Skip to main content

Θεσσαλονίκη: 9 στους 10 αγνοούν πόσο νερό καταναλώνουν

Έρευνα για τη χρήση νερού στους δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαία-Χορτιάτη για λογαριασμό της Ανατολικής ΑΕ

Έρευνα για τη χρήση νερού στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης διεξήγαγε η Ανατολική Α.Ε.. Μια από τις ομάδες στόχους της έρευνας ήταν τα νοικοκυριά και η χρήση νερού τους σε πέντε Δήμους (Θέρμης, Θερμαϊκού, Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Πυλαία-Χορτιάτη) της Κεντρικής Μακεδονίας και το δείγμα το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήταν 1.722 νοικοκυριά της περιοχής μελέτης.

Τα κυριότερα αποτελέσματα τα οποία αντλήθηκαν από την έρευνα ήταν αρχικά πως, σχεδόν εννέα στα δέκα άτομα τα οποία απάντησαν στα ερωτηματολόγια δεν γνωρίζουν την μηνιαία κατανάλωση νερού τους ενώ παράλληλα ένα στα τέσσερα άτομα δεν γνωρίζουν το αντίστοιχο κόστος της κατανάλωσης τους. Όσον αφορά τη χρήση του νερού από τα νοικοκυριά, το μεγαλύτερο ποσοστό της χρήσης νερού, σύμφωνα με τις απαντήσεις του δείγματος, σχετίζεται με την προσωπική υγιεινή ενώ λιγότερη κατανάλωση νερού χρησιμοποιείται για το πλύσιμο των αυτοκινήτων.

Παρά το γεγονός πως οι καταναλωτές δεν γνωρίζουν τη μηνιαία κατανάλωση και την τιμολόγηση του νερού που χρησιμοποιούνε, το 84% του κοινού απάντησε πως χρησιμοποιεί μεθόδους εξοικονόμησης νερού στην καθημερινότητα του ενώ μόνο το 14% απάντησε πως δεν χρησιμοποιεί. Επίσης, στην ερώτηση για τους λόγους οι οποίοι τους αποτρέπουν να χρησιμοποιήσουν μεθόδους εξοικονόμησης, το 39% απάντησε πως είναι λόγω έλλειψης πληροφοριών, το 22% πως δεν είναι απαραίτητο, το 16% λόγω του μεγάλου κόστους του εξοπλισμού, το 11% λόγω της έλλειψης οικονομικών κινήτρων και το 30% δεν επέλεξε κάποια απάντηση.

Κλείνοντας, το 42% του δείγματος απάντησε πως η ενημέρωση τους για το νερό προέρχεται κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και όχι από τις αρχές διαχείρισης του νερού.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από την Παλμός Ανάλυση Α.Ε. για λογαριασμό της Ανατολικής Α.Ε. στα πλαίσια του έργου “Best Water Use” Interreg Greece-Bulgaria 2014-2020.