Skip to main content

Σε 3 μήνες απομακρύνονται τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα από Σταυρούπολη

Τριακόσιες χιλιάδες ευρώ διαθέτει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για να «καθαρίσει» από την επικίνδυνη προίκα του Εθνικού Οργανισμού Καπνού.

Μια δυσάρεστη και επικίνδυνη... προίκα άφησε ο Εθνικός Οργανισμός Καπνού, με την κατάργησή του, στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και με την κατάργηση αυτής, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ο... φόρος για την προίκα που θα πληρώσει η Περιφέρεια είναι 300.000 ευρώ.

Σε τι συνίσταται η προίκα; Σε φυτοφάρμακα, που είτε είναι ληγμένα, είτε έχουν ανακληθεί, είτε δεν διέθεταν καν έγκριση κυκλοφορίας, τα οποία βρίσκονται στον τέταρτο όροφο της παλιάς καπναποθήκης του ΕΟΚ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης (επί της οδού Σοφοκλέους).

Φυτοφάρμακα, που είναι συσκευασμένα σε μεταλλικά δοχεία, χαλύβδινες φιάλες, πλαστικά δοχεία και βαρέλια και ως επικίνδυνα πρέπει πλέον να απομακρυνθούν και να καταστραφούν δαπάνη της Περιφέρειας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας συζητήθηκε το ζήτημα και πέρα από την περιγραφή των ποσοτήτων των φυτοφαρμάκων τη μεγαλύτερη αξία είχε η επικινδυνότητά τους. Τα φυτοφάρμακα, ανέφεραν τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, «χωρίς έγκριση κυκλοφορίας και οι συσκευασίες με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων – γεωργικών φαρμάκων χωρίς έγκριση κυκλοφορίας ανήκαν στον ΕΟΚ και δεν καταστράφηκαν όπως προβλεπόταν από τη σχετική διαδικασία για την κατάργηση του ΕΟΚ, παρότι καταγράφηκαν προς απομάκρυνση κατά την απογραφή και εκκαθάριση της κινητής περιουσίας του ΕΟΚ».

Χωρίς να απομακρυνθούν και καταστραφούν τα φυτοφάρμακα και οι συσκευασίες, το 2005 με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το κτήριο παραχωρήθηκε δωρεάν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για 99 χρόνια, μαζί με το επικίνδυνο... φορτίο του τετάρτου ορόφου.

Το 2002 με την εκκαθάριση του ΕΟΚ έγινε μια πρώτη καταγραφή των ποσοτήτων. Ακολούθησε νέα καταγραφή το 2012 και διαγωνιστική διαδικασία το 2015 κατά την οποία ελήφθησαν προσφορές. Αργότερα προέκυψαν νέες χαμηλότερες προσφορές, οι οποίες όμως δεν ήταν τελικές καθώς χρειαζόταν έγκριση και από ναυτιλιακή εταιρεία που επρόκειτο να μεταφέρει τα φυτοφάρμακα στο εξωτερικό για διάλυση (στη Γερμανία).

Ο γενικός διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Γιάντσης, είπε ότι στόχος της διαδικασίας που ακολουθεί η Περιφέρεια είναι η απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων από το κτίριο. Ο κ. Γιάντσης μάλιστα θύμισε το σίριαλ με τα φυτοφάρμακα σε ένα ακόμη εργοστάσιο της Σταυρούπολης, την πρώην ΔΙΑΝΑ, τα οποία τελικά μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό για καταστροφή ως επικίνδυνα υλικά, μια και η Ελλάδα δεν διαθέτει ανάλογη υποδομή. Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται πλέον και στην περίπτωση του κτηρίου του ΕΟΚ στη Σοφοκλέους.

Τα φυτοφάρμακα παραμένουν εκεί μέχρι σήμερα, με τις συνθήκες αποθήκευσής τους «να μην πληρούν σε καμιά περίπτωση τις απαιτήσεις και τεχνικές προδιαγραφές για τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα – γεωργικά φάρμακα, ενώ η παρατηρηθείσα διάβρωση σε κάποιες από τις συσκευασίες, τις καθιστά εξαιρετικά επικίνδυνες για την πρόκληση αυτανάφλεξης».

Τα επικίνδυνα απόβλητα ανέλαβε να απομακρύνει και να καταστρέψει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, διασφαλίζοντας κονδύλι 300.000 ευρώ, περιλαμβάνοντας μάλιστα σε αυτές τις ποσότητες και κάποιες μικρές ποσότητες όμοιων αποβλήτων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας, στο κτήριο του Απεντομωτηρίου εντός του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Η απομάκρυνση των φυτοφαρμάκων είναι επείγουσα, καθώς έχει περάσει προ πολλού ακόμη και η περίοδος χάριτος (18 μηνών), αφού αγοράστηκαν πριν από 30 χρόνια και παραμένουν στο συγκεκριμένο κτήριο εδώ και 13 χρόνια! Και σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Περιφέρειας, η συλλογή, συσκευασία, σήμανση, μεταφορά και διάθεση των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων και υπολειμμάτων θα γίνει μέσα σε διάστημα τριών μηνών.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, επισήμανε καθυστερήσεις στη διαδικασία, όπως και ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης «Συμμετέχω», Δημήτρης Μούρνος.

Ο περιφερειακός σύμβουλος της «Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας», Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τόνισε ότι το όλο θέμα είναι ευαίσθητο και δύσκολο και πως υπήρξαν παρεμβάσεις στο κτήριο για τη λήψη κάποιων στοιχειωδών μέτρων προστασίας. Ο κ. Θεοδωρόπουλος πρότεινε στις υπηρεσίες της Περιφέρειας να στείλουν έγγραφο προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ως διάδοχη αρχή του ΕΟΚ), καλώντας το ως συνυπέθυνο, να αναλάβει μέρος του κόστους απομάκρυνσης των φυτοφαρμάκων.