Skip to main content

Θεσσαλονίκη:Αυστραλός αγόρασε σπίτι και βλέπει κάθε μέρα σκουπίδια

Το σοκ που βιώνει ένας ξένος που ζει στην περιοχή της Επανομής βλέποντας σκουπίδια και μπάζα σε ρέματα και παραλίες αλλά και την αντίδραση του δήμου.

Ο Ρόμπερτ Καλντάουι, ένας 59χρονος Αυστραλός, αποφασίζει μετά από ένα ταξίδι στη χώρα μας να αγοράσει ένα σπίτι εδώ στο οποίο να μπορεί να μένει τους περισσότερους μήνες τον χρόνο απολαμβάνοντας το ωραίο κλίμα και τον τρόπο ζωής.

Τον Ιούνιο του 2016 το όνειρο του γίνεται πραγματικότητα και αγοράζει μια μονοκατοικία στην περιοχή της Επανομής, στον δρόμο που συνδέει την Επανομή με τη Νέα Ηράκλεια, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το κύμα, και αποκτάει βίζα οικονομικά ανεξάρτητου πολίτη.

«Το βράδυ όταν κοιμάμαι ακούω τη θάλασσα. Για να αγοράσεις ένα τέτοιο σπίτι στην Αυστραλία, χρειάζεσαι περίπου ένα εκατομμύριο δολάρια», δηλώνει ο ίδιος στη Voria.gr, αναφέροντας πως στην περίπτωση της Επανομής αγόρασε και ανακαίνισε το σπίτι επενδύοντας το σαφώς μικρότερο ποσό των 60.000 ευρώ.

Όλα έβαιναν καλώς και σύμφωνα με τα σχέδια του κ. Καλντάουι μέχρι που ο τελευταίος αποφασίζει να πάει μια βόλτα με το αυτοκίνητό του και να αντικρύσει, όπως χαρακτηριστικά την αποκάλεσε, μια «τριτοκοσμική εικόνα»: κατά μήκος της διαδρομής υπήρχαν παντού σακούλες σκουπιδιών αλλά και παρατημένα ογκώδη αντικείμενα ενώ τα σκουπίδια γύρω από τους υπάρχοντες κάδους απορριμμάτων σχηματίζουν λοφάκια. Πρόκειται πραγματικά για μια εικόνα εγκατάλειψης και αδιαφορίας.

«Πηγαίνοντας με το αυτοκίνητό μου από το σπίτι μέχρι την εκκλησία της Νέας Ηράκλειας αντίκρυσα από πεταμένα στρώματα μέχρι και ένα πλυντήριο ρούχων. Αυτό δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας», σημειώνει ο ίδιος διηγούμενος την ιστορία του. Ωστόσο ο κ. Καλντάουι δεν το έβαλε κάτω, και έκανε αυτό ακριβώς που θα έκανε και στην Αυστραλία: απευνθύνθηκε στον αρμόδιο δήμο, στην περίπτωση του τον δήμο Θερμαϊκού, μέσω email, και ανέφερε την κατάσταση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καλντάουι έστειλε περίπου έξι διαφορετικά email σε διάστημα 2-3 μηνών χωρίς ωστόσο να λάβει απάντηση. Μετά από το διάστημα αυτό και μερικά τηλέφωνα, καταφέρνει να συναντηθεί με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Μάκη Μπίρο. Όπως περιγράφει ο κ. Καλντάουι, ο ίδιος οδήγησε με το αυτοκίνητό του τον κ. Μπίρο στα σημεία στα οποία υπήρχε το πρόβλημα. Ο αντιδήμαρχος του υποσχέθηκε να κάνει κάτι για να διορθωθεί η κατάσταση εφόσον πρώτα του εξήγησε πως είχε προηγηθεί η απεργία των υπαλλήλων στην καθαριότητα.

«Περίμενα κάποιους μήνες μήπως και γίνει κάτι, αλλά δεν άλλαξε τίποτα», τονίζει απογοητευμένος ο κ. Καλντάουι. Ο ίδιος αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα επειδή αφενός του θυμίζει τη Μεσογειακή του κουλτούρα καθώς είναι λιβανέζικης καταγωγής και αφετέρου γιατί ήθελε να έχει ακίνητη περιουσία σε μια ευρωπαϊκή χώρα. Σίγουρα, όπως είπε, τα όσα αντιμετώπιζε μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν φάνταζαν και πολύ ευρωπαϊκά. Και πάλι όμως δεν πτοήθηκε και κατάφερε μετά από αρκετές συνομιλίες να συναντήσει τον ίδιο τον δήμαρχο στο γραφείο του.

