Skip to main content

Στην Πιερία ξαναγεννιούνται τα μυθικά κρασιά του Ολύμπου

Νέοι οινοποιοί αναπτύσσουν τον κλάδο δυναμικά δημιουργώντας ποιοτικά κρασιά τα οποία κερδίζουν διακρίσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων

Στη σκιά του Ολύμπου στα εύφορα χώματα της Πιερίας, όπου πριν από χιλιάδες χρόνια ευδοκίμησε το αγριάμπελο και μία από τις πρώτες ήμερες ποικιλίες για την παραγωγή κρασιού, η κομπολογούλα, γεννιέται ξανά, τα τελευταία χρόνια, η αμπελοκαλλιέργεια. Νέοι οινοποιοί αναπτύσσουν τον κλάδο δυναμικά δημιουργώντας ποιοτικά κρασιά τα οποία κερδίζουν διακρίσεις εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Αν και η Πιερία ήταν από παλιά οινοπαραγωγός περιοχή, οι περισσότερες καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη φυλλοξήρα τις δεκαετίες του '20 και του '30, ενώ τη δεκαετία του '90 εγκαταλείφθηκε εντελώς η αμπελοκαλλιέργεια. Το 2004  ο Γιώργος Αδάμου ξεκίνησε την παραγωγή εμφιαλωμένου κρασιού στην Πύδνα(Κίτρος) και σιγά-σιγά τον ακολούθησαν και άλλοι Πιεριώτες. Το 2008 θεσπίστηκε στην περιοχή η ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ενδειξης (ΠΓΕ) δίνοντας ταυτότητα στα κρασιά της Πιερίας.

Σήμερα στο νομό Πιερίας καλλιεργούνται αμπελώνες συνολικής έκτασης άνω των 2.000 στρεμμάτων, δραστηριοποιούνται περίπου 15 οινοποιοί, ενώ η παραγωγή εκτιμάται ότι ξεπερνά τις 200.000 φιάλες.

Κελάρι Αδάμου

Ο Γιώργος Αδάμου ήταν ο πρώτος που ασχολήθηκε με την εμφιάλωση κρασιού στην Πιερία το 2004. Στα 60 ιδιόκτητα στρέμματα στο Κίτρος, έναν τόπο με παράδοση στην καλλιέργεια του αμπελιού και την παραγωγή κρασιού, καλλιεργεί ξένες ποικιλίες καθώς και τις ελληνικές Ροδίτη και Μοσχάτο. Διαθέτει επτά ετικέτες -με κυρίαρχη τη Vasilissa- που έχουν κερδίσει πολλά μετάλλια σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στο Berliner Wein Trophy του 2016 το Δεσποτικό κέρδισε χρυσό μετάλλιο και η Vasilissa αργυρό.

 

Το Κελάρι Αδάμου εμφιαλώνει περίπου 30.000 φιάλες και ασκούς σε 5λιτρα και πραγματοποιεί και λίγες εξαγωγές(10%) σε Γερμανία και Αυστρία. Το οινοποιείο βρίσκεται μέσα στο Κίτρος δίπλα στην ταβέρνα του κ.Αδάμου, που υπόσχεται πολλές απολαύσεις. Εντυπωσιακό είναι και το κελάρι του οινοποιείου όπου φυλάσσονται βαρέλια πελατών καθώς και 25.000 φωτογραφίες επισκεπτών.

Κτήμα Κίτρους

Ο μηχανολόγος μηχανικός Γιώργος Γαρυπίδης μαζί με την οικογένειά του φύτευσαν τα πρώτα αμπέλια το 2008 ξεκινώντας με 30 στρέμματα στην Πύδνα Πιερίας και στα μέσα του 2012 το Κτήμα Κίτρους παρουσίασε τα πρώτα του κρασιά. Σήμερα σε 50 στρέμματα ο κ.Γαρυπίδης καλλιεργεί τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Syrah, μια παλιά χαμένη ελληνική ποικιλία, την Aglianico και πειραματικά την ποικιλία της Κεντρικής Ιταλίας Verdicchio. Το Κτήμα Κίτρους παράγει λίγο λιγότερες από 30.000 φιάλες ετησίως με τις εξαγωγές να αποτελούν περίπου 30-35% των συνολικών πωλήσεων. Στην παρούσα φάση κατασκευάζεται το μικρό οινοποιείο στην καρδιά του αμπελώνα.

Όπως αναφέρει στη Voria.gr ο κ.Γαρυπίδης, στόχος είναι η αύξηση των αμπελώνων και της παραγωγής χωρίς να ξεπεράσει, ωστόσο, τις 100.000 φιάλες. «Θέλουμε να μείνουμε ένα boutique οινοποιείο επενδύοντας στην ποιότητα», σημειώνει χαρακτηριστικά.



