Skip to main content

Πώς είναι η κατάσταση του οδικού δικτύου στους δήμους της Θεσσαλονίκης

Στις περισσότερες περιοχές, οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, ωστόσο, πολλά προβλήματα καταγράφονται σε μικρότερους δρόμους.

Σε λευκό κλοιό βρίσκεται ο νομός Θεσσαλονίκης, μετά την επέλαση του κύματος κακοκαιρίας «Σοφία», με τις έντονες χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μάχη δίνουν οι δήμοι του πολεοδομικού συγκροτήματος για τις οδικές αρτηρίες.

Στις περισσότερες περιοχές, οι κεντρικές αρτηρίες είναι ανοιχτές, ωστόσο, πολλά προβλήματα καταγράφονται σε μικρότερους δρόμους.

Οι κεντρικές αρτηρίες ευθύνης της Περιφέρειας είναι ανοιχτές, ενώ στον δήμο Θεσσαλονίκης ανοιχτοί είναι οι βασικοί οδικοί άξονες και τα συνεργεία θα επικεντρωθούν πλέον στον αποχιονισμό στενών και πεζοδρομίων.

Διαβάστε περισσότερα: Θεσσαλονίκη: Ανοιχτοί οι κεντρικοί οδικοί άξονες - Μάχη από τα συνεργεία

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη ανοιχτοί είναι οι κεντρικοί και δευτερεύοντες δρόμοι και δεν χρειάζονται αλυσίδες, ωστόσο, προβλήματα παρουσιάζονται σε στενά και δύσβατα δρομάκια. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, έως σήμερα έχουν ρίξει 1500 τόνους αλάτι, ενώ στους δρόμους βρίσκονται για τη μάχη με τα χιόνια περίπου 40 οχήματα με το ανάλογο προσωπικό. «Δεν σταμάτησε από χθες το απόγευμα να χιονίζει, έχει μαζευτεί πολύ χιόνι. Δουλεύουν ασταμάτητα οι εργαζόμενοι», σημείωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Μεγάλη είναι η ποσότητα χιονιού που έπεσε στον δήμο Θέρμης με το χιόνι να φτάνει το ένα μέτρο σε Λιβάδι και το μισό μέτρο στην Περιστερά. Τους 40 πόντους φτάνει το χιόνι σε Μονοπήγαδο, Αγ. Αντώνιο, Καρδία, Τρίλοφο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θόδωρο Παπαδόπουλο οι κεντρικοί άξονες είναι ανοιχτοί και αυτή την ώρα μπαίνουν τα μηχανήματα μέσα στα χωριά για να τα καθαρίσουν. Καθαροί είναι ήδη οι οικισμοί Σουρωτή, Θέρμη, Τριάδι, Ραιδεστός, ενώ έχει ανοίξει και το Νέο Ρύσιο προς Τρίλοφο και Χωριό της Ειρήνης. «Εάν δεν υπάρχει ανάγκη οι δημότες να μην μετακινούνται. Όσοι έχουν ανάγκη και προβλήματα υγείας τους βοηθάμε εμείς», σημείωσε ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Δύσκολη είναι η κατάσταση στον δήμο Νεάπολης – Συκεών, όπου το προσωπικό με τον μηχανολογικό εξοπλισμό πασχίζουν από τα ξημερώματα να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, προβλήματα εντοπίζονται και στις κεντρικές αρτηρίες, καθώς η χιονόπτωση κυρίως μετά τις 2 τα ξημερώματα ήταν έντονη. Δυσκολότερη είναι η κατάσταση στην περιοχή των Πεύκων, που είναι ορεινή και η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. «Η κατάσταση είναι δύσκολη, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλουμε για δεύτερο 24ωρο προσωπικό και μηχανήματα. Πασχίζουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους δρόμους», υπογράμμισε ο κ. Δανιηλίδης.  Στους δρόμους του δήμου αυτή τη στιγμή βρίσκονται υδροφόρες, αλατιέρες και μικρά οχήματα που μεταφέρουν αλάτι.

Προβλήματα στις μετακινήσεις αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι στον δήμο Παύλου Μελά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δημήτρη Δεμουρτζίδη δυσκολότερη είναι η κατάσταση στις περιοχές Μετέωρα και Φιλοθέη, όπου είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, ενώ καλύτερη εικόνα έχουν οι περιοχές της Σταυρούπολης και της Πολίχνης, όπου είναι πιο χαμηλά. Να καθαρίσουν οι δρόμοι προσπαθούν οι εργαζόμενοι του δήμου με 3 αλατιέρες και αρκετά άλλα οχήματα.

Στον δήμο Κορδελιού- Ευόσμου προσβάσιμοι είναι οι κεντρικοί και βασικοί άξονες καθώς και γέφυρες, εκκλησίες, ΚΑΠΗ κλπ. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Πέτρος Σούλας κάποια προβλήματα υπάρχουν σε δευτερεύουσας σημασίες δρόμους αλλά και εκείνα τα σημεία σπεύδουν να τα καθαρίσουν. Περισσότερα προβλήματα υπήρχαν από χθες στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής. Μάχη με τα καιρικά φαινόμενα δίνουν οκτώ οχήματα με δεκαπέντε εργαζόμενους.

Ελέγχεται η κατάσταση στον δήμο Ωραιοκάστρου και σύμφωνα με τον δήμαρχο Αστέριο Γαβότση ανοιχτές είναι οι κεντρικές αρτηρίες και αυτή την ώρα γίνεται προσπάθεια να καθαριστούν οι κάθετοι δρόμοι. Προβλήματα καταγράφονται στα χωριά Μεσαίο και Μονόλοφο,  ενώ καθαροί είναι οι κεντρικοί δρόμοι σε Γαλήνη και στα χωριά των περιοχών Μυγδονίας και Καλλιθέας. «Ρίχνουμε συνεχώς αλάτι, ενώ στις κοινότητες υπάρχουν ποσότητες και για τους δημότες. Να μην παρκάρουν οι κάτοικοι πάνω στους δρόμους για να μπορούν να περνούν τα εκχιονιστικά», τόνισε ο κ. Γαβότσης.