«Ένιωθα ότι ήταν σαν θαύμα που με δεχόταν ο δήμαρχος», σημειώνει και αφηγείται στιγμιότυπα από τη συνάντησή του με τον Γιάννη Μαυρομάτη στον οποίο περιέγραψε την κατάσταση. Στην αρχή, όπως εξηγεί ο Καλντάουι, ο δήμαρχος του είπε πως για την κατάσταση αυτή ευθύνεται η νοοτροπία των δημοτών που παρατούν τα ογκώδη παράνομα. «Εξήγησα στον δήμαρχο πως του μιλάω όχι μόνο ως δημότης αλλά και με την ιδιότητά μου ως βιοχημικός. Τόνισα ότι βάζει την υγεία των δημοτών του σε κίνδυνο», είπε. «Τότε ο δήμαρχος σήκωσε το τηλέφωνο και είπε κάποια πράγματα στα ελληνικά. Ζήτησα από τη γραμματέα του να μου μεταφράσει και η ίδια μου αποκρίθηκε ότι ο δήμαρχος ανέλαβε δράση, ζητώντας να απομακρυνθούν οι κάδοι απορριμμάτων. Απόρησα τι θα γίνει τότε με τα σκουπίδια και η γραμματέας ανέφερε ότι ο δήμαρχος το κάνει αυτό γιατί οι δημότες πηγαίνουν και πετούν τα σκουπίδια τους γύρω από τους κάδους απορριμμάτων και για αυτό δημιουργείται αυτή η εικόνα», προσθέτει.

Από πλευράς του ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, μιλώντας στη Voria,gr, δήλωσε πως ο δήμος μετακίνησε τους κάδους στα στενά ώστε να μην φαίνονται από τα διερχόμενα αυτοκίνητα και πως συχνά η αρμόδια υπηρεσία πηγαίνει με φορτηγά ώστε να περισυλλέγει τα ογκώδη που πετούν οι κάτοικοι. Πρόσθεσε μάλιστα πως από τα μέχρι τώρα σχόλια των κατοίκων έχει ακούσει πως οι κινήσεις αυτές είχαν θετικό αποτέλεσμα. 

Σύμφωνα ωστόσο με τον κ. Καλντάουι, η συνάντηση με τον δήμαρχο δεν βελτίωσε την κατάσταση παρά μόνο κατά 5%. Ο ίδιος έστειλε και ένα τελευταίο email τον Μάρτιο, επισυνάπτοντας φωτογραφίας προτείνοντας λύσεις και προσφέροντας να βοηθήσει εθελοντικά ώστε να αλλάξει η νοοτροπία των δημοτών και να καταφέρει ο δήμος να βάλει τάξη στο χάος αυτό. Μέχρι στιγμής, δεν έχει λάβει απάντηση, όπως λέει.

Ο κ. Καλντάουι αποφασίζει τέλος να απευθυνθεί στους γείτονες του, ρωτώντας αν τους ενοχλεί και αυτούς το πρόβλημα που υπάρχει με την καθαριότητα. «Μου είπαν πως κανένας δεν θα ενδιαφερθεί και πως τίποτα δεν θα αλλάξει», σημειώνει.

«Στην αρχή ήμουν ενθουσιασμένος που ήρθα στην Ελλάδα. Καθώς η καταγωγή μου είναι από το Λίβανο, ένιωθα πως η Ελλάδα είναι πολύ κοντά στην κουλτούρα μου. Αλλά έπειτα σοκαρίστηκα από το πόσο αδιάφοροι είναι οι Έλληνες για το περιβάλλον τους και από το πώς οι αρχές δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την υγεία των πολιτών», αναφέρει.