Κτήμα Κούρτη-Οινόβιον

Το Κτήμα του Απόστολου Κούρτη ξεκίνησε το 2008 στην Ράχη Πιερίας, ένα χωριό μόλις 500 κατοίκων γνωστό για τα κεράσια του στα ΒΔ του Ολύμπου. Τα πρώτα αμπέλια φυτεύτηκαν το 1997 στο πρώην καπνοχώραφο της οικογένειας και σήμερα το Κτήμα Κούρτη μετρά 60 στρέμματα αμπελώνων αποκλειστικά βιολογικής καλλιέργειας. Εκεί ο Απόστολος Κούρτης καλλιεργεί τις ξένες ποικιλίες Trebbiano, Syrah, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon και τις ελληνικές Ασύρτικο και Ξινόμαυρο. Εµφιαλώνει, σε πέντε διαφορετικές ετικέτες, περίπου 20.000 φιάλες οίνου στο µικρό αλλά πολύ ζεστό ιδιόκτητο επισκέψιμο οινοποιείο. Περίπου 25% της παραγωγής εξάγεται σε Ιταλία, Ελβετία και Γερμανία.

Οι πρώτες διεθνείς διακρίσεις για το Κτήμα Κούρτη ήρθαν το 2011, με το ασημένιο μετάλλιο στο διαγωνισμό των Βρυξελλών για το Cabernet Sauvignon του 2008. Από τότε τα κρασιά του Κτήματος έχουν κερδίσει πολλές ακόμη διεθνείς διακρίσεις με την πλέον πρόσφατη τη βράβευση με χρυσό μετάλλιο του ερυθρού ξηρού Οίνου Οινόβιον 2013 στο Βerliner Wein Trophy τον περασμένο Φεβρουάριο.

Κτήμα Πιερία Ερατεινή

Δύο καταξιωμένοι οινολόγοι ο Παύλος Αργυρόπουλος και ο Ανδρέας Πάντος δημιούργησαν το 2006 το Κτήμα Πιερία Ερατεινή στις λοφοπλαγιές γύρω από το γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό. Στον παραδοσιακό αμπελώνα της Μονής του Αγίου Διονυσίου καλλιεργούν σε 150 στρέμματα τις ελληνικές ποικιλίες, όπως Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Κολινδρινό, Ξινόμαυρο αλλά τις διεθνώς αναγνωρισμένες, Chardonnay, Syrah και Cabernet Sauvignon.  Διαθέτει πέντε ταμπέλες, το κόκκινο Γυμνό Βασιλιά, τις ερυθρές και λευκές Ερατεινές Ευχές, την Γλυκιά Μαλαγουζιά, και τον πορτοκαλί οίνο Μαλαγουζιά ΜΕΤΑ, έναν οίνο ελεγχόμενης οξειδωτικής οινοποίησης.

Η Πιερία Ερατεινή, η οποία έχει επιβραβευτεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις, παράγει 70.000 φιάλες και πραγματοποιεί περίπου το 60% των πωλήσεών της στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε ΗΠΑ, Γερμανία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Στην παρούσα φάση, βρίσκεται υπό κατασκευή το επισκέψιμο οινοποιείο στον Κολινδρό, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν τον επόμενο τρύγο.


Κτήμα Χρυσοστόμου

Ο αμπελώνας της οικογένειας Χρυσοστόμου βρίσκεται στο Κίτρος. Τα αδέρφια Νίκος και Ηλίας Χρυσοστόμου έκαναν το 2005 επάγγελμα την ερασιτεχνική ασχολία του πατέρα τους και σήμερα έχουν 125 στρέμματα με ξενικές και ελληνικές ποικιλίες.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λημνιώνας, Ξινόμαυρο από ερυθρές και Sauvignon Blanc, Chardonnay, Μαλαγουζιά και Ασύρτικο από λευκές. Οι αδερφοί Χρυσοστόμου εμφιαλώνουν περίπου 40.000 φιάλες ετησίως σε οκτώ ετικέτες με το 70% της παραγωγής να κατευθύνεται στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο να κατευθύνεται σε Αγγλία, Βέλγιο, Γερμανία και Κύπρο.

 

Στα σχέδια του Κτήματος Χρυσοστόμου είναι η παραγωγή κρασιού από λιαστά σταφύλια καθώς και ιδιαίτερες εμφιαλώσεις. Το καλαίσθητο οινοποιείο τους άρχισε να κατασκευάζεται το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2007.

