Skip to main content

Τα δίχτυα της Μηχανιώνας απλώνονται στις θάλασσες του κόσμου

Από τον «διοπάκο» που άνοιξε το 1958 κατάστημα πώλησης διχτυών στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης στην εξωστρεφή και καινοτόμα Δίοπας.

Ήταν 60 και πλέον χρόνια πριν όταν ο «διοπάκος» Ιωακείμ Διαμαντίδης άνοιξε στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης το κατάστημα από όπου πωλούσε δίχτυα στους ψαράδες της περιοχής. Σήμερα, οι γιοι του Σίμος και Γιώργος, αλλά και ο εγγονός του, Ιωακείμ, είναι επικεφαλής της Δίοπας ΑΕ, μίας καθετοποιημένης μονάδας παραγωγής και εμπορίας διχτύων τόσο για αλιεία και ιχθυοκαλλιέργεια όσο και αθλητικά, με κορυφαία χαρακτηριστικά την καινοτομία και την εξωστρέφεια.

Το πρώτο κατάστημα και... ο ΠΑΟΚ

Ο Ιωακείμ Διαμαντίδης, αφότου απολύθηκε από το Ναυτικό έχοντας αποκτήσει τον βαθμό «δίοπος» και το παρατσούκλι «διοπάκος», και με εμπειρία στο ψάρεμα, άνοιξε το 1958 στη Νέα Μηχανιώνα κατάστημα για να προμηθεύει με δίχτυα που εισήγαγε κυρίως από την Ιαπωνία τους ψαράδες της Θεσσαλονίκης.

Το 1982, μετά τον θάνατό του, ανέλαβε την επιχείρηση ο γιος του, Σίμος, και δημιούργησε τη φίρμα «Δίοπας». Λόγω της ανάπτυξης της αλιείας και του εκσυγχρονισμού των σκαφών δημιουργήθηκε η ανάγκη για περισσότερα και ισχυρότερα δίχτυα. Έτσι, ξεκίνησε η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων διχτυών, τα οποία, μεταποιούνταν ως ένα βαθμό στις εγκαταστάσεις της εταιρείας με την εισαγωγή φελλού και μολυβιού.

Την ίδια εποχή άρχισε να δημιουργείται στη χώρα μας και η ιχθυοκαλλιέργεια, η οποία κατανάλωνε μεγάλες ποσότητες διχτυών, που εισάγονταν τότε κατά κύριο λόγο από την Ιταλία.



Η ανάπτυξη κατά τη δεκαετία του 1980 της κουλτούρας των σπορ, με τη δημιουργία αθλητικών γηπέδων διαφόρων αθλημάτων, «άνοιξε» μία ακόμη αγορά για τη Δίοπας. Παρότι τα αθλητικά δίχτυα αποτελούν ένα μικρό μόνο μέρος του κύκλου εργασιών της έχει σημαντικούς πελάτες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η εταιρεία κατασκεύασε τα προστατευτικά δίχτυα που κάλυψαν τις εξέδρες στο γήπεδο της Τούμπας στον πρόσφατο αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό για το πρωτάθλημα της Super League.



Η ανάπτυξη των εγκαταστάσεων και η καθετοποίηση της παραγωγής

Επόμενος σταθμός της Δίοπας ήταν η δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων στη ΒΙΠΕ Μηχανιώνας. Σήμερα η εταιρεία, με τις επεκτάσεις που έχουν γίνει, διαθέτει χώρο 10.000 τμ. Μάλιστα, σε εξέλιξη είναι η κατασκευή νέου χώρου, κοντά στον υφιστάμενο, ίδιας έκτασης, που δημιουργείται με στόχο την αύξηση της παραγωγής που φέρνει η συνεχής διεθνοποίηση της εταιρείας. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των τριών εκατ. ευρώ, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 1,5-2 χρόνια, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που έχει επενδύσει στις υποδομές της η εταιρεία στα 10 εκατ. ευρώ.

Με την έλευση στην εταιρεία το 2013 της νέας, τρίτης, γενιάς, του Ιωακείμ Διαμαντίδη, που πήρε το όνομα του παππού του, ξεκίνησε η προσπάθεια καθετοποίησης της παραγωγής. Ενώ μέχρι τότε το δίχτυ εισαγόταν σχεδόν έτοιμο και γινόταν μία μερική μεταποίηση, πλέον η Δίοπας παράγει δίχτυα από το μηδέν. Εισάγει το νήμα κατά κύριο λόγο από χώρες της Άπω Ανατολής καθώς δεν παράγεται στην Ελλάδα και δημιουργεί τα προϊόντα της με έναν συνδυασμό τεχνολογίας αιχμής και παραδοσιακής τέχνης.

Τα αλεξίσφαιρα δίχτυα και η καινοτομία για διπλασιασμό των ψαριών

Το 2016 η εταιρεία ξεκίνησε την παραγωγή των αλεξίσφαιρων διχτυών. Πρόκειται για ένα προϊόν που επιτρέπει στους ψαράδες να μειώσουν την κατανάλωση πετρελαίου κατά περίπου 20%, καθώς είναι πιο ανθεκτικό και ελαφρύ, ενώ αντίστοιχη είναι η εξοικονόμηση του κόστους διαχείρισης στις ιχθυοκαλλιέργειες με τη χρήση των συγκεκριμένων διχτυών.