«Τα σκουπίδια αυτά και το πλαστικό καταλήγουν στη θάλασσα. Τα αδέσποτα σκυλιά ξεσκίζουν τις σακούλες, δημιουργούνται λιμνούλες με νερά και απορρίμματα ενώ σε λίγο θα έρθουν και κουνούπια. Πραγματικά είναι επικίνδυνες συνθήκες για τη δημόσια υγεία», υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι νιώθει αηδία κάθε φορά που αντικρύζει την εικόνα των διάσπαρτων σκουπιδιών. 

Τα πολιτισμικά σοκ που βίωνε όμως ο κ. Καλντάουι δεν τελείωσαν στα σκουπίδια, ούτε στις αντιδράσεις της τοπικής αρχής. Ο ίδιος χτύπησε το αυτοκίνητό του οδηγώντας προς τη Νέα Ηράκλεια δύο φορές σε λακκούβες του δρόμου με αποτέλεσμα να καταστραφεί το λάστιχο του και τις δύο φορές. Για αυτό μάλιστα το θέμα, ο κ. Καλτνάουι θα καταθέσει μήνυση κατά του δήμου. Ενώ όταν αποφάσισε να πάει από το σπίτι του στη θάλασσα, πέρασε μέσα από τα χόρτα και τον τσίμπησε ένα φίδι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν περίμενε καμιά δημοτική αρχή να λάβει δράση, αλλά ο ίδιος ξόδεψε 1.000 ευρώ και έφτιαξε ένα τσιμεντένιο μονοπάτι που ενώνει το σπίτι του αλλά και όλα τα σπίτια του δρόμου με την ακτή. 

Ο 59χρονος Αυστραλός αναφέρει πως βρίσκει απαράδεκτο στη σημερινή εποχή, σε μια όμορφη χώρα όπως η Ελλάδα, να φέρονται στους πολίτες με τέτοιο τρόπο. Συνηθισμένος από την κουλτούρα στην Αυστραλία, χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή τρομερή και σημειώνει πως στη Μελβούρνη δεν χρειάζονται περισσότερες από δύο ώρες για να έρθει η υπηρεσία καθαριότητας και να περισυλλέξει σκουπίδια για τα οποία δέχθηκε παράπονα από τους πολίτες. 

Διευκρινίζει πως αν δεν διορθωθεί η κατάσταση στην περιοχή της Επανομής, η οποία διαρκεί περίπου δύο χρόνια τώρα, θα σκεφτεί άμεσα να πουλήσει το σπίτι, το οποίο με τόσο μεράκι και αγάπη έχει φτιάξει, και να αγοράσει ένα άλλο στη Νότια Ελλάδα. Εξάλλου ο ίδιος πλέον είναι Έλληνας πολίτης με βίζα D και επιμένει «ελληνικά», λέγοντας πως είναι γοητευμένος από την κουλτούρα της χώρας μας με την οποία νιώθει μια ιδιαίτερη σύνδεση καθώς και ο ίδιος είναι Μεσόγειος, όπως αναφέρει.

Πόσοι ακόμα όμως όπως ο Ρόμπερτ Καλντάουι θα συνεχίσουν να επενδύουν στη χώρα και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, όταν οι δημοτικές αρχές δεν μπορούν να λύσουν βασικά προβλήματα όπως η καθαριότητα και μάλιστα σε περιοχές που θέλουν να ενδυναμώσουν το τουριστικό και φιλοεπενδυτικό προφίλ τους;

Στα μάτια ενός κατοίκου της Θεσσαλονίκης, οι φωτογραφίες που απέστειλε ο νεοφερμένος κάτοικος μπορεί να μην προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση καθώς αποτελεί καθημερινή εικόνα σε πολλές περιοχές. Οι άνθρωποι που έρχονται από διαφορετικές χώρες και πολιτιστικά υπόβαθρα γίνονται όμως αμέσως ο σκληρός καθρέφτης μιας πραγματικότητας που συχνά απέχει παρασάγγας από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και προκαλεί απογοήτευση. 

Οι άνθρωποι που αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, να βγάλουν βίζα και να ζήσουν εδώ εκτιμώντας την ομορφιά της χώρας μας δεν αποτελούν μόνο ένα εργαλείο τόνωσης της τοπικής και εθνικής οικονομίας αλλά και μια ευκαιρία να δούμε κατάματα και να διορθώσουμε τις παθογένειες που μας κάνουν συχνά να μοιάζουμε «τριτοκοσμική χώρα».