Κτήμα Παπαγιαννούλη

Ο Κώστας Παπαγιαννούλης και ο γιος του Δημήτρης μπήκαν στην αμπελοκαλλιέργεια το 1999 και δέκα χρόνια αργότερα ξεκίνησαν το οινοποιείο τους που βρίσκεται μέσα στον αμπελώνα των 20 στρεμμάτων στο 2ο χλμ Κατερίνης-Ν.Κεραμιδίου. Καλλιεργούν τις ποικιλίες Merlot, Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon και Syrah.

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Παπαγιαννούλη, το 2010 έγινε η πρώτη οινοποίηση και σήμερα το Κτήμα Παπαγιαννούλη εμφιαλώνει 15.000 φιάλες. Διαθέτει πέντε διαφορετικές ετικέτες, το Keramos κόκκινο, ροζέ, κόκκινο ημίγλυκο και λευκό και έναν αξιοπρόσεκτο γλυκό οίνο τύπου σανγκρία.

 

Κτήμα Ξηρομερίτη

Tο Κτήμα Ξηρομερίτη βρίσκεται στον οικισμό νέου Άνω Αγίου Ιωάννη 3 χλμ βορειοδυτικά της Κατερίνης στους πρόποδες των Πιερίων και είναι δημιούργημα του δικηγόρου Σπύρου Ξηρομερίτη. Από το 2010 τα παιδιά του, Χριστίνα και Αλέξανδρος ξεκίνησαν την αναβίωση του μικρού οικογενειακού αμπελώνα, σε ένα ιδανικό οικοσύστημα για την καλλιέργεια του αμπελιού, φυτεύοντας τον πρώτο αμπελώνα 10 στρεμμάτων με ποικιλίες Syrah. Merlot, Cabernet , Sauvignon Blanc και Aγιωργήτικο. Ταυτόχρονα επιδίωξαν την φύτευση νέων αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες σε συνδυασμό με τις σπουδές του Αλέξανδρου στην οινολογία- τεχνολογία ποτών στο ΤΕΙ Δράμας.

Το 2012 μέσα στο χώρο των αμπελώνων δημιουργήθηκε το οινοποιείο εμφιαλωτήριο του «κτήματος» από την Χριστίνα και έγινε η πρώτη οινοποίηση – εμφιάλωση της πρώτης ετικέτας του Kτήματος με την ονομασία «Ξηρομερίτης» με ποικιλίες Syrah. Merlot, cabernet, sauvignon blank και αγιωργήτικο. Σήμερα, ο ιδιόκτητος αμπελώνας φτάνει τα 20 περίπου στρέμματα. Aπό το οινοποιείο εμφιαλώνονται περίπου 15.000 φιάλες και κυκλοφορούν πέντε ετικέτες του «Κτήματος» που είναι: το ερυθρό γλυκό «Christy»,  το ξηρό ερυθρό «παραδοσιακός», το κρασί παλαίωσης «ξηρομερίτης»  ΠΓΕ, ημίγλυκο ερυθρό «Αφροδίτη»   και το λευκό «ξηρομερίτης». Παράλληλα παράγονται και τα γνήσια αποστάγματα διπλού βρασμού τσίπουρου με ή χωρίς γλυκάνισο σύμφωνα με τους  παραδοσιακούς τρόπους.

Η Χριστίνα και ο Αλέξανδρος ξεκίνησαν και μια παράλληλη οικογενειακή μονάδα παραγωγής παραδοσιακών γλυκών του κουταλιού και μαρμελάδων, επιλέγοντας φρούτα του κτήματος και άλλων τοπικών παραγωγών, χρησιμοποιώντας αγνά υλικά, χωρίς συντηρητικά,  με  παλιές συνταγές διατηρώντας την παράδοση. Το 2013 δημιουργήθηκε ένας ξεχωριστός χώρος στο κέντρο της Κατερίνης (Ξηρομερίτου 4) όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν τα προϊόντα του Κτήματος.

Κτήμα Μυθικό Βουνό

Στο Λιτόχωρο, στη σκιά του Ολύμπου η οικογένεια Γραμματόση στο Λιτόχωρο Πιερίας εγκατέστησε έναν πρότυπο αμπελώνα 150 στρεμμάτων με ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Αγιωργίτικο, Ασύρτικο, Μαλαγουζιά. Από τα σταφύλια αυτά παράγονται οι ετικέτες Μυθικό Βουνό.

Αξιόλογη παρουσία με ποιοτικούς οίνους έχουν και ο Νίκος Μάνος στην Κονταριώτισσα με το Asteri, ο Ιωακείμ Μαυρίδης στην Παλιόστανη, ο Γιάννης Κακουλίδης στη Σφενδάμη κ.ά.