Skip to main content

ΣΕΘ: Αντιαναπτυξιακό μέτρο τα νέα διόδια στο Ωραιόκαστρο

Λέμε «όχι» στην «πολιορκία» της Θεσσαλονίκης από σταθμούς διοδίων που δυσχεραίνουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού, τονίζει ο ΣΕΘ

Την έντονη αντίθεσή του στη λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων στην εξωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ωραιοκάστρου, εκφράζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Θεσσαλονίκης (ΣΕΘ)- Νέοι Ορίζοντες, Ιωάννης (Στάθης) Φωτιάδης ο οποίος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, από την πρώτη στιγμή είχε αντιδράσει στην κατασκευή του συγκεκριμένου σταθμού. Ο κ. Φωτιάδης κάνει λόγο για αντιαναπτυξιακό μέτρο που θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους επιχειρηματίες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους οι οποίοι χρησιμοποιούν καθημερινά την εξωτερική περιφερειακή οδό για να πάνε στις επιχειρήσεις τους και στις δουλειές τους.

«Είναι αδιανόητο να λειτουργεί ακόμη ένας σταθμός διοδίων σε τόσο μικρή απόσταση από τα Μάλγαρα και τον Λαγκαδά και μάλιστα σε μια περίοδο που μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνουν μάχη για να επιβιώσουν. Είναι τουλάχιστον παράλογο την ώρα που η αγορά ελπίζει σε καλύτερες μέρες και προσπαθεί να ανακάμψει, να επιβάλλεται ακόμη ένα χαράτσι και, μάλιστα, από μια κυβέρνηση η οποία το 2017 από τη θέση της αντιπολίτευσης ζητούσε –δια των βουλευτών της-‘’ την επανεξέταση της σκοπιμότητας δημιουργίας του συγκεκριμένου σταθμού, καθώς και τη λήψη μέτρων αποκατάστασης της αδικίας για τους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο οδικό τμήμα για την καθημερινή τους μετάβαση από τα σπίτια στις εργασίες τους και αντίστροφα’’», σημειώνει ο κ. Φωτιάδης υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «η επιβολή διοδίων στο ύψος του Ωραιοκάστρου θα προκαλέσει σοβαρότατες κυκλοφοριακές παρενέργειες στο κέντρο Θεσσαλονίκης, καθώς πολλοί οδηγοί οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούν την εξωτερική περιφερειακή οδό, θα επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους το κέντρο της πόλης. Επίσης, «θα επιφέρει σημαντικό πλήγμα στην οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής».

«Λέμε “όχι” στην “πολιορκία” της Θεσσαλονίκης από σταθμούς διοδίων που δυσχεραίνουν την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εντός του νομού. Η κοινωνία δεν αντέχει άλλα χαράτσια», προσθέτει ο κ. Φωτιάδης για τη λειτουργία και των υπολοίπων σταθμών διοδίων (πλευρικών και μη) εντός των ορίων του νομού. Παράλληλα χτυπά το «καμπανάκι» για τις συνέπειες που θα έχει το μέτρο στην «ήδη ερημωμένη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου», καθώς «θα λειτουργήσει αποτρεπτικά στην προσέλκυση νέων επενδυτών στην περιοχή».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Φωτιάδη, μέχρι την επανεξέταση της απόφασης από την κυβέρνηση θεωρείται «αναγκαία η άμεση θεσμοθέτηση απαλλαγής από τα τέλη διέλευσης για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του δήμου Ωραιοκάστρου και των γειτονικών δήμων οι οποίοι θα επιβαρυνθούν σημαντικά, καθώς διέρχονται σε καθημερινή βάση από το συγκεκριμένο σημείο».