Ακόμη, η Δίοπας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δημιούργησε το 2015 μία διεθνώς κατοχυρωμένη πατέντα. Πρόκειται για το δίχτυ-πυραμίδα, μία απλή κατασκευή, αλλά παράλληλα μία σπουδαία ανακάλυψη, η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να αυξήσει τον πληθυσμό των ψαριών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, από το ένα εκατ. αβγά που γεννάει ένα ψάρι καταφέρνουν να επιβιώσουν μέχρι την ενηλικίωση μόλις 5 ζεύγη, ή 10 μονάδες, καθώς τα υπόλοιπα καταλήγουν ως τροφή για τα μεγαλύτερα ψάρια. Με την κατασκευή του συγκεκριμένου διχτυού, το νέο ψάρι μπορεί να βρει τροφή και να αναπτυχθεί  αποφεύγοντας τους θηρευτές, καθώς το δίχτυ του δίνει τη δυνατότητα να μπαινοβγαίνει και να προφυλάσσεται.



Το καινοτόμο δίχτυ έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα στον ΟΒΙ και από το 2017 υπάρχουν πειραματικά αποτελέσματα που αποδεικνύουν ότι όχι απλώς λειτουργεί, αλλά μπορεί να διπλασιάσει τον πληθυσμό των ψαριών στις θάλασσες. Αυτό που μένει για να μπει σε παραγωγή είναι να λάβει έγκριση από τα αρμόδια υπουργεία. Ήδη, πάντως, έχουν προσεγγίσει τη Δίοπας διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως αντιστάθμισμα στη ζημιά που προκαλούν στον βυθό της θάλασσας κατά την εξόρυξη του πετρελαίου.

Οι στόχοι για περαιτέρω εξωστρέφεια και μία σημαντική κοινωνική δράση

Η Δίοπας ΑΕ εξάγει σήμερα το 20% περίπου της ετήσιας παραγωγής της, με αυξητικές τάσεις κάθε χρόνο. Οι κυριότερες αγορές υποδοχής των προϊόντων της είναι χώρες των Βαλκανίων, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, ενώ ως δυναμικότερη αγορά θεωρείται αυτή της Σαουδικής Αραβίας.

Ο στόχος της εταιρείας είναι να ενισχύσει τις εξαγωγές της σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπως η Τυνησία, η Αλγερία, η Αίγυπτος και το Μαρόκο, όπου παρατηρείται σημαντική ανάπτυξη της ιχθυοκαλλιέργειας.

Παράλληλα, η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων», μέσω του οποίου χρηματοδοτεί μέρος της συμμετοχής της σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις. Στα σχέδιά της είναι η συμμετοχή σε εκθέσεις στη Νορβηγία, στις ΗΠΑ, στον Καναδά, σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Σημαντικότεροι ανταγωνιστές της Δίοπας, που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά, είναι μεγάλες εταιρείες από τη Νορβηγία, τις χώρες της Άπω Ανατολής και την Ιταλία.

Αξίζει να αναφερθεί μία σημαντική κοινωνική δράση της εταιρείας, μέσω της οποίας ανοίγει θέσεις εργασίας για ανέργους της περιοχής. Συγκεκριμένα, συμμετέχει στον Πολιτιστικό Σύλλογο Μηχανιώνας, όπου στέλνει εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο εθελοντικά διδάσκει στις άνεργες γυναίκες του Συλλόγου την τέχνη της παραδοσιακής ραφής των διχτυών. Μάλιστα, τα τελευταία δύο χρόνια, μέσω της συγκεκριμένης δράσης έχουν βρει δουλειά 20 γυναίκες της Μηχανιώνας, που αποτελούν το 1/4 του συνόλου των 80 εργαζομένων της εταιρείας.

Η Δίοπας ΑΕ συμμετέχει στον β’ κύκλο του προγράμματος «ΟΠΑΠ Forward» το οποίο υλοποιείται σε συνεργασία με τον διεθνή μη κερδοσκοπικό οργανισμό Endeavor. Η υποστήριξη που παρέχει στις συμμετέχουσες επιχειρήσεις περιλαμβάνει: ολοκληρωμένη καθοδήγηση μέσω ενός δικτύου επιτυχημένων επιχειρηματιών και υψηλόβαθμων στελεχών της αγοράς, εκπαιδευτικά σεμινάρια σε τομείς όπως η στρατηγική, η διαχείριση οικονομικών και ανθρώπινου δυναμικού, το marketing και οι πωλήσεις, το branding και η επικοινωνία, πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα, πρόσβαση σε διεθνείς αγορές, και δράσεις δικτύωσης τόσο με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες, όσο και με άλλους επιχειρηματίες.

Τέλος, αξιοσημείωτη είναι και η δράση της εταιρείας στο πεδίο της κυκλικής οικονομίας και ειδικότερα η συνεργασία της με την περιβαλλοντική οργάνωση Healthy Seas. Η εταιρεία μαζεύει παλιά δίχτυα από τις ελληνικές θάλασσες και τα στέλνει σε εργοστάσιο στη Σλοβενία, όπου ανακυκλώνονται και παράγεται νέο νήμα, από το οποίο δημιουργούνται προϊόντα όπως κάλτσες, χαλιά και μαγιό.

Ο κύκλος εργασιών της Δίοπας ανήλθε το 2018 στα 5,6 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά περίπου 18% σε σχέση με το 2017.

Ο πρόεδρος της Δίοπας, Σίμος Διαμαντίδης, με τον γιο του, Ιωακείμ