Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκτοξεύτηκαν διαρρήξεις σε σπίτια και καταστήματα το 2019

Αυξήθηκαν κατά περίπου 30% διαρρήξεις και κλοπές το 9μηνο στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότερες διαρρήξεις ανατολικά. Πώς δρουν οι διαρρήκτες.

Περισσότεροι από 2.300 πολίτες στη Θεσσαλονίκη, μέσα σε εννέα μήνες, είδαν τις οικίες τους να μπαίνουν στο στόχαστρο διαρρηκτών.

Αναζητώντας είτε χρήματα είτε πολύτιμα αντικείμενα, διαρρήκτες και κλέφτες εισβάλουν μέσα στα σπίτια και τα κάνουν στην κυριολεξία άνω-κάτω. Μπαίνουν κυρίως από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα ενώ χτυπούν σε όσες οικίες δεν έχουν συστήματα προστασίας.

Τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών σε οικίες φέτος έχουν καταγράψει μία αύξηση της τάξεως του 29,3%. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, το 9μηνο του 2019 σημειώθηκαν σε οικίες 2.264 κλοπές και διαρρήξεις και επιπλέον 39 ληστείες, όταν το ίδια χρονικό διάστημα του 2018 είχαν καταγραφεί επίσημα 1.751 κλοπές και διαρρήξεις και 41 ληστείες. Μετά από συστηματικές έρευνες οι  άντρες του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης κατάφεραν το 2019 να εξιχνιάσουν 280 υποθέσεις ενώ το 2018 μόλις 220.

Οι διαρρήκτες και οι κλέφτες δρουν, κυρίως, στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σε περιοχές με μεγάλη κίνηση. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Τσίγγο, προϊστάμενο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας ουσιαστικά οι δράστες μπορούν να διαχωριστούν σε δύο κατηγορίες.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στη Voria.gr στην περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης δρουν κυρίως είτε χρήστες είτε αλλοδαποί, λειτουργούν με απλό τρόπο και μπαίνουν στα σπίτια συνήθως από ανασφάλιστες πόρτες και παράθυρα. Περιφερειακά οι δράστες είναι πιο οργανωμένοι και εισβάλουν μέσα στις οικίες, χρησιμοποιώντας είτε αντικλείδια, είτε διαρρηκτικά εργαλεία. Συνήθως αυτή η κατηγορία δραστών επιλέγει να κάνει μια μίνι παρακολούθηση, μιας ημέρας συνήθως, των κινήσεων που πραγματοποιούν τα θύματά τους.  

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Αστυνομίας, στο κέντρο της πόλης (περίπου από την παραλία έως την Ολυμπιάδος και από τον Λ. Πύργο έως την περιοχή του One Salonika), από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σημειώθηκαν 356 κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες σε διαμερίσματα.

Στις δυτικές περιοχές της Θεσσαλονίκης (Αμπελόπηκοι- Μενεμένη, Κορδελιού – Ευόσμου, Νεάπολης- Συκεών, Σταυρούπολη, Πολίχνη, Μετέωρα) δράστες «άνοιξαν» 579 διαμερίσματα (ληστείες, κλοπές, διαρρήξεις). Περισσότερα ήταν τα χτυπήματα που καταγράφηκαν στις ανατολικές περιοχές (Τούμπα, Τριανδρία, Πυλαία – Χορτιάτη, Καλαμαριά, Ανάληψη, Χαριλάου). Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία, σημειώθηκαν 730 κλοπές και διαρρήξεις και άλλες οκτώ ληστείες.

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί στη Θεσσαλονίκη, όπου οι δράστες έχουν εισβάλει σε οικίες ενώ οι ιδιοκτήτες τους είναι μέσα σε αυτά. Μια τέτοια περίπτωση είναι και αυτή που σημειώθηκε στο Πανόραμα τον περασμένο Οκτώβριο, όπου ομάδα δραστών εισέβαλε, μέρα μεσημέρι στο σπίτι του 93χρονου επιχειρηματία, ενώ βρισκόταν μέσα ο ίδιος και οι δύο οικιακές βοηθοί του. «Τέτοια περιστατικά έχουμε μόνο ένα – δύο μέσα στο χρόνο. Οι δράστες επιλέγουν να απουσιάζουν οι ιδιοκτήτες», υπογράμμισε ο κ. Τσίγγος.

Πώς δρουν οι διαρρήκτες

Ο τρόπος που δρουν οι επίδοξοι διαρρηκτές είναι μεθοδικός και «χτυπούν» τις ώρες που οι περισσότεροι εκ των ενοίκων απουσιάζουν από τα διαμερίσματα τους. Σύμφωνα με τους άντρες του τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, που καθημερινά, προσπαθούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ των δραστών και να φτάσουν στα ίχνη τους, οι ώρες που δρουν για πραγματοποιήσουν τα «χτυπήματά» τους σε οικίες είναι κυρίως 9.00- 12.00, 10.00 – 13.00 και 18.00 – 21.00.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει η Αστυνομία στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι πολίτες για να προστατεύουν τις οικίες τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία χρόνια μέσα από καμπάνιες δίνει συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν οι πολίτες σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Είναι σημαντικό οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προστασίας. Βέβαια τα οικονομικά προβλήματα εμποδίζουν τον κόσμο να βάλει ένα σύστημα συναγερμού. Παράλληλα, υπάρχουν και άλλοι που εκτιμούν ότι δεν θα τους συμβεί κάποιο τέτοιο περιστατικό», σημειώνει ο κ. Τσίγγος. Μεταξύ των συμβουλών που δίνει η Ελληνική Αστυνομία είναι να κλειδώνει η κύρια πόρτα / οι κύριες πόρτες του διαµερίσµατος µε κλειδαριά ασφαλείας και εφόσον υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, να εγκαθίσταται ένα σύστηµα συναγερµού - ασφαλείας, σε εμφανές σημείο.

Δείτε αναλυτικά τις συμβουλές της ΕΛΑΣ εδώ και εδώ

Η αύξηση της παραβατικότητας και εγκληματικότητας στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύεται και από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας. Το 9μηνο του 2019 καταγράφηκαν 12.622 κλοπές και διαρρήξεις, αυξημένες κατά 29,46% είτε σε οικίες και καταστήματα, σε ναούς ακόμα εντός των λεωφορείων. Από αυτά τα περιστατικά οι αστυνομικοί κατάφεραν να εξιχνιάσουν μετά από έρευνα 1.815 περιπτώσεις. «Είναι πολύ σημαντικό να προσέξουμε ότι υπήρξε και μεγάλη αύξηση των περιστατικών που εξιχνιάστηκαν από τις αρχές μετά από μεθοδική δουλειά και έρευνα », επισήμανε από την πλευρά του ο προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης Χρήστος Δημητρακόπουλος.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα σημειώθηκαν 373 ληστείες, εκ των οποίων εξιχνιάστηκαν οι 128. Το 9μηνο του 2018 είχαν καταγραφεί 9.749 κλοπές και διαρρήξεις και επιπλέον 335 ληστείες. Από αυτά τα περιστατικά εξιχνιάστηκαν οι 1.459 για την πρώτη περίπτωση και οι 154 για τη δεύτερη.

Με στόχο την καταπολέμηση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας η Αστυνομική Διεύθυνση προχωρά στην εκπόνηση ειδικού σχεδίου για κάθε δήμο. Στο πλαίσιο αυτό είχε πραγματοποιηθεί και η συνάντηση μεταξύ του Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, ταξιάρχου Χρήστου Μπουλούμπαση και των δημάρχων της Θεσσαλονίκης, όπου καταγράφηκαν αναλυτικά τα προβλήματα για κάθε περιοχή.