Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκατοντάδες πιστοί συρρέουν καθημερινά στον Σοχό

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου μέχρι την Κυριακή στο μοναστήρι της Παναγίας Θεοσκεπάστου, που γιορτάζει τη Γέννηση της Θεοτόκου

Εκατοντάδες πιστοί σπεύδουν καθημερινά στον Σοχό, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου, η οποία βρίσκεται στο γυναικείο μοναστήρι της Παναγίας Θεοσκεπάστου στον Σοχό, που γιορτάζει τη Γέννηση της Θεοτόκου.

Το αντίγραφο της εικόνας (η αυθεντική είναι άλλωστε τοιχογραφία), μεταφέρεται κάθε χρόνο τέτοιες μέρες στο μοναστήρι του Σοχού, που αποτελεί μετόχι της Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους και οι πιστοί συρρέουν για να προσκυνήσουν.

Άλλωστε κάθε μέρα υπάρχει πρόγραμμα ακολουθιών, ενώ την Παρασκευή και το Σάββατο θα τελεστεί αγρυπνία. Η εικόνα θα επιστρέψει από το Σοχό στο Άγιον Όρος την Κυριακή, με ώρα αναχώρησης τις 14.00' και με μεγαλοπρεπές τελετουργικό.



Στην ιερά μονή Παναγίας Θεοσκεπάστου όλες αυτές τις μέρες βρίσκονται πολλοί από τους μοναχούς του Δοχειαρίου, με πρώτο τον ηγούμενο της μονής, σεβαστό γέροντα, ιερομόναχο, π. Αμφιλόχιο, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τους πιστούς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κάθε απόγευμα στον εσπερινό και την παράκληση της Γοργοϋπηκόου εκατοντάδες πιστοί από διάφορα μέρη της Μακεδονίας, αλλά κι από το εξωτερικό, με τουριστικά λεωφορεία, ΚΤΕΛ και ΙΧ δίνουν το παρών, σε μια θρησκευτική γιορτή, που άρχισε στις 6 Σεπτεμβρίου με μεγαλοπρέπεια και θα συνεχιστεί μέχρι την Κυριακή.

Η εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου έφτασε στις 6 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία του Σοχού και με λιτάνευση συνοδεύτηκε μέχρι το μοναστήρι της Θεοσκεπάστου. Από σήμερα μέχρι την Κυριακή το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών είναι το εξής:

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου

6.00 π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Παράκληση Γοργοϋπηκόου.

5.00 μ.μ. Εσπερινός, Παράκληση Γοργοϋπηκόου.

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου

6.00 π.μ. Όρθρος, Θεία Λειτουργία, Παράκληση Γοργοϋπηκόου.

8.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, Εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού

7.00 π.μ. Τελετή Υψώσεως Τιμίου Σταυρού, Θεία Λειτουργία.

8.00 μ.μ. Ιερά Αγρυπνία.

Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου

7.00 π.μ. Θεία Λειτουργία.

2.00 μ.μ. Αναχώρηση της Ιεράς Εικόνας.