Ανοιχτό είναι το βασικό δίκτυο στον δήμο Καλαμαριάς και πλέον προσωπικό και μηχανήματα ξεκίνησαν να εργάζονται στα στενά. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεοδόση Μπακογλίδη, στους στενούς δρόμους είναι δύσκολη η κατάσταση και ρίχνουν αλάτι συνεχώς.

Ανοιχτά είναι τα δίκτυα στον δήμο Λαγκαδά, όπου η χιονόπτωση συνεχιζόταν έως το πρωί. Πιο δύσκολη είναι η κατάσταση σε Πετροκέρασα, Σοχό, Όσσα και Λαχανά. «Δουλεύουμε με 15 οχήματα, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη, ωστόσο, θα πέσουν οι θερμοκρασίες και θα είναι δύσκολα», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης.  

Στον δήμο Χαλκηδόνας ανοιχτές είναι οι κεντρικές αρτηρίες, αλλά μέσα στους οικισμούς είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Αυτή την ώρα, γίνονται προσπάθειες να προσεγγίσουν τα μηχανήματα το χωριό Ξηροχώρι, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Βλαδίμηρο Μωυσίδη.

Για δεύτερο 24άωρο οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας του δήμου Δέλτα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το οδικό δίκτυο, μετά τη σφοδρή χιονοθύελλα που είχαμε στη διάρκεια της νύχτας. Αυτή τη στιγμή το οδικό δίκτυο είναι ανοιχτό (οι κεντρικοί άξονες), ενώ επιχειρούν αλατιέρες και μηχανήματα έργου από τη Δ.Ε. Αξιού προς τη Δ.Ε. Χαλάστρας και Δ.Ε. Εχεδώρου μέσα στα χωριά, σε διαρκή συνεργασία με την Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μισθώνοντας επιπλέον ιδιωτικά μηχανήματα για να αντιμετωπιστούν μέσα στους οικισμούς. Σημειώνεται ότι υπάρχει αλάτι στα σχολεία και στις Κοινότητες, στο Αμαξοστάσιο της Ν. Μαγνησίας, στο γήπεδο της Ομόνοιας Σίνδου, στο Μυγδόνειο Αθλητικό Κέντρο της Χαλάστρας, στο Συνεταιρισμό των Κυμίνων και στο κλειστό γυμναστήριο του Καλοχωρίου. Ήδη έχουν ριχθεί 250 τόνοι αλάτι και υπάρχει απόθεμα επιπλέον 200 τόνων.

Στον δήμο Θερμαϊκού μάχη όλο το 24ωρο έδιναν οι υπηρεσίες και πλέον είναι ανοιχτοί οι άξονες Περαίας – Μηχανιώνας και Επανομής – Πλαγιαρίου, όπως και το παραλιακό μέτωπο. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη ρίχνεται πλέον το βάρος στους αγροτικούς και δημοτικούς δρόμους. Ωστόσο, κάτοικοι του δήμου καταγγέλλουν ότι μεγάλο μέρος της Περαίας είναι αποκλεισμένο.

Χωρίς προβλήματα είναι ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, όπου από την Παρασκευή διοίκηση, προσωπικό και μηχανήματα ρίχτηκαν στη μάχη για την αντιμετώπιση του φαινόμενου. «Συντονίζαμε το προσωπικό από την πρώτη στιγμή, ρίχναμε αλάτι με αλατοδιανομείς, με φορτηγά καθώς και θαλασσόνερο, κρατήσαμε ανοιχτό το δίκτυο, χωρίς να κλείσει ούτε μια στιγμή», τόνισε ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου.
 
Στον δήμο Βόλβης μετά από ολονύκτια προσπάθεια έγινε εφικτή η διασφάλιση της κίνησης οχημάτων χωρίς αλυσίδες, σε όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες, καθώς και σε αρκετές δευτερεύουσες. Ειδικότερα, η κυκλοφορία διεξάγεται απρόσκοπτα σε: Παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας, πρόσβαση προς το Κέντρο Υγείας Μαδύτου, επαρχιακή οδό Ρεντίνας – Ευαγγελισμού, επαρχιακή οδό κόμβος Βαμβακιάς – Αρέθουσα, επαρχιακή οδό Αρέθουσας – Σκεπαστού, επαρχιακή οδό Αρέθουσας-Ανοιξιάς. Γκρέϊντερ και ειδικά μηχανήματα συνεχίζουν να επιχειρούν για τον απεγκλωβισμό των αποκλεισμένων περιοχών.

Η κακοκαιρία είχε ως αποτέλεσμα και τη διακοπή της ηλεκτροδότησης. Τη στιγμή αυτή, έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση σε όλο τον δήμο Βόλβης. Αυτό το χρονικό διάστημα προέχει η εξυπηρέτηση και ο απεγκλωβισμός των ημιορεινών και ορεινών οικισμών, ώστε να ακολουθήσει ο καθαρισμός των μικρότερων δρόμων και στενών σε αστικές περιοχές. Μόνο για έκτακτες περιπτώσεις, που αφορούν θέματα υγείας ή κινδύνου ζωής, θα λειτουργεί η τηλεφωνική γραμμή 6906418225, ώστε ο δήμος Βόλβης να συνδράμει σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ).