Skip to main content

Πυλαία - Χορτιάτης: O δήμος με τους λιγότερους υποψηφίους

Η ισχυρή παρουσία του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη αποθαρρύνει προφανώς αρκετούς από το να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου.

Ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη ίσως να είναι ο δήμος με τις λιγότερες υποψηφιότητες, όχι μόνον στο νομό Θεσσαλονίκης, αλλά ακόμη και πανελλαδικά. Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι τρεις και πολύ δύσκολα θα αυξηθεί ο αριθμός τους. Η ισχυρή παρουσία του Ιγνάτιου Καϊτεζίδη ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου θα διεκδικήσει την έκτη δημαρχιακή θητεία του, τρεις ως δήμαρχος Πανοράματος και δύο ως δήμαρχος Πυλαίας Χορτιάτη, αποθαρρύνει προφανώς αρκετούς από το να μπουν στο παιχνίδι της διεκδίκησης του δημαρχιακού θώκου. Το 2014 ο κ. Καϊτεζίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή με ποσοστό 64,27% και 26 έδρες στο 41μελες δημοτικό συμβούλιο.

Ο ίδιος εκτιμά ότι και στις εκλογές του 2019 θα κατορθώσει και πάλι να επανεκλεγεί από την πρώτη Κυριακή κι αυτό, πέρα από την πολιτική σημασία, έχει και πρακτική αξία καθώς στην περίπτωση αυτή δεν θα χρειάζεται συμπράξεις με άλλους συνδυασμούς προκειμένου να επιτύχει δημοτική πλειοψηφία.

Πριν από μερικές εβδομάδες ο κ. Καϊτεζίδης έφτασε μια ανάσα από το να είναι υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με την υποστήριξη της Νέας Δημοκρατίας, όμως, την τελευταία στιγμή αποφάσισε να παραμείνει στο δήμο του. Ο ίδιος θεωρεί ότι αυτό το πηγαινέλα, όχι μόνον δεν του στοίχησε πολιτικά, αλλά απεναντίας ανέβηκε στην εκτίμηση των συμπολιτών του καθώς θεωρήθηκε από ορισμένους ότι θα μπορούσε να διοικήσει έναν πολύ μεγαλύτερο δήμο, όπως αυτός της Θεσσαλονίκης. «Εκτός αυτού, κανείς δεν θα θυμάται τον Μάιο τι είχε γίνει τον Οκτώβριο», δηλώνει σκωπτικά. Σημειώνει πως η παράταξή του «Δύναμη Ενότητας» θα βγει περισσότερο ισχυρή στις εκλογές του Μαΐου, ενδεχομένως και με υψηλότερο ποσοστό.

Οι διεκδικητές

Μείζων αντιπολίτευση το 2014 είχε αναδειχθεί η παράταξη «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» με επικεφαλής τον Απόστολο Αντωνούδη, η οποία είχε υποστηριχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και πήρε το 13,98% των ψήφων και 6 έδρες. Ο νυν πρόεδρο της Εγνατία Οδός Α.Ε. θα είναι εκ νέου υποψήφιος και θεωρεί ότι σε αυτές τις εκλογές το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε αυτό συνηγορούν αρκετοί παράγοντες. Είναι πρώτον, η φυσιολογική φθορά την οποία έχει υποστεί η σημερινή διοίκηση στην οποία καταλογίζει σημαντικές ανεπάρκειες κυρίως στην αξιοποίηση του ορεινού όγκου, αλλά και του παραλιακού μετώπου, καθώς και στην μεγάλη υστέρηση, όπως αναφέρει, σε υποδομές, κυρίως στη σχολική στέγη και σε αθλητικούς χώρους.

Ο δεύτερος παράγοντας αφορά την ενδεχόμενη συνεργασία του με την παράταξη «Δημοτική Ανατροπή» η οποία το 2014 είχε πάρει μόλις 155 ψήφους λιγότερους (13,41% και 6 έδρες). Ο επικεφαλής της παράταξης Νίκος Νυφούδης αποχώρησε καθώς ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος στο δήμο Θεσσαλονίκης. Η παράταξή του συνεδριάσει αύριο Σάββατο όπου αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για τη στάση που θα τηρήσει στις εκλογές του Μαΐου. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η πιθανότητα να συμμετάσχει εκ νέου στις εκλογές με άλλον υποψήφιο, είναι μηδαμινή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πιθανότερο είναι κάποια από τα στελέχη της παράταξης να συνεργαστούν με τον κ. Αντωνούδη και κάποια άλλα με τον κ. Καϊτεζίδη.

Τέλος, εκ νέου υποψήφιος με την υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ «Λαϊκή Συσπείρωση» θα είναι ο Τζαμάλ – Οδυσσέας Μαάιτα ο οποίος το 2014 είχε λάβει 8,34% και 3 έδρες.