Skip to main content

Καταγγελία από την Αερολέσχη Πολυκάστρου για αποκλεισμό λόγω hot spot

Καταγγελία από την Αερολέσχη Πολυκάστρου: «Έχει εκδιωχθεί παρανόμως από τη νόμιμη έδρα της εδώ και δύο χρόνια» - Επιστολή στην Αστυνομία

Την άμεση απομάκρυνση «όσων βρίσκονται παράνομα» στο νόμιμα αδειοδοτημένο πεδίο προσγείωσης - απογείωσης ελαφρών αεροσκαφών στο Πολύκαστρο και την απόδοση σχετικών ευθυνών ζητεί η Αερολέσχη Πολυκάστρου, καταγγέλλοντας, με επιστολή προς το ΑΤ Πολυκάστρου, την «παράνομη δράση και παρουσία του Danish Refugee Council (DRC) στον χώρο, που έχει μετατραπεί σε hot spot φιλοξενίας προσφύγων.

«Η Αερολέσχη Πολυκάστρου έχει εκδιωχθεί παρανόμως από την νόμιμη έδρα της εδώ και 2 χρόνια, καθώς το νόμιμα αδειοδοτημένο πεδίο προσγείωσης και απογείωσης ελαφρών Αεροσκαφών, για όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος, μετετράπη, (προσωρινά) σε hot spot φιλοξενίας Παράνομων Εισερχομένων Προσώπων (ΠΕΠ) και Προσφύγων», αναφέρει η Αερολέσχη σε σχετική ανακοίνωσή της και προσθέτει:

«Η Λανθασμένη αυτή επιλογή του ΥΠΕΘΑ, τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ στην αρχή ήταν ως λύση απελπισίας, θετική για την αντιμετώπιση και επίλυση, στο πρόβλημα των προσφύγων, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αδειοδοτημένου πεδίου προσγείωσης και απογείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών, την στέρηση από την οικογένεια της Γενικής Αεροπορίας και τον Αεραθλητισμό της χώρας τον μοναδικό της, αδειοδοτημένο χώρο για Αεραθλητικές δραστηριότητες, αλλά κατέστρεψε οικονομικά πάνω από 10 ακαδημίες αεροπορικής εκπαίδευσης που επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς άφησε εκτός, όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος και της ΕΕ, που επιχειρούσαν σε αυτό. Έπειτα από δύο χρόνια και ενώ γνωρίζουμε την έλλειψη σχετικών αδειών, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως έχει».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Από το 1986 η Αεροπορία Στρατού, συναίνεσε, σε αίτημα της τοπικής Αερολέσχης, να χρησιμοποιείται ο μικρός χωμάτινος διάδρομος που είχε εκεί για την προσγείωση – απογείωση των ελαφρών αεροσκαφών της, από τήν τοπική αερολέσχη, για τις αεραθλητικές δραστηριότητές της, επειδή η ίδια (Α.Σ.) έπαψε να χρησιμοποιεί τον διάδρομο και είχε εγκαταλείψει το πεδίο.

Έκτοτε την πρώτη συναίνεση του Γ.Ε.Σ. / Διεύθυνση Αεροπορίας Στρατού το 1986 (ΦΕΚ 593 Β) ακολούθησε η δεύτερη το 1996 (ΦΕΚ1105 Β), η Τρίτη το 2006 (ΦΕΚ 375 Β) και η τέταρτη το 2011 (ΦΕΚ 1362 Β) η οποία ισχύει μέχρι σήμερα Αριθμ.Υ.Π.Α./Δ3/Α/17237/4061 / 3 Ιουνίου 2011 ο υπουργός ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΕΠΠΑΣ Ως Άδεια λειτουργίας πεδίου προσγείωσης Νέας Καβάλας Δήμου Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς.

Το 1995 ο Δήμος Πολυκάστρου κατάφερε ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να χρηματοδοτήσει και να κατασκευάσει νέο Διάδρομο δίπλα στον παλαιό χωμάτινο, με μήκος 1049 μ και πλάτος 23 μ. με επιφάνεια ασφαλτοτάπητα βαρέως τύπου, αλλά και να περιφράξει όλες τις κοινόχρηστες εκτάσεις της περιοχής, που μαζί με την ιδιοκτησία του ΤΕΘΑ που είναι σήμερα περίπου 80 στρέμματα, (42 στρ. με πλήρη κυριότητα και 38 στρ. με δωρεά χρήση) να αποτελεί μία ενιαία έκταση 182 στρεμμάτων. με κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο 150 – 200 Εκατομμύρια δραχμές, και επιπλέον κόστος για έργα υποδομής 25 Εκατομμύρια Δραχμές, από Αερολέσχες αξιοποιώντας προγράμματα της Ε.Ε.

Επίσης ο Δήμος Πολυκάστρου ζήτησε και πήρε έγκριση Περιβαλλοντικών όρων για τον περιφραγμένο ενιαίο χώρο ως Αεραθλητικό Κέντρο Πολυκάστρου, για χρήση από όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος.

Η Αερολέσχη Πολυκάστρου έχει εκδιωχθεί παρανόμως από την νόμιμη έδρα της εδώ και 2 χρόνια, καθώς το νόμιμα αδειοδοτημένο πεδίο προσγείωσης και απογείωσης ελαφρών Αεροσκαφών, για όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος, μετετράπη, (προσωρινά) σε hot spot φιλοξενίας Παράνομων Εισερχομένων Προσώπων (ΠΕΠ) και Προσφύγων.

Η Λανθασμένη αυτή επιλογή του ΥΠΕΘΑ, τον Φεβρουάριο του 2016, ενώ στην αρχή ήταν ως λύση απελπισίας, θετική για την αντιμετώπιση και επίλυση, στο πρόβλημα των προσφύγων, είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του αδειοδοτημένου πεδίου προσγείωσης και απογείωσης Ελαφρών Αεροσκαφών, την στέρηση από την οικογένεια της Γενικής Αεροπορίας και τον Αεραθλητισμό της χώρας τον μοναδικό της, αδειοδοτημένο χώρο για Αεραθλητικές δραστηριότητες, αλλά κατέστρεψε οικονομικά πάνω από 10 ακαδημίες αεροπορικής εκπαίδευσης που επιχειρούσαν στο πεδίο, καθώς άφησε εκτός, όλες τις αναγνωρισμένες Αερολέσχες της Ελλάδος και της ΕΕ, που επιχειρούσαν σε αυτό. Έπειτα από δύο χρόνια και ενώ γνωρίζουμε την έλλειψη σχετικών αδειών, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ως έχει.

Ζητούμε την άμεση απομάκρυνση όσων βρίσκονται παράνομα στον χώρο και την απόδοση ευθυνών.

Σήμερα 30/4/2018 καταγγέλλουμε με επιστολή στο ΑΤ Πολυκάστρου για να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες»