Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Όλες οι εκδηλώσεις των δήμων για την Καθαρά Δευτέρα

Παραδοσιακή μουσική, χορός, νηστίσιμα εδέσματα περιλαμβάνονται, στις εκδηλώσεις των δήμων που θα λάβουν χώρα την Καθαρά Δευτέρα.

Κορυφώνονται σήμερα οι αποκριάτικες εκδηλώσεις ενώ για αύριο Καθαρά Δευτέρα θα στηθούν παραδοσιακά γλέντια από τους δήμους της Θεσσαλονίκης.

Παραδοσιακή μουσική, χορός, νηστίσιμα εδέσματα περιλαμβάνονται, κυρίως, στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα αύριο.

Το γλέντι στον Κέδρινο Λόφο (Σέιχ Σου)

Ένα μεγάλο γλέντι αναμένεται να στηθεί και φέτος στον Κεδρινό Λόφο (Σέϊχ Σου - Πλ. Τσιάτρα), από τις 11.00 έως τις 15.00. Θα προσφερθούν παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετοί, ενώ θα συμμετάσχουν χορευτικά σχήματα του Λαογραφικού Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Φίλοι της Παράδοσης» και του 3ου και 4ου παραρτημάτων ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια στην Τούμπα

Με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια από τη Μακεδονία, την Θράκη, τη Μ. Ασία και τον Πόντο, η 4η Δημοτική Κοινότητα διοργανώνει εκδήλωση, στη διάρκεια της οποίας θα προσφερθούν νηστίσιμα εδέσματα.  Η εκδήλωση θα γίνει στον αύλειο χώρο του Κέντρο Πολιτισμού Τούμπας (Κλεάνθους 57), από τις 11.00.

Παραδοσιακά εδέσματα στο άλσος της Ν. Ελβετίας

Παραδοσιακά εδέσματα και χαρταετοί θα προσφέρει από τις 11.00 η  5η Δημοτική Κοινότητα κατά την εκδήλωση με τίτλο «Σας προσκαλούμε να γίνουμε μια παρέα» στο άλσος της Νέας Ελβετίας. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν  χορευτικά σχήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαριλάου και 4ου παραρτήματος του ΚΑΠΗ του Δήμου Θεσσαλονίκης.  



Τα Κούλουμα στην Τριανδρία  

Με παραδοσιακά εδέσματα και μουσική θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με στο πάρκο Μέσα Γειτονιάς Κύπρου (πρώην πάρκο Γενναδίου Τριανδρίας), από τις 11.00, όπου και θα μοιραστούν στα παιδιά χαρταετοί.  Στο ενδεχόμενο βροχής, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον αύλειο χώρο του παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας (Τρικούπη 29 και Αγ. Σπυρίδωνος 2).

Πέταγμα χαρταετού στην πλαζ Αρετσούς και στο φράγμα της Θέρμης

Ο δήμος Καλαμαριάς θα στήσει ένα παραδοσιακό γλέντι στην πλαζ Αρετσούς που θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι αργά το μεσημέρι. Οι καλεσμένοι θα παρακολουθήσουν ένα μουσικοχορευτικό πρόγραμμα ενώ θα τους προσφερθούν σαρακοστιανά εδέσματα. Μικροί και μεγάλοι παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να επιδοθούν στο πέταγμα του χαρταετού.

Στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη και συγκεκριμένα στην Εξοχή υπό τους ήχους της παραδοσιακής μουσικής και με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής θα γιορταστούν τα Κούλουμα. Θα προσφέρονται από τις 11 το πρωί φασολάδα, λαγάνα, παραδοσιακός χαλβάς, νηστίσιμα εδέσματα και άφθονο κρασί σε όλους τους επισκέπτες, καθώς και χαρταετοί για μικρούς και μεγάλους.

Στον δήμο Θέρμης τα «Κούλουμα» γιορτάζονται με την παραδοσιακή φασολάδα και πολύ χορό στη Σουρωτή, αλλά και στο φράγμα της Θέρμης από τις 11.00 με το πέταγμα το αετού, δημοτική μουσική, σαρακοστιανά και λαγάνες.

Τα σαρακοστιανά τραπέζια

Γλέντια στον Αγιο Παύλο, στο Ανοιχτό Θέατρο της Νεάπολης, στο άλσος «Πατήρ Μεταξά» των Πεύκων, στη Δενδροφυτεία Συκεών διοργανώνει από τις 10.00 για την Καθαρά Δευτέρα ο δήμος Νεάπολης – Συκεών. Όλες οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από πατροπαράδοτα εδέσματα, μουσικής και χορού.

Πέταγμα χαρταετού και παραδοσιακή μουσική θα περιλαμβάνει από τις 11.00 ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρα στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά.

Μ’ ένα ανοιχτό παραδοσιακό γλέντι που θα περιλαμβάνει χορούς, τραγούδια, νόστιμα εδέσματα, λαγάνα και δωρεάν άφθονο κρασί γιορτάζει και φέτος τα Κούλουμα ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου. Θα στηθούν τρία μεγάλα τραπέζια, στο πάρκο Ελπίδας και στο πάρκο Προσκόπων, από τις 11 το πρωί και στη δημοτική ενότητα Ελευθερίου Κορδελιού στο γήπεδο μπάσκετ.

Στον δήμο Λαγκαδά την Καθαρά Δευτέρα, το πρωί αναβιώνει το έθιμο των μετανοιών. Οι μικρότεροι σε ηλικία επισκέπτονται τους μεγαλύτερους συγγενείς, φίλους ή γείτονες και ζητούν συγχώρεση για ό,τι κακό έχουν πει ή έχουν κάνει στη διάρκεια της χρονιάς, με τους μεγαλύτερους σε ηλικία να δίνουν συγχώρεση. Μετά τις 3 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση των κουδουνοφόρων.

Στον δήμο Ωραιοκάστρου τα Κούλουμα θα γιορταστούν στην περιοχή «Αλώνια», ενώ εκδηλώσεις θα γίνουν επίσης στη Λητή, στο Μελισσοχώρι, στο Δρυμό, στον Πεντάλοφο, στο Μονόλοφο, στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο Μεσαίο και στο Πετρωτό, με ώρα έναρξης στις 12 το μεσημέρι.

Την Καθαρά Δευτέρα η αποκριά στο δήμο Βόλβης, ολοκληρώνεται με το Παραδοσιακό Καρναβάλι του Άνω Σταυρού. Από τις 15.00 το μεσημέρι, στην πλατεία του Άνω Σταυρού, τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν, ενώ μεταμφιεσμένοι, σατιρίζουν την επικαιρότητα και όχι μόνο, υποσχόμενοι αστείρευτο κέφι στους επισκέπτες.