Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Με το έτσι θέλω μένει στη μέση του δρόμου στη Σταυρούπολη

Ένα ακίνητο φρακάρει κυριολεκτικά έναν κεντρικό δρόμο στη Σταυρούπολη - Η παράλογη ιστορία και η δικαστική προσφυγή του δήμου Παύλου Μελά

Να δοθεί τέλος σε έναν δικαστικό γολγοθά δεκαετιών ελπίζει η διοίκηση του δήμου Παύλου Μελά σχετικά με την απομάκρυνση του ακινήτου που βρίσκεται δίπλα στο κλειστό γυμναστήριο της Σταυρούπολης.

Μια ιστορία ελληνικής... τρέλας έχει επιτρέψει το συγκεκριμένο κτήριο, που βρίσκεται κυριολεκτικά καταμεσής της οδού Καραολή και Δημητρίου, να παραμένει άθικτο, ενώ μέσα σε αυτό διαμένει ιδιώτης ο οποίος διεκδίκησε μέχρι και δικαίωμα χρησικτησίας

Η ιστορία ξεκινά πριν από μια 40ετία περίπου όταν στο συγκεκριμένο κτήριο βρίσκονταν τα πρώτα αποδυτήρια του γηπέδου του Παύλου Μελά. Ο σημερινός καταληψίας του ακινήτου, εργαζόταν ως φύλακας του γηπέδου και από τη στιγμή που χτίστηκαν καινούργια αποδυτήρια, χρησιμοποιεί το παλιό οίκημα ως κατοικία.

Αυτό ωστόσο με την οικιστική ανάπτυξη στην περιοχή άρχισε να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων, αφού το οίκημα βρισκόταν κυριολεκτικά μέσα στη χάραξη της οδού Καραολή και Δημητρίου.

Το αποτέλεσμα είναι ο δρόμος με κατεύθυνση που οδηγεί προς την οδό Λαγκαδά να στενεύει σε ένα ρεύμα, ενώ παράλληλα τοποθετήθηκε και μπάρα όπως αυτές που υπάρχουν στις εθνικές οδούς ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κάποιο όχημα να εισέλθει μέσα στο σπίτι.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η τότε διοίκηση του δημάρχου Σταυρούπολης Σπύρου Μπαρούτα επιχείρησε με διακανονισμό να πείσει τον καταπατητή να αποχωρήσει από το οίκημα, προσφέροντας διαμέρισμα με κοινωνικό συντελεστή.

Ο διαμένων πρώην φύλακας του γηπέδου ωστόσο αρνήθηκε να αποχωρήσει, οδηγώντας μοιραία την κατάσταση στις δικαστικές αίθουσες. Η διοίκηση του Σάββα Σερασίδη πριν από λίγα χρόνια επιχείρησε να απομακρύνει τον καταπατητή με το μέτρο της διοικητικής αποβολής. Ούτε τότε ομως επετεύχθη κάτι, αφού ο διαμένων επικαλέστηκε δικαίωμα χρησικτησίας, καθώς διέμενε για πολλά χρόνια στον χώρο.

Και ενώ η υπόθεση πάγωσε για λίγα χρόνια, διαπιστώθηκε από τις τελευταίες διοικήσης του δήμου (που στο μεταξύ είχε γίνει δήμος Παύλου Μελά) ότι δικαίωμα χρησικτησίας σε ακίνητο που ανήκει σε  ΟΤΑ δεν υφίσταται.

Η υπόθεση οδηγήθηκε στα δικαστήρια, με τον δήμο Παύλου Μελά να επιδιώκει την έξωση του καταπατητή. Η πρωτόδικη απόφαση δικαίωσε τον δήμο, ωστόσο ο διαμένων άσκησε έφεση, η οποία εκδικάστηκε χθες.

«Ελπίζουμε να υπάρχει θετική έκβαση στη μακροχρόνια αυτή περιπέτεια του δήμου», επισημαίνει στη Voria.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Παύλου Μελά Κώστας Πάντσης.

Εάν και η δευτεροβάθμια απόφαση είναι υπέρ του δήμου, αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες κατεδάφισης του συγκεκριμένου κτηρίου που εμφανίζει προβλήματα στατικότητας. Στη συνέχεια το συγκεκριμένο κομμάτι αναμένεται να αποδοθεί στην κυκλοφορία, απελευθερώνοντας έναν αναίτια φρακαρισμένο δρόμο.