Skip to main content

Θέρμη: Προχωράει το έργο για το αποχετευτικό δίκτυο της Αγ. Παρασκευής

Δημοπρατείται τις επόμενες ημέρες το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Αγ. Παρασκευής προϋπολογισμού 2.210.846,88€.

Δόθηκε η άδεια και δημοπρατείται στις 23 Νοεμβρίου το έργο της κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου της Αγ. Παρασκευής προϋπολογισμού 2.210.846,88€. «Μετά την υπέρβαση εμποδίων, που αφορούσαν διέλευση αγωγών από γη ιδιωτών, και τη δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση γης από το Υπουργείο Γεωργίας στον Δήμο Θέρμης, ένα μεγάλο έργο φτάνει στην τελική του φάση και συμπληρώνει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ του μεγάλου σχεδιασμού του δήμου Θέρμης», επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Δόμησης Απόστολος Τσολάκης.

Συγκεκριμένα, από το ξεκίνημα της λειτουργίας του ο νέος Δήμος Θέρμης έθεσε ως προτεραιότητα την προώθηση όλων των έργων αποχετευτικών δικτύων, στους οικισμούς των πρώην Δήμων Μίκρας και Βασιλικών. Έτσι, ανέθεσε άμεσα σχετικές μελέτες, που ωρίμασαν με την πάροδο του χρόνου, δίνοντας τη δυνατότητα ένταξης των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Στη συνέχεια, μετά από μεγάλες προσπάθειες, μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί, δημοπρατηθεί, εκτελεστεί και παραληφθεί τα έργα αποχετευτικού δικτύου Καρδίας και Τριλόφου, προϋπολογισμού 7.350.000,00€ και Βασιλικών προϋπολογισμού 10.100.000,00€.

Επίσης, έχουν δημοπρατηθεί και έχουν εγκατασταθεί ανάδοχοι:

α. για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου Σουρωτής, προϋπολογισμού 2.344.969,27€ και

β. για συμπληρωματικές εργασίες στο αποχετευτικά δίκτυα Καρδίας και Τριλόφου, προϋπολογισμού 600.000,00€.

Επιπλέον, αναμένεται η ένταξη του αποχετευτικού δικτύου της Λακκιάς, προϋπολογισμού 2.098.280,86€, σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών, όπου ο Δήμος υπέβαλε πλήρη φάκελο.

Τέλος, για το μεγάλο έργο του νέου βιολογικού (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων), που έχει ενταχθεί, εδώ και τριάμισι (3,5) χρόνια, σε πρόγραμμα με δεσμευμένο το ποσό των 9.073.170,73€ και που καθυστέρησε, για λόγους που δεν ευθύνεται ο Δήμος, αλλά οι αλλαγές στο θεσμοθετημένο πλαίσιο ανάθεσης μελετών και έργων, η Τεχνική Υπηρεσία επικαιροποιεί το φάκελο της μελέτης της νέας Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στα νέα δεδομένα και μετά από συνεργασία με τη διαχειριστική αρχή Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, αναμένει άμεσα την άδεια δημοπράτησης του έργου. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα υποδέχεται τα λύματα των οικισμών Θέρμης, Τριαδίου, Νέας Ραιδεστού, Ταγαράδων και Νέου Ρυσίου της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης και Βασιλικών, Αγίας Παρασκευής, Σουρωτής και Λακκιάς της Δημοτικής Ενότητας Βασιλικών.

Το έργο που θα δημοπρατηθεί εντός του μήνα στην Αγ. Παρασκευή αφορά στο σχεδιασμό αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή του υφιστάμενου οικισμού της Αγίας Παρασκευής του Δήμου Θέρμης και συγκεκριμένα:

  • την κατασκευή κύριων συλλεκτήρων αγωγών μήκους 2.240 περίπου μέτρων από σωλήνες PVC-u σειράς 41 έως τη θέση συμβολής στον ΚΑΑ Βασιλικών
  • την κατασκευή αγωγών των εσωτερικών δικτύων (βασικοί, δευτερεύοντες) μήκους 5.560 περίπου μέτρων
  • την τοποθέτηση προκατασκευασμένων φρεατίων επίσκεψης-συμβολής στο σύστημα των αγωγών, 199 τεμάχια
  • την κατασκευή αντλιοστασίου ακαθάρτων
  • την κατασκευή ωθητικού αγωγού μήκους 320 περίπου μέτρων.”

(βλ. σχετικό χάρτη περιοχής αποχέτευσης Αγ. Παρασκευής).

Τέλος, ο κ. Τσολάκης αναφερόμενος και στις άλλες κοινότητες του Δήμου Θέρμης είπε ότι η Διοίκηση του Δήμου αναμένει και άλλες προσκλήσεις με μέτρα και πράξεις χρηματοδότησης έργων αποχετευτικών δικτύων, ώστε να προωθήσει και τους φακέλους των μελετών για την κατασκευή έργων αποχετευτικού δικτύου επέκτασης Θέρμης, Κ. Σχολαρίου, Περιστεράς, Λιβαδίου, Αγίου Αντωνίου και Μονοπηγάδου.

 

 

φωτογραφία αρχείου