Skip to main content

Voria debate: Θα επιδιώξετε σχέσεις συνεργασίας με τα Σκόπια;

Τι απαντούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης στο ερώτημα αν θα επιδιώξουν επίσκεψη και σχέσεις συνεργασίας στα Σκόπια.

Το δέκατο ερώτημα του debate της Voria.gr μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων Θεσσαλονίκης αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών, ένα ζήτημα το οποίο απασχόλησε και απασχολεί την προεκλογική συζήτηση.

Θα επιδιώξετε επίσκεψη και σχέσεις συνεργασίας στα Σκόπια;

Χάρης Αηδονόπουλος

Θα επιδιώξουμε κάθε ενέργεια που θα συμβάλλει στο καλό της πόλης χωρίς αλλοίωση της ιστορίας.

Σπύρος Βούγιας

Θα επιδιώξω καλές σχέσεις φιλίας και οικονομικής συνεργασίας με όλες τις πρωτεύουσες και τις μεγάλες πόλεις των γειτονικών μας χωρών. Το ίδιο ακριβώς θα ισχύει και για τα Σκόπια, χωρίς καμία διάκριση.

Αντώνης Γαζάκης

Στο βαθμό που τέτοιες συνεργασίες βοηθάνε στη φιλία και τη συνεργασία των γειτονικών λαών, εννοείται πως ναι. Ως σχήμα πιστεύουμε βαθιά ότι οι πολίτες που φιλοδοξούμε να εκπροσωπούμε, οι φτωχοί κι οι εργαζόμενοι, έχουν τα ίδια συμφέροντα και τις ίδιες ανάγκες, πέρα από εθνικούς διαχωρισμούς. Από αυτή τη σκοπιά λοιπόν επιδιώκουμε και τη φιλία με τους πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας και κάθε άλλο γειτονικό λαό. Καμιά εθνικιστική διαμάχη για το όνομα δεν περιορίζει αυτή μας τη στάση, αφού εμείς τουλάχιστον αναγνωρίζουμε με θάρρος ότι η Μακεδονία δεν «είναι μία και ελληνική», αλλά αποτελεί μια γεωγραφική ενότητα με πλούσια, πολυπολιτισμική ιστορία, η οποία σήμερα μοιράζεται σε τρεις κρατικές οντότητες. Όλοι οι λαοί της περιοχής έχουν συνεπώς το δικαίωμα χρήσης του ονόματος και κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει την αποκλειστικότητα.

Σωτήρης Ζαριανόπουλος

Επισκέφθηκα τη Βουλή τους σαν ευρωβουλευτής. Διαπίστωσα ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης έλυνε και έδενε. Επιδιώκουμε συνεργασία. Όχι όπως ο Μπουτάρης ή ο Τσίπρας, συνοδεία επιχειρηματιών. Οι οποίοι χειροκρότησαν την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών γιατί τους ανοίγει μπίζνες. Είναι οι ίδιοι που μετέφεραν εκεί και αλλού τις επιχειρήσεις τους λόγω μικρότερου μεροκάματου, αφήνοντας χιλιάδες ανέργους εδώ. Η «ανάπτυξη» είναι γι’ αυτούς, όχι για τον λαό.

Εμείς επιδιώκουμε συνεργασία με τον γειτονικό λαό. Κατά των κοινών εκμεταλλευτών. Για την ειρήνη. Ενάντια σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ που καλλιεργώντας εθνικισμούς, αλυτρωτισμούς, τη ναρκοθετούν, σπέρνουν πολέμους, αλλάζουν σύνορα κατά τα συμφέροντά τους.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Η άποψή μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχει διατυπωθεί ξεκάθαρα και συγκεκριμένα. Δεν είναι μια καλή και πρόσφορη συμφωνία, έγινε με πιέσεις «έξωθεν» και στο μέλλον θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι έλυσε. Έχει ωστόσο δυστυχώς δημιουργήσει διπλωματικά τετελεσμένα, τα οποία θα πρέπει στο εξής να λαμβάνουμε υπόψη μας, ακόμη κι αν παράλληλα επιδιώξουμε, ως χώρα, ως κοινωνία και κράτος την αλλαγή τους. Η Θεσσαλονίκη όμως δεν είναι δυνατόν να περιχαρακωθεί σε αδιέξοδα που προέκυψαν με πολιτική απόφαση της κυβέρνησης και de facto συγκατάθεση της αντιπολίτευσης. Απαντώντας λοιπόν στην ερώτηση άμεσα θα έλεγα πως η δημοτική αρχή υπό τη διεύθυνσή μου θα επιδιώξει συνεργασίες με πόλεις όλων των Βαλκανίων, μεταξύ αυτών και με τα Σκόπια, με πρόθεση τις συνέργιες σε διάφορους τομείς με στόχο την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής και γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον της Θεσσαλονίκης.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Θα επιδιώξω μέσα από την ανάπτυξη και την ισχυροποίηση της πρωτεύουσας της Μακεδονίας, να αντιληφθεί όλη η παγκόσμια κοινότητα ποια είναι η πραγματικότητα Ισχυρίζομαι πως μόνον η Θεσσαλονίκη μπορεί να κερδίσει το όνομα. Αν γίνει η πόλη που οραματιζόμαστε και που έχει όλες τις αντικειμενικές προϋποθέσεις να γίνει, τότε θα μετατραπεί η ίδια στην ισχυρότερη ασπίδα διασφάλισης και δύναμη αποκατάστασης της αλήθειας. Νίκη της Θεσσαλονίκης θα σημάνει νίκη της Μακεδονίας.

