Skip to main content

Θεμελιώθηκε μετά από 13 χρόνια το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Η τελετή πραγματοποιήθηκε από τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλ. Μανδαλιανό, τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υφυπουργό Θ. Καράογλου

Σε μια λιτή αλλά ιδιαίτερα συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε σήμερα η θεμελίωση του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, από τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθη Μανδαλιανό, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρο Καράογλου.

Την τελετή ευλόγησε ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του μίλησε για την ανάγκη εκπόνησης ενός μακρόπνοου σχεδιασμού για την υλοποίηση έργων στη δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου η περιοχή να μην βιώνει τον αποκλεισμό και την αδικία σε επίπεδο υποδομών και ποιότητας ζωής.

“Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα συγκίνησης και χαράς για τον Δήμο μας. Μετά από 13 ολόκληρα χρόνια, χρόνια κατά τα οποία το πρόβλημα της έλλειψης σχολικής στέγης έλαβε εκρηκτικές διαστάσεις, έχουμε τη χαρά και την τιμή να θεμελιώνουμε ένα νέο σχολείο - πραγματικό στολίδι της δημόσιας εκπαίδευσης” τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, ο οποίος αναφέρθηκε στις πολύχρονες προσπάθειες που έλαβαν χώρα από το 2002 μέχρι σήμερα, ώστε το έργο να εισέλθει σε τροχιά υλοποίησης.

Ο κ. Μανδαλιανός ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους πρώην δημάρχους κ.κ. Παναγιώτη Αλεξανδρίδη, Δημήτρη Χατζηβρέττα, Στάθη Λαφαζανίδη και Πέτρο Σούλα για τη συμβολή τους στην ανέγερση του σχολείου, ενώ κάλεσε την Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα στον Δήμο Κορδελιού Ευόσμου για νέα έργα σχολικής στέγης, τα οποία έχει τόσο μεγάλη ανάγκη ο τόπος.

“Ζητούμε λοιπόν από την Πολιτεία να δώσει προτεραιότητα σε αυτόν τον Δήμο, στον Δήμο με τις μεγαλύτερες ανάγκες σε σχολικές υποδομές, και να άρει τις ανισότητες που υποβαθμίζουν τη σχολική διαδικασία και στερούν από τους 18.000 μαθητές μας ένα σύγχρονο και αξιοπρεπές περιβάλλον μάθησης” τόνισε ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, εστιάζοντας στην ανάγκη άρσης των γραφειοκρατικών διαδικασιών για το επόμενο προγραμματισμένο έργο σχολικής στέγης, αυτό της ανέγερσης του 25ου Δημοτικού Σχολείου άνωθεν του Περιφερειακού.

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην επιτυχή συνεργασία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου και της Περιφέρειας για τη δρομολόγηση του ζωτικού αυτού έργου, το οποίο εξασφαλίζει σύγχρονες και πρότυπες συνθήκες μάθησης για τους μαθητές του 24ου Δημοτικού Σχολείου.

Την ικανοποίησή του για την υλοποίηση του έργου εξέφρασε ο Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης Θεόδωρος Καράογλου, εκφράζοντας την ευχή το σχολείο να γεμίσει σύντομα με παιδικές φωνές και χαμόγελα.
Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιδήμαρχος Παιδείας - Δια Βίου Μάθησης Σωτήρης Νικολαΐδης αναφέρθηκε στις συντονισμένες προσπάθειες των προηγούμενων διοικήσεων και των αντιδημάρχων Παιδείας -του αείμνηστου Σάββα Τοπαλίδη, του Ιωάννη Καμαρινού, της Αβρόρας Σαββίδου και του Παύλου Σιταρίδη - που οραματίστηκαν και δούλεψαν σκληρά προκείμενου να γίνει σήμερα πραγματικότητα η ανέγερση του σχολικού συγκροτήματος.

Την τελετή της θεμελίωσης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου τίμησαν με την παρουσία τους οι πρώην Δήμαρχοι Πέτρος Σούλας και Στάθης Λαφαζανίδης, οι οποίοι συνέβαλαν στη δρομολόγηση και υλοποίηση του έργου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί σύμβουλοι, ο Περιφερειακός Διευθυντής Α΄βάθμιας και Β΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Κόπτσης, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Α΄ βάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Γεωργίου και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης κ. Κομνηνός.

Το έργο

Η ανέγερση του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου σε οικόπεδο επιφάνειας 2.697,62 τμ πλησίον του ΔΑΚ Ευόσμου, δημοπρατήθηκε επί θητείας της προηγούμενης δημοτικής αρχής και υλοποιείται από τις «ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.». Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.130.000,00€ και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ε.Π. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ» (ΕΣΠΑ 2014-2020), άξονας προτεραιότητας «ΑΞ10-Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη δια βίου μάθηση – ΕΤΠΑ».

Η κατασκευή της πρότυπης σχολικής μονάδας ξεκίνησε στις αρχές Μαρτίου με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού και τη λήψη των περιοριστικών μέτρων, γεγονός ωστόσο που δεν εμπόδισε την απρόσκοπτη εκτέλεση του έργου, το οποίο τηρουμένων των χρονοδιαγραμμάτων αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2021.

Το κτίριο θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, 1ο & 2ο όροφο και αύλειο χώρο και θα περιλαμβάνει 10 αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο αισθητικής αγωγής, αίθουσα διδασκαλίας-εργαστήριο φυσικών επιστημών, εργαστήριο ξένων γλωσσών, βιβλιοθήκη, χώρους υγιεινής, γραφείο δασκάλων, γραφείο Διευθυντή με γραμματεία, γραφείο συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, χώρο πολλαπλών χρήσεων με σκηνή και αποδυτήρια, χώρο εισόδου, στεγασμένο χώρο διαλείμματος, χώρο φαγητού με κουζίνα, αποθήκη, κλιμακοστάσια και ανελκυστήρα.