Skip to main content

Ξηροί καρποί από τη Θεσσαλονίκη σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή

Η εταιρεία Αφοι Μενεξόπουλοι Dryfo εξάγει το 40% των προϊόντων της σε 32 αγορές - Η νέα επένδυση για να καλυφθούν οι στόχοι του 2022.

Έντονα εξαγωγικός είναι, πλέον, ο προσανατολισμός της εταιρείας Αφοι Δ. Μενεξόπουλοι ΑΒΕΕ, που εδώ και σχεδόν 70 χρόνια –από το 1951- δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στους τομείς της εμπορίας και τυποποίησης ξηρών καρπών, φρούτων και μπαχαρικών. Διότι μπορεί πολλοί Θεσσαλονικείς να γνωρίζουν το κατάστημα λιανικής της εταιρείας, που βρίσκεται από το 1960 στη γωνία των οδών Βασ. Ηρακλείου και Κατούνη, αλλά η εταιρεία διαθέτει μεταποιητικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι, οι οποίες επεκτείνονται συνεχώς για να εξυπηρετήσουν στον στρατηγικό στόχο της διοίκησης της εταιρίας για ενίσχυση της εξωστρέφειας.

Σύμφωνα με τον διευθύνονται σύμβουλο της Αφοί Δ. Μενεξόπουλοι ΑΒΕΕ κ. Παναγιώτη Μενεξόπουλο, «η εξωστρέφεια είναι βασικός όρος ανάπτυξης μιας ελληνικής παραγωγικής εταιρίας, καθώς η εσωτερική αγορά αφενός είναι εξ’ ορισμού περιορισμένη στους περίπου δέκα εκατ. καταναλωτές και αφετέρου έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης και της οικονομικής ύφεσης». Η εταιρεία σήμερα εξάγει το 40% των προϊόντων της με τον διακριτικό τίτλο «Dryfo» σε 32 αγορές –κυρίως στην Ευρώπη και τις αραβικές χώρες, αλλά στόχος είναι μέχρι το 2022 οι εξαγωγές να καλύπτουν το 65% του τζίρου. Το 2019 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας θα διαμορφωθεί στα 45 εκατ. ευρώ, με στόχο τα 55 εκατ. έως το 2022.

Γι’ αυτό τον λόγο η εταιρεία ολοκληρώνει μέχρι το τέλος του χρόνου επενδύσεις 3,5 εκατ. ευρώ για την καθετοποίηση, την αύξηση της παραγωγής, τους αυτοματισμούς, αλλά και την απόκτηση πιστοποιητικών ποιότητας παγκόσμιας εμβέλειας. 

Αυτή τη στιγμή η Αφοί Δ. Μενεξόπουλιοι ΑΒΕΕ διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στο Καλοχώρι συνολικού εμβαδού 7.000 τετρ. μέτρων, σε οικόπεδο 12 στρεμμάτων, ενώ απασχολεί συνολικά 90 εργαζομένους. Εισάγει πρώτη ύλη σε ποσοστό 85% από το εξωτερικό –απ’ όλο τον κόσμο, όπως σημειώνει ο κ. Μενεξόπουλος-, ενώ το 15% προέρχεται από την ελληνική αγροτική παραγωγή, ποσοστό που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να βελτιώσει. Επίσης, είναι κάτοχος μεταποιητικών εγκαταστάσεων στη Μολδαβία, όπου παράγεται καρυδόψιχα σε σημαντικές ποσότητες, αλλά η τύχη της συγκεκριμένης δραστηριότητας αναμένεται να κριθεί μέχρι τα τέλη του 2019. Όπως σημειώνει ο κ. Μενεξόπουλος, ο οποίος είναι εκλεγμένος στη διοίκηση τόσο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, όσο και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, το ενθαρρυντικό είναι ότι ήδη στην εταιρεία έχει εισέλθει η τρίτη γενιά της οικογένειας στο πρόσωπο των δύο παιδιών του, του Δημήτρη και του Αλέξανδρου.