Θα επιδιώξω να κινητοποιήσω όλες τις αδελφοποιημένες πόλεις, όλον τον απόδημο ελληνισμό ώστε να παρουσιάσουμε την αληθινή Ιστορία του ονόματος και του τόπου. Θα επιδιώξω τη στήριξη των τοπικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης τη Μακεδονία.

Γιάννης Κούτρας

Βεβαίως και θα τα επιδιώξουμε. Οι εργάτες των Βαλκανίων είναι αδέλφια μας και όλοι οι λαοί πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ονομάζονται όπως θέλουν. Δεν συμμεριζόμαστε τις εθνικιστικές κραυγές ότι κινδυνεύουμε από μια χώρα που δεν διαθέτει ούτε καν δική της αεροπορία. Ταυτόχρονα δεν θεωρούμε «σχέσεις συνεργασίας» την λεηλασία της γειτονικής χώρας από το ελληνικό κεφάλαιο, ούτε βήμα ειρήνης την επέκταση του ΝΑΤΟ και γι’ αυτό λέμε όχι στη συμφωνία των Πρεσπών. Το μέλλον μας μπορεί να χτιστεί όχι απλά στις εθιμοτυπικές επισκέψεις, αλλά στους κοινούς αγώνες ενάντια στη λιτότητα, τον εθνικισμό και τον πόλεμο.

Μάκης Κυριζίδης

Μέχρι να καταγγελθεί η συμφωνία των Πρεσπών για τις παραβιάσεις των γειτόνων -αλήθεια, γιατί δεν το κάνει η ελληνική διπλωματία, περιμένει το Νόμπελ;- δεν θα επισκεφτώ τα Σκόπια γιατί μια τέτοια επίσκεψη έχει χαρακτήρα νομιμοποίησης. Με τους γείτονες ως πρόσωπα θα είμαι φιλόξενος ως Έλληνας. Δεν θα σταματήσω όμως να τους ρωτάω γιατί επιμένουν σε ένα όνομα που μας προσβάλει, γιατί δεν πηγαίνουν μέχρι την Πέλλα, τη Βεργίνα ή το Δίον για να καταλάβουν το μεγάλο τους λάθος; 

Πέτρος Λεκάκης

Κατ’ αρχάς θέλω να σας πω ότι πιστεύω πως η συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια ετεροβαρής συμφωνία εις βάρος της χώρας μας. Δώσαμε πολλά, και κυρίως το θέμα της ταυτότητας και της γλώσσας, και πήραμε λίγα. Πραγματικά πρέπει να υπάρξει προσπάθεια να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της που είναι ήδη ορατές. Αλλά αυτά είναι θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Κάποιοι προσπαθούν να τα εργαλειοποιήσουν γιατί δεν έχουν τι να πουν για τη Θεσσαλονίκη. Εγώ ως δήμαρχος θα επιδιώξω συνεργασία με όλες τις πόλεις της ευρύτερης περιοχής μας. Η Θεσσαλονίκη άλλωστε είναι πραγματικά το κέντρο όλης της περιοχής. Και θα επισκεφθώ πόλεις των Βαλκανίων και θα δεχθώ εδώ συναδέλφους από αυτές. Αλίμονο.

Κατερίνα Νοτοπούλου

Δεν είναι θέμα επιδίωξης, είναι θέμα κοινής λογικής. Φυσικά η δήμαρχος ή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης δεν ασκεί εξωτερική πολιτική. Αυτό φαίνεται να μην το γνωρίζουν κάποιοι άλλοι υποψήφιοι. Φυσικά η δήμαρχος ή ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρέπει να επιδιώκει το καλύτερο για την πόλη του. Και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας προφανώς και βρίσκεται η καλή σχέση με τη δημοτική αρχή και τους πολίτες της πόλης των Σκοπίων όπως και όλων των βαλκανικών δήμων.

Γιώργος Ορφανός

Η γνώμη μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών είναι εκπεφρασμένη πολλές φορές και γνωστή σε όλους. Θεωρώ τη συμφωνία κατάπτυστη, από την οποία δεν έχει να κερδίσει τίποτα η χώρα μας. Δώσαμε τα πάντα, χωρίς να πάρουμε τίποτα και γι’ αυτό θα κάνω, ό,τι περνάει από το χέρι μου, για να αλλάξει αυτή η συμφωνία. Με το λαό της γειτονικής χώρας δεν έχω να χωρίσω τίποτα, αρκεί να μην προβάλλουν ανιστόρητες διεκδικήσεις.

Γιώργος Ρακκάς

Πριν την υπογραφή της καταστροφικής συμφωνίας των Πρεσπών, θα σας έλεγα ναι, δίχως άλλη κουβέντα. Γιατί οι δυνατότητες συνεργασίας ήταν πολύ περισσότερες, μιας και με τους γείτονες επί της ουσίας είχαμε συμφωνήσει ότι… διαφωνούσαμε με το ζήτημα –ενώ στο διμερές πλαίσιο της «διπλωματίας των Πόλεων» ήταν πολύ πιο εύκολο να απαιτήσει κανείς την εγκατάλειψη κάθε αλυτρωτισμού. Τώρα, υπάρχει το εμπόδιο της «μακεδονικής γλώσσας» και «εθνότητας» που η συνθήκη το μονιμοποίησε ως αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Πριν από την επιδίωξη σχέσεων συνεργασίας, θα πρέπει ο Δήμος Θεσσαλονίκης να προασπίσει διεθνώς τον πολιτισμό, την ιστορία και τα προϊόντα της Μακεδονίας.

Νίκος Ταχιάος

Γιατί πρέπει να αποτελεί ερώτημα το αυτονόητο; Τα Σκόπια είναι μια πόλη που βρίσκεται στα όρια του ζωτικού χώρου της Θεσσαλονίκης και οι κάτοικοι της γειτονικής χώρας στρατηγικά πρέπει να αντιμετωπίζονται επί τη βάσει της λογικής της καλής γειτονίας, ακόμη κι αν η Συμφωνία των Πρεσπών αφήνει ζωντανές τις ουσιαστικές διαφορές μας, μεταφέροντας το πρόβλημα στην εσωτερική πολιτική σκηνή της Ελλάδος. Δεν έχω κανέναν δισταγμό να βρεθώ λοιπόν στα Σκόπια με οποιαδήποτε ευκαιρία και άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά. Τώρα, για το αν αισθάνομαι άνετα να χρησιμοποιήσω την ονομασία που υιοθέτησε η Συμφωνία των Πρεσπών, θα σας πως καθόλου, δεν μου «βγαίνει». Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι έλκω την καταγωγή μου από την ελληνικότατη Πελαγονία που βρίσκεται σε εκείνα τα εδάφη, οπότε η συναισθηματική ευαισθησία μου για το θέμα είναι μάλλον αναμενόμενη.

Μιχάλης Τρεμόπουλος

Ένας δήμαρχος δεν κάνει εξωτερική πολιτική αλλά προσπαθεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής και να εξασφαλίσει την ευημερία των δημοτών του. Αυτό αποτελεί υποχρέωση ακόμη και όσων διαφωνούν με τη σύνθετη ονομασία της γειτονικής χώρας. Υποστηρίζουμε κάθε κίνηση που βελτιώνει το διεθνές προφίλ της Θεσσαλονίκης, τις οικονομικές της δραστηριότητες, τις ειρηνικές σχέσεις με τους γείτονες και διασφαλίζει την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Θυμίζουμε π.χ. ότι τα 2/3 της έκτασης του ποταμού Αξιού βρίσκονται στο έδαφος της γειτονικής χώρας και οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης των πηγών ρύπανσης του ποταμού, που καταλήγει στον Θερμαϊκό. Συνεργασία και σε άλλα κοινά προβλήματα, νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμη.

Παναγιώτης Ψωμιάδης

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επισκεφθώ ένα κράτος που καπηλεύεται το όνομα της Μακεδονίας. Συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο με αυτούς που σε σέβονται, όχι με κάποιους που προσπαθούν να δημιουργήσουν έθνος με κλοπιμαία υλικά από τους γείτονες τους. Δεν με χωρίζει τίποτα, σε ανθρώπινο επίπεδο, με τους πολίτες της χώρας αυτής, είναι καλοδεχούμενοι, όπως όλοι, στη Θεσσαλονίκη, συνέργειες στο επιχειρείν και στον τουρισμό είναι καλοδεχούμενες, αλλά όσο αφορά επίσημες επισκέψεις, αφήνω τη δουλειά αυτή στο νυν δήμαρχο που ξέρει καλά τα κατατόπια στα Σκόπια, τους έχει επισκεφθεί, δεν είχε ποτέ πρόβλημα να τους ονομάσει νέτα σκέτα «Μακεδόνες». Μακριά από εμένα αυτά.