Skip to main content

Θα τολμήσει η Τουρκία θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα;

Ένα θερμό επεισόδιο, σκόπιμο ή ακούσιο, δεν αποκλείεται από κανέναν. Εκείνο που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί είναι μια γενικευμένη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ. Αποστολάκης είχε εκφράσει την ανησυχία του για τυχόν θερμό επεισόδιο που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της αλόγιστης στάσης της Τουρκίας.

«Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα και τα επικίνδυνα περιστατικά στον αέρα και τη θάλασσα, που μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρό ατύχημα, από την πλευρά μας καταβάλλουμε μια συνεχή προσπάθεια εξομάλυνσης και αποκλιμάκωσης της έντασης». Αυτές ήταν οι δηλώσεις του στη Βουλή, πριν από ένα μήνα.

Ένα θερμό επεισόδιο, σκόπιμο ή ακούσιο, δεν αποκλείεται από κανέναν. Εκείνο που δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί είναι μια γενικευμένη σύγκρουση, όχι μόνον επειδή θα την αποτρέψει το ΝΑΤΟ, λόγω του ότι είναι βέβαιο πως η χώρα που θα υποστεί βλάβη θα απομακρυνθεί από αυτό, αλλά και επειδή η Τουρκία δεν είναι σε θέση -τουλάχιστον αυτήν την στιγμή- να υλοποιήσει το στρατιωτικό της δόγμα περί 2,5 πολέμων ταυτοχρόνως. Μισός προφανώς εννοείται ο εσωτερικός.

Αυτό υποστήριξε και ο Εφραίμ Καρς, διευθυντής του Ισραηλινού think tank, Begin-Sadat Center for Strategic Studies (BESA), ενός εκ των κορυφαίων στη Μέση Ανατολή, σε συνέντευξή του που έδωσε πριν από ένα χρόνο στο Liberal. Εξηγεί ότι παρ' ότι δεν βλέπει στο μέλλον μια γενικευμένη σύρραξη μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, εντούτοις οι σχέσεις των δύο χωρών δεν πρόκειται να βελτιωθούν στα αμέσως επόμενα χρόνια.

Μιλά για τον "νεοθωμανισμό" του Ερντογάν, ο οποίος θα συνεχίσει να πιέζει Ελλάδα και Κύπρο όσο μπορεί, για το στόχο της Άγκυρας να αναστήσει την ιμπεριαλιστική δόξα του τουρκικού παρελθόντος και για το διπλό της πρόσωπο να θέλει "και να ανήκει στην ΕΕ, αλλά και να μην ανήκει". Το θερμό επεισόδιο όμως το βλέπει πιθανό, λόγω του ότι ο Ερντογάν αποκλείεται να μη αντιδράσει αν αποκοπεί από την συμμετοχή της Τουρκίας στα ενεργειακά.

Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, επανέλαβε προσφάτως την δήλωση που είχε κάνει και πέρσι τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής άσκησης στην Άγκυρα: «Όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι κανένα έργο στο Αιγαίο ή στη Μεσόγειο, στο οποίο δεν συμμετέχει, η Τουρκία και η "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου", δεν έχει την ευκαιρία να επιβιώσει».

Ίσως, προκειμένου να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο, ακούγεται τακτικά από Έλληνες αξιωματούχους, ότι είναι πιθανή μια συνεργασία με την Τουρκία στην Ανατ. Μεσόγειο στα ενεργειακά, συνεργασία βεβαίως που μόνον με ελληνικές παραχωρήσεις -πάλι- μπορεί να γίνει.

Ο Εφραίμ Καρς, διευκρινίζει ότι θα πρέπει να αναμένουμε κάποια περιστασιακά περιστατικά, αλλά όχι κάποιον γενικευμένο πόλεμο ή κάποια σημαντική σύγκρουση, όπως συνέβη με το Ισραήλ στη Γάζα.

«Πιστεύω ότι θα έχετε εντάσεις και περιστασιακά επεισόδια, αλλά όχι κάτι περισσότερο. Ζείτε δίπλα σε ένα νεοθωμανικό καθεστώς. Ο Ερντογάν είναι ένας ιμπεριαλιστής, έτσι συμπεριφέρεται. Θέλει να επεκτείνει την τουρκική επιρροή όσο το δυνατόν περισσότερο και όπου μπορεί, και αυτό αφορά τόσο την Ελλάδα, όσο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τουλάχιστον αυτός είναι ο νέο-οθωμανικός τρόπος αντίληψης των πραγμάτων».

Θα σταθώ ιδιαιτέρως σε μια διαπίστωσή του, επειδή συμφωνεί απολύτως με όσα κατά καιρούς έχω γράψει για τον τρόπο αντίδραση των Τούρκων, όπως άλλωστε καταγράφηκε κατά τον προηγούμενο αιώνα από τον Χένρι Μόργκεντάου, Αμερικανό πρέσβη στην Τουρκία και συγγραφέα (1856-1946): «Ο Τούρκος είναι ουσιαστικά θρασύδειλος. Είναι γενναίος σαν λιοντάρι όταν τα πράγματα έρχονται όπως τα θέλει, αλλά δουλόφρων, χαμερπής και λιγόψυχος όταν του τυχαίνουν αναποδιές».

Λέγει ο Καρς για τον Ερντογάν: «Από την άλλη πλευρά, όταν εισπράττει μια σκληρή απάντηση, όπως συνέβη κατά τη σύγκρουση με τη Ρωσία, κάνει πίσω πολύ γρήγορα. Επομένως δεν είναι τρελός, ξέρει ποια είναι τα όριά του. Αλλά θα συνεχίσει να πιέζει όσο μπορεί. Δεν ξέρω αν θα πιέσει στην Κύπρο ή πόσο θα πιέσει στο θέμα του φυσικού αερίου, επιχειρώντας να εισπράξει κέρδη γι’ αυτόν. Δεν νομίζω ωστόσο ότι θα φτάσουμε να δούμε έναν ελληνο-τουρκικό πόλεμο ή κάτι παρόμοιο».