Skip to main content

Τα αγριογούρουνα επέστρεψαν στο Πανόραμα-Έκκληση φορέων στους πολίτες

Νέο κοπάδι αγριογούρουνων γεννά ανησυχίες στην περιοχή. Σε συναγερμό οι αρμόδιοι φορείς. Τι πρέπει να προσέχουν οι πολίτες.

Συναγερμός έχει σημάνει σε όλους τους αρμόδιους για την επανεμφάνιση μεγάλου αριθμού αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη και ειδικά σε περιοχές του Πανοράματος.

Το δασαρχείο Θεσσαλονίκης και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη έγιναν αποδέκτες ακόμη ενός περιστατικού με την εμφάνιση κοπαδιού αγριογούρουνων πριν από λίγες μέρες στην ίδια περιοχή.

Στο συγκεκριμένο περιστατικό η άμεση επέμβαση μετά τις καταγγελίες των κατοίκων είχε αποτέλεσμα. Το κοπάδι παγιδεύτηκε σε ειδικά κλουβιά και απομακρύνθηκε με ασφάλεια, όμως η ανησυχία είναι πλέον εμφανής.

Γι' αυτό και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες να μην ταΐζουν τα αγριογούρουνα και να μην αφήνουν τροφή σε εμφανή σημεία εντός του αστικού ιστού.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος, Μιχάλης Τζόλλας, απηύθυνε την ίδια έκκληση και υπενθύμισε ότι για τους παραβάτες προβλέπονται και κυρώσεις από το δασαρχείο, καθώς ισχύει η σχετική απαγόρευση.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, τόνισε ότι τα αγριογούρουνα εμφανίστηκαν στο κέντρο του Πανοράματος, στον λόφο Ανάληψης. «Ως δήμος ενημερώνουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες, αλλά δεν έχουμε την αρμοδιότητα λήψης μέτρων. Έχουμε ήδη στείλει πάνω από 15 επιστολές στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, όπου επισημαίνουμε τόσο το πρόβλημα, όσο και τους κινδύνους που εγκυμονεί η παρουσία αγριογούρουνων σε αστική περιοχή», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα από την παρουσία των αγριογούρουνων είναι η τρομοκράτηση των πολιτών, η πρόκληση ατυχημάτων, αλλά και η καταστροφή κήπων και καλλιεργειών και οι ζημιές σε περιουσίες.

Το δασαρχείο έχει εκδώσει εγκύκλιο με συστάσεις προς τους πολίτες, ώστε να προφυλαχτούν. Σε αυτές περιλαμβάνεται η περίφραξη και ασφάλιση των κήπων, το δέσιμο των σκυλιών και η μη χορήγηση ή εναπόθεση τροφής για τα αγριογούρουνα. Από την πλευρά του ο δήμος ενημερώνει διαρκώς τους κατοίκους.

Φωτογραφία αρχείου