Skip to main content

Πρόταση Γιουτίκα: Αξιοποίηση της ΜΕΑ στη ΒΙΠΕΘ με πολλαπλά οφέλη

Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη για λύση στο μείζον ζήτημα της απαξίωσης της μονάδας διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων και προστασίας των βυρσοδεψείων

Με μόλις τέσσερις ή πέντε μονάδες να ρίχνουν τα λύματά τους λειτουργεί η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, στη Σίνδο, που δημιουργήθηκε για να διαχειρίζεται βιομηχανικά λύματα, όμως κινδυνεύει να απαξιωθεί πλήρως.

Την ίδια ώρα, ο κλάδος των βυρσοδεψείων και συνακόλουθα οι συνοδοί κλάδοι (κτηνοτροφία κτλ.) κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς μόλις πέντε από τις 12 επιχειρήσεις λειτουργούν, εξαιτίας χρεώσεων και όρων. Κι αυτές μάλιστα απειλούν ότι θα βγουν εκτός ΒΙΠΕΘ, εγκυμονώντας τον κίνδυνο η Θεσσαλονίκη να επιστρέψει 20 χρόνια πίσω, όταν τα βυρσοδεψεία λειτουργούσαν στα παράλια της δυτικής Θεσσαλονίκης, αποτελώντας την πλέον ρυπογόνα δραστηριότητα της Μεσογείου!

Η αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος αναδεικνύει το ζήτημα της ορθολογικής λειτουργίας των βυρσοδεψείων χωρίς ανεπιθύμητες επιβαρύνσεις για το περιβάλλον, της εξασφάλισης των προοπτικών παραμονής τους εντός του οργανωμένου χώρου της ΒΙΠΕΘ, καθώς και της παράλληλης εξασφάλισης της βιωσιμότητας αυτών των επιχειρηματικών μονάδων.

Σήμερα, ο αντιπεριφερειάρχης, Κώστας Γιουτίκας, τόνισε σε δημοσιογράφους, πως έχει επεξεργαστεί ένα πλαίσιο λειτουργίας της ΜΕΑ, αλλά και των βυρσοδεψείων, προκειμένου να δοθεί οριστική απάντηση σε ένα ζήτημα που ταλανίζει εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια τη Θεσσαλονίκη.

«Το 2000, η Πολιτεία αποφάσισε την υποχρεωτική μετεγκατάσταση των βυρσοδεψείων στο βιομηχανικό πάρκο, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην επιβαρυντική για το περιβάλλον δραστηριότητά τους, με την ανεξέλεγκτη απόρριψη των ανεπεξέργαστων – μολυσματικών λυμάτων τους το Θερμαϊκό. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. Α.Ε. που έχει υπό τη διαχείρισή της αρκετές βιομηχανικές περιοχές σε όλη τη χώρα, προκειμένου να υποδεχθεί τις εγκαταστάσεις των βυρσοδεψείων δημιούργησε εντός της ΒΙΠΕΘ ένα οικοδομικό τετράγωνο, το Οικοδομικό Τετράγωνο 52 (ΟΤ 52) στο οποίο λειτουργεί και Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για την ενδιάμεση επεξεργασία των λυμάτων των βυρσοδεψείων. Τα ημιεπεξεργασμένα λύματα μεταφέρονται στη συνέχεια μέσω του υπάρχοντος δικτύου της ΕΥΑΘ ΑΕ στην κεντρική Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων (ΜΚΑ) της ΒΙΠΕΘ (η οποία μετά από χρόνια έλαβε πρόσφατα άδεια λειτουργίας), για περαιτέρω επεξεργασία και καθαρισμό. Αυτή τη στιγμή στο ΟΤ 52 λειτουργούν συνολικά 16 επιχειρήσεις που παράγουν επιβαρυμένα λύματα από τις οποίες τα 12 είναι βυρσοδεψεία», τόνισε ο κ. Γιουτίκας περιγράφοντας το ιστορικό του προβλήματος.



Τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια, υπάρχουν ισχυρές διαφωνίες και αντεγκλήσεις μεταξύ των βυρσοδεψών και της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ εξαιτίας των υψηλών οικονομικών χρεώσεων που τους επιβάλλει, για την επεξεργασία των λυμάτων των επιχειρήσεων τους στη ΜΕΑ.

Εξαιτίας των οικονομικών αυτών διαφορών, οι βυρσοδέψες δεν μπορούν να λάβουν την προβλεπόμενη άδεια διάθεσης των λυμάτων τους και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υποχρεώθηκε ως οφείλει από το νόμο να εκδώσει αποφάσεις σφράγισης των βυρσοδεψικών μονάδων. Στο μεταξύ, η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, λόγω σημαντικού ποσοστού ανείσπρακτων οφειλών από την πλευρά των βυρσοδεψών θεωρεί ότι ο «κόμπος έχει φτάσει στο χτένι» και επανεξετάζει τη στάση της σχετικά με τη λειτουργία της ΜΕΑ.

Δραματικές συνέπειες

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θεωρεί ότι πρέπει να προκριθούν οι ψύχραιμες αποφάσεις, ώστε να αποτρέψουμε τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα τραγικές συνέπειες, με υψηλό αρνητικό αποτύπωμα σε ό, τι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, οι οποίες σίγουρα θα έχουν και σοβαρό αντιαναπτυξιακό πρόσημο για το σύνολο του νομού. Χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια και πέρασαν αρκετά χρόνια μέχρι να δοθεί λύση στο πρόβλημα της άναρχης λειτουργίας των βυρσοδεψείων στο Μπεχτσινάρι και της ανεξέλεγκτης ρύπανσης του Θερμαϊκού από τα λύματά τους. Δεν είναι δυνατόν να ξαναγυρίσουμε πίσω στα παλιά! Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε αντί να γίνονται βήματα προς τα εμπρός να γίνονται προς τα πίσω!», επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Πρόταση

Ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανέλαβε πρωτοβουλία με έντονα φιλοπεριβαλλοντικό χαρακτήρα που αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο, τη λύση ώστε να μην φύγουν τα βυρσοδεψεία εκτός της ΒΙΠΕΘ, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει διέξοδο σε μια σειρά από άλλες επιχειρήσεις εντός και εκτός ΒΙΠΕΘ ως προς την επεξεργασία των βιομηχανικών υγρών λυμάτων τους.

Συγκεκριμένα, προτείνει την ανάθεση της διαχείρισης και λειτουργίας της ΜΕΑ στην ΕΥΑΘ ΑΕ, που λειτουργεί ήδη τη ΜΚΑ, προκειμένου να υπάρχει ένας φορέας διαχείρισης της επεξεργασίας των υγρών λυμάτων.

Ταυτόχρονα, εξηγεί ο κ. Γιουτίκας, πρέπει επιτέλους να συνταχθεί ο «Ιδιαίτερος Κανονισμός Λειτουργίας Βιομηχανικού Πάρκου Υδροβόρων Μονάδων», ο οποίος όταν έγινε η εγκατάσταση των βυρσοδεψείων στη ΒΙΠΕΘ φερόταν «υπό κατάρτιση και έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης».

Επιπλέον, ο αντιπεριφερειάρχης προτείνει να δοθεί η δυνατότητα υποδοχής λυμάτων και άλλων μεταποιητικών επιχειρήσεων και εκτός ΒΙΠΕΘ στη ΜΕΑ, ώστε να λειτουργήσει σε πλήρη δυναμικότητα (σήμερα λειτουργεί στο 30% - 40% της δυναμικότητας της) και να καθοριστεί σταθερό τιμολόγιο για όλες τις μονάδες παραγωγής υγρών αποβλήτων που θα εξυπηρετεί. Εξάλλου, τέτοιες επιχειρήσεις, όπως τα τυροκομεία, τα βαφεία κ.ά. θα θεωρούσαν δελεαστική την πρόταση να διαθέτουν μέσω βυτιοφόρων τα λύματά τους για επεξεργασία σε μια εγκεκριμένη ασφαλή μονάδα εντός της ΒΙΠΕΘ και να απαλλαγούν από τη βάσανο της λειτουργίας βιολογικών κτλ.

Υπουργείο Ανάπτυξης

Ο κ. Γιουτίκας έχει ήδη καταθέσει αυτή την πρόταση στο υπουργείο Ανάπτυξης, δεδομένου ότι το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει κατά 35% στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου την αντιμετωπίζει θετικά, όμως πρέπει να γίνει συνάντηση (υπολογίζεται πιθανώς ως το τέλος του μήνα) στην Αθήνα ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη για να επιτευχθεί οριστική συμφωνία, υιοθέτηση και εφαρμογή της λύσης.

Επιπλέον κατόπιν συζητήσεων του αντιπεριφερειάρχη , με την ΕΥΑΘ ΑΕ και η τελευταία αντιμετωπίζει θετικά μια τέτοια προοπτική.

Την πρότασή του αντιπεριφερειάρχη υποστηρίζουν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, καθώς και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.

Πλεονεκτήματα της πρότασης του Κ. Γιουτίκα

Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης πρότασης, όπως τα ανέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης είναι:

1.Η ΕΤΒΑ απαλλάσσεται από μία ζημιογόνα δραστηριότητα (που δεν αποτελεί και κύριο αντικείμενό της).

2.Προστατεύεται το περιβάλλον από την πιθανή και ανεξέλεγκτη μετακίνηση των βυρσοδεψείων σε περιοχές εκτός του οργανωμένου βιομηχανικού χώρου με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις.

3.Καθίσταται βιώσιμη η λειτουργία της ΜΕΑ.

4.Δημιουργείται σταθερό οικονομικό πλαίσιο για τα βυρσοδεψεία και όλες τις επιχειρήσεις που θα εξυπηρετεί (σταθερό και σαφώς χαμηλότερο τιμολόγιο χρέωσης λυμάτων).

5.Η εκμετάλλευση της ΜΕΑ, με την πρόταση για την κάλυψη των αναγκών μονάδων και εκτός ΒΙΠΕΘ, θα εξελιχθεί σε κερδοφόρα δραστηριότητα για την ΕΥΑΘ ΑΕ.

6.Δίνεται λύση στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει μια σειρά βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων σε ό, τι αφορά στη διάθεση και επεξεργασία των υγρών λυμάτων τους.

7.Αναβαθμίζεται η αξία των οικοπέδων του Ο.Τ. 52 καθώς και του συνόλου της ΒΙΠΕΘ.