Skip to main content

Σιδηρόκαστρο: Κόντρα δημάρχου-μητροπολίτη για τη «Μάχη των Οχυρών»

Έριδα της αυτοδιοικητικής με την εκκλησιαστική αρχή στο Σιδηρόκαστρο Σερρών με αφορμή την παραχώρηση της παλιάς λέσχης αξιωματικών.

Το ποσό των 20.000 ευρώ ετησίως ζήτησε ο πρώην υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος από τον δήμαρχο Σιντικής για να παραχωρήσει το κτήριο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Σιδηροκάστρου, το οποίο μένει παρατημένο περισσότερο από 10 χρόνια.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο Radio North 98, ο δήμαρχος Φώτης Δομουχτσίδης , «το ποσό είναι υπέρογκο για τον δικό μας δήμο ο οποίος δεν έχει τόσο αυξημένα έσοδα». Ο δήμος επιδιώκει την παραχώρηση του κτηρίου για να το αξιοποίησει ως μουσείο, ωστόσο ο κ. Καμμένος τον είχε ενημερώσει ότι σύμφωνα με δικό του νομοθέτημα πρέπει να καταβληθεί ως ετήσια αποζημίωση το 5% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Ο κ. Δομουχτσίδης, έχει ανανεώσει το αίτημά του και στον νυν υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο από τον οποίο και περιμένει απάντηση.

Το συγκεκριμένο κτίριο αποτελεί μήλον της Έριδος στο Σιδηρόκαστρο καθώς το διεκδικεί και ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος για να στεγαστούν τα γραφεία της μητρόπολης αλλά και για να στεγαστεί μουσείο εκκλησιαστικών κειμηλίων.

Ο μητροπολίτης, απέστειλε ήδη επιστολή στον υπουργό Άμυνας και αναμένει απάντηση. Ο ίδιος, μιλώντας στο Radio North 98, τάχθηκε κατά της αναβίωσης της μάχης των οχυρών του Ρούπελ, χαρακτηριζοντάς την «ως παρωδία». Άφησε μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν οικονομικά οφέλη για τους ίδιους τους διοργανωτές της εκδήλωσης και ζήτησε από το υπουργείου Εθνικής Άμυνας να διακόψει την διοργάνωσή τους, τονίζοντας ότι ο επίσημος εορτασμός είναι διήμερος και γίνεται από τις 4 ως τις 6 Απριλίου.

Ο δήμαρχος Σιντικής, στον αντίποδα, υπογράμμισε πως η αναβιώση της μάχης προσελκύει πλήθος τουριστών τονώντας οικονομικά την περιοχή και ξεκαθάρισε  ότι η όλη διοργάνωση γίνεται μέσω χορηγών.