Skip to main content

Σεισμός στην Πάργα: Θόλωσαν τα νερά του Αχέροντα! (video)

Οι τεράστιες ποσότητες του νερού που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης στην επιφάνεια βάφτηκαν καφέ από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης

Με έκπληξη αντίκρισαν ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Ευθύμης Λέκκας και οι τοπικές αρχές την εικόνα στις πηγές του ποταμού Αχέροντα, μετά από το σεισμό 5,6 βαθμών, που έπληξε στις 21 Μαρτίου την Ήπειρο.

Οι τεράστιες ποσότητες του νερού που αναβλύζουν από τα έγκατα της γης στην επιφάνεια βάφτηκαν καφέ από τις μεγάλες ποσότητες λάσπης που συμπαρασύρονται στα μεγάλα βάθη.

"Το φαινόμενο είναι εντυπωσιακό", ανέφερε ο καθηγητής, "και δείχνει τις έντονες γεωδυναμικές διεργασίες που γίνονται στο εσωτερικό της γης από τη σεισμική δραστηριότητα".

"Το φαινόμενο μπορεί να ερμηνευτεί από το γεγονός ότι, υπό πίεση υδροφόρος ορίζοντας έσπασε από την διέλευση του σεισμικού ρήγματος, με αποτέλεσμα τα υλικά που προέκυψαν να διαλύονται και να αναβλύζουν μαζί με τα νερά, στις παγκόσμια γνωστές πηγές του Αχέροντα", πρόσθεσε.

"Επισφραγίζεται έτσι με τον πιο πειστικό τρόπο η σύνδεση του Αχέροντα ποταμού με υπόγειες διεργασίες, η σύνδεση των πηγών του ποταμού -κατά την ελληνική μυθολογία- με τον Άδη" τόνισε ο καθηγητής Ευθύμης Λέκκας.