνα με την προκήρυξη των εκλογών πρύτανης εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των έγκυρων ψήφων. Συνεπώς, εάν δεν εμφανιστεί τρίτος υποψήφιος, τότε ο νέος πρύτανης θα αναδειχθεί στις 11 Ιουνίου, διαφορετικά, εάν υπάρξουν και άλλες υποψηφιότητες και κανείς δεν κατορθώσει να συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ψήφων, τότε η διαδικασία θα επαναληφθεί την επομένη 12 Ιουνίου.

Απέρχεται ο Π. Μήτκας

Τροπολογία την οποία κατέθεσε στις αρχές του χρόνου ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δίνει τη δυνατότητα και στους νυν πρυτάνεις να διεκδικήσουν την επανεκλογή του, κάτι που δεν επέτρεπε το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, ο νυν πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας αποφάσισε να μην θέσει υποψηφιότητα. Τους λόγους τους εξήγησε σε μήνυμα το οποίο απέστειλε ηλεκτρονικά προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και στο οποίο αναφέρει τα εξής: «Είναι αρχή μου να τελειώνω αυτό που ξεκίνησα, ωστόσο γνωρίζω καλά τον κίνδυνο της αυτοπαγίδευσης από την γοητεία της όποιας εξουσίας και εξακολουθώ να πιστεύω ότι η συνέπεια πρέπει να είναι η κύρια αρετή του ακαδημαϊκού. Έχω εκφράσει πολλές φορές την άποψη ότι το Πανεπιστήμιο έχει ανάγκη από σταθερό θεσμικό πλαίσιο. Οι συχνές αλλαγές, οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής, απλώς επιβεβαιώνουν ότι τον έλεγχο των Πανεπιστημίων διατηρούν οι πολιτικοί, με το αυτοδιοίκητο να παραμένει ζητούμενο για την ακαδημαϊκή κοινότητα. Συνεπής λοιπόν στην θέση μου και στις αρχές μου, δεν θα διεκδικήσω δεύτερη πρυτανική θητεία. Μου κάνατε την μεγάλη τιμή και μου αναθέσατε τη μεγάλη ευθύνη για 5 χρόνια. Πασχίσαμε πολύ, ως δραπέτες της μετριότητας και υπηρέτες της αριστείας. Εύχομαι η επόμενη διοίκηση με την ίδια αφοσίωση, με φρέσκιες ιδέες και (μακάρι) με περισσότερους πόρους, να ανοίξει νέους δρόμους για το Αριστοτέλειο. Είμαστε πολλοί και καλοί, μια δύναμη ανεξάντλητη που μπορεί να αλλάξει και την πόλη και τον τόπο. Έτσι θα βλέπω πάντα την αποστολή μας και σας ευχαριστώ και πάλι για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε».

Οι υποψήφιοι αντιπρυτάνεις

Για τις τέσσερις θέσεις αντιπρυτάνεων έχουν εκδηλωθεί έως τώρα δώδεκα υποψηφιότητες, μέσω επιστολών οι οποίες αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του διαλόγου μεταξύ των μελών ΔΕΠ του ΑΠΘ. Οι δώδεκα υποψήφιοι αντιπρυτάνεις είναι οι εξής:

1. Ανδρέας Γιαννακουδάκης, πρώην αντιπρύτανης, καθηγητής στο τμήμα Χημείας.

2. Χαράλαμπος Φείδας, πρώην πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ.

3. Κώστας Χρυσάφης, καθηγητής στο τμήμα Φυσικής.

4. Δημήτρης Κωβαίος, κοσμήτορας του τμήματος Γεωπονικής.

5. Αγγελική Κοιλιάρη, πρόεδρος του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας.

6. Αιμίλιος Μαυρουδής, πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας.

7. Νίκος Μαγγιώρος, καθηγητής του τμήματος Θεολογίας.

8. Μαρία Αλμπάνη, καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής.

9. Ισαάκ Κεσίσογλου, καθηγητής του τμήματος Ιατρικής.

10. Παναγιώτης Πρίνος, πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

11. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών.

12. Στράτος Στυλιανίδης, καθηγητής του τμήματος Μηχανικών, Χωροταξίας και Ανάπτυξης.

Οι αντιπρυτάνεις εκλέγονται σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο από τους πρυτάνεις και σε ξεχωριστή κάλπη. Εκλέγονται οι τέσσερις υποψήφιοι που θα συγκεντρώσουν τον μεγαλύτερο αριθμό των έγκυρων ψήφων. Σε περίπτωση ισοψηφίας στην τελευταία εκλόγιμη θέση, η εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη εργάσιμη ημέρα, Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019, από τις 8:00 έως τις 18:00, στους ίδιους χώρους μεταξύ των ισοψηφούντων.

Σημειώνεται ότι, τόσο στο ψηφοδέλτιο εκλογής των πρυτάνεων, όσο και σε αυτό για τους αντιπρυτάνεις, μπαίνει μόνον ένας σταυρός.

Πρόβλημα συνεργασίας

Η εκλογή πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων από ξεχωριστά ψηφοδέλτια, κάτι το οποίο θεσπίστηκε στις αρχές Γενάρη με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ενέχει τον κίνδυνο ο νέος πρύτανης να κληθεί να συνεργαστεί με αντιπρυτάνεις οι οποίοι δεν θα είναι της επιλογής του, ούτε και της αρεσκείας του. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος και οι αντιπρυτάνεις να μην μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αυτό είναι ένα από τα θέματα τα οποία συζητούνται στην ακαδημαϊκή κοινότητα, μερίδα της οποίας αποδίδει κομματική σκοπιμότητα στη συγκεκριμένη διάταξη, υποστηρίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε θέση να εκλέξει πρυτανικές αρχές της αρεσκείας του, αλλά διαθέτει δυνάμεις ώστε να μπορεί να εκλέξει τουλάχιστον έναν αντιπρύτανη».

Η θητεία των νέων πρυτανικών αρχών ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και ολοκληρώνεται την 31η Αυγούστου